Nincs engedélyezve a javascript.

Legnépszerűbb könyvek tiniknek

Az olvasás szeretete már általános iskolás korunkban eldől, hiszen vannak olyan gyerekek, akiket megfognak és elragadnak a könyvek, de vannak olyanok is, akiket egyáltalán nem érdekel ez a tevékenység. Az olvasásnak számos előnyét sorakoztathatjuk fel, hiszen minden egyes könyvvel egy új világot ismerhetünk meg, fejlődik szókincsünk, fantáziánk és kreativitásunk is. Az olvasás a kamaszok számára is kiemelkedően fontos, hogy új nézőpontokat ismerhessenek meg, gyarapodjon tudásuk a világ dolgaival kapcsolatban. Néha minden tininek jó kiszakadni a mindennapokból, a könyvek világába menekülni és nem csak az elektronikus készülékekkel foglakozni szabadidejükben.

A kötelező olvasmányok is kiváló eszközök arra, hogy új aspektusokat tárjanak fel, azonban sokan úgy érezhetik a kötelező jellegből adódóan, hogy rákényszerítik őket a pedagógusok az egyes kötetek olvasására. A tiniknek érdemes olyan könyveket elővenni, amelyek saját érdeklődési körüknek megfelelőek, így például a lányregények, ismeretterjesztő könyvek, sporttal kapcsolatos kötetek meghozhatják a kedvet az olvasáshoz. Bejegyzésünkben bemutatjuk, melyek a legnépszerűbb könyvek tiniknek.

Tiniregény-sorozatok és népszerű írók

A kamaszok körében a legnépszerűbb műfajok közé a romantikus történetek, kalandregények és fantasy kötetek sorolhatók. Ezek a népszerű zsánerek tudják igazán lekötni a figyelmüket. Hazánkban a legnépszerűbb könyvek kamaszoknak Leiner Laura tollából származnak, aki meghódította a lányok szívét A Szent Johanna gimi könyvsorozattal. A romantikus könyvek között igazán népszerűek a Miután könyvsorozat kötetei Anna Toddtól. A fantasy könyvek műfaját erősíti J.K. Rowling Harry Potter kalandjaival, amelyet nem csak film formájában érdemes megismerni, hiszen a könyv sokkal részletesebb világot tár elénk.  A kalandregények nemcsak felnőtteknek, de kamaszoknak is íródtak, amelyek tele vannak izgalommal, cselszövésekkel, akcióval. Ide sorolhatók egyes Star Warskötetek, vagy a klasszikus Robinson Crusoe kalandjai.

A tinik és kamaszok körében igen nagy népszerűségnek örvendenek a Vörös pöttyös könyvek is. Ezek a kötetek a Könyvmolyképzőtől származnak, akik bekategorizálják a könyveket, hogy minden korosztály megtalálja a számára megfelelőt. A Vörös pöttyös könyvek közül számos kötet felkerült a bestseller listákra, az olvasóközönséget pedig leginkább a 16-25 évig terjedő korosztály teszi ki. A könyvekben legtöbbször közös, hogy megjelenik a romantikus vonal, de számos misztikus regényt is találhatunk a kínálatban. A Vörös pöttyös könyvek táborát erősíti a napjainkban híres A fiúknak, akiket valaha szerettemcímű könyv Jenny Hantól, vagy a már klasszikusnak mondható Alkonyat sorozat is.

A legizgalmasabb könyvek tiniknek

Jeff Kinney: Egy Bitang Jó Fej Srác Naplója

Jeffrey Patrick „Jeff” Kinney amerikai karikaturista, akinek nevét az Egy ropi naplója című könyvsorozat tette ismertté, amely gyerekek számára készült. A sorozat főhőse Greg Heffley, felső tagozatos diák, aki rendszeresen vezeti naplóját. Ezekben a bejegyzésekben nemcsak Greg, de az egész család mindennapjaiba betekintést nyerhetünk. A 14 kötetes könyvsorozat elnyerte a Nemzetközi Bestseller címet, valamint az első New York Times helyezést is. 2019-ben Jeff Kinney megírta az Egy Bitang Jó Fej Srác Naplóját, amely Greg szomszédjának, egyben legjobb barátjának, Rowley Jeffersonnak a naplóbejegyzéseit tartalmazza. A könyvek közös jellemzője, hogy nagybetűs formátumúak, könnyen olvashatók. A képregények jellegzetességeit is alkalmazza az író, hiszen vidám rajzokkal, szövegbuborékba írt megjegyzésekkel tarkítja az oldalakat. Az Egy ropi naplója és Rowley Jefferson emlékiratai amellett, hogy szórakoztatók, kiváló eszközként szolgálnak diszlexiás gyerekek fejlesztésére is.

Leiner Laura: Mindig karácsony

Leiner Laura magyar író, aki 18 éves kora óta aktívan írja regényeit a rajongók örömére. Az első kötetét Remek! címmel 2005-ben publikálta. Az első komoly sikerét A Szent Johanna gimi ifjúsági regény-sorozatával érte el, amely kilenc kötetből áll. A Mindig karácsony című könyv a szórakoztató irodalom műfaját erősíti, amely 2019 decemberében jelent meg a magyar könyvesboltokban. A könyv Anna, Luca és Bogi történetét meséli el, akik nem ismerik egymást, de sorsuk mégis több szálon összefonódik. A történet karácsony idején, a káprázatos utcai fények hangulatában játszódik, amikor december 23-án a három lány egymás mögé kerül egy bevásárlóközpont mozgólépcsőjén. A könyvet átszövik a humor és romantika elemei, az írónőtől megszokott módon. A történetbe Leiner Laura ismét beleszőtte a közösségi média ellenes kampányát, amely a cselekményen is megmutatkozik a szereplők tettein keresztül. Egy tanulságos, hangulatos sztorit olvashatunk, amely az ünnepek idején kifejezetten kedves olvasmány.

Philip Pullman: Az úr sötét anyagai

Philip Pullman brit író 1995-ben kezdte el Az úr sötét anyagai című fantasy sorozatát, amelynek első kötetét ugyanebben az évben Északi fény címmel adták ki. A könyv eredeti, az Egyesült Államokban ismert címe Az arany iránytű. A történet főhőse egy egyszerű, hétköznapi, de annál bátrabb kislány egy másik világból. Lyra otthonában háború készülődik, azok között, akik tudatlanságban tartják a népet, és akik harcolni akarnak szabadságukért. Az események közepette legjobb barátjának, Rogernek nyoma vész. Lyra megtudja, hogy Rogert egy titokzatos társaság ragadta el, akik kísérleteket végeznek a gyerekeken. Az arany iránytű 50 nyelven jelent meg és hatalmas sikerének köszönhetően már több mint 20 millió példányban elkelt. Legújabb kiadása hazánkban 2019-ben jelent meg. A New Line Cinema Daniel Craig és Nicole Kidman főszereplésével 2007-ben filmet is készített a történetből, valamint 2019-ben megjelent Az úr sötét anyagai sorozat a HBO gondozásában.

Jennifer Mathieu: Moxie, avagy a vagány csajok visszavágnak

Jennifer Mathieu texasi származású angol tanár, aki a young adult könyvek íróinak táborát erősíti. A Moxie, avagy a vagány csajok visszavágnak regény a sikeres Vörös pöttyös könyvek listáján is helyet kapott. A regény 2019-ben jelent meg Magyarországon Hajdú Beáta fordításában. A főszerepben Vivian Carter áll, akinek elege van a texasi középiskolából, ahol a focicsapat bármit megengedhet magának. A szexista öltözködés, a folyosói beszólások és az értelmetlen szabályok mind kihozzák őt a sodrából. Édesanyja nyomdokaiba lépve, aki a kilencvenes években a punk-rock mozgalom tagja volt, Vivian készít egy feminista szóróújságot abból a célból, hogy kieressze a gőzt. Valóságos forradalom tör ki ennek hatására. A csajok forradalma, amelyben az összes lány a mozgalom mellé áll. A történetből minden bizonnyal film is készül Amy Poehler rendezésében, amelyet a Netflixen nézhetnek meg a rajongók.

Benjamin Alire Sáenz: Életem kifürkészhetetlen logikája

Benjamin Alire Sáenz amerikai költő, író az ifjúsági irodalom kiemelkedő alakja. Legismertebb könyve Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomábancímmel jelent meg. A kirobbanóan sikeres, díjnyertes író új, lenyűgöző története 2019-ben látott hazánkban napvilágot Életem kifürkészhetetlen logikája címmel. A regény a Vörös pöttyös könyvek sorozatának tagja. A főszerepben megismerhetjük Sal-t, aki a gimi utolsó évét járja. Egészen eddig biztos volt abban, hogy hol a helye a világban az őt örökbe fogadó meleg apukája és szerető mexikói-amerikai családja mellett. Váratlanul kísérteni kezdi múltja, életét események sora forgatja fel.  Legjobb barátjával, Samanthával együtt szembe kell néznie a veszteség és a fájdalom kérdéseivel. Sal verekedni kezd, mindent megkérdőjelez és elveszíti igazi énjét. A sikeres könyv egy sokrétű történetet mesél el szeretetről, önazonosságról, elveszített és megtalált kapcsolatokról. A könyv képet mutat a családi és baráti kapcsolatokról, a felnőtté válás főbb jellegzetességeiről.

Lisa Jane Smith: Vámpírnaplók

Lisa Jane Smith, amerikai bestseller író leginkább az ifjúsági irodalom, horror, sci-fi, fantasy és a szerelmes regény műfajában alkot fiatal felnőttek számára. Hazánkban legismertebb műve a Vámpírnaplók című könyvsorozat, melyből nagysikerű TV-sorozat is készült. A történet főszereplője Elena, aki minden fiút megkaphat, akit akar. A gimibe egy új fiú, Stefan érkezik, aki komoly és rejtélyes. Ő az egyetlen, aki ellen tud állni Elena szépségének. Stefan bátyja, Damon igazán vonzó és veszélyes, akit hajt a bosszúvágy öccse ellen. A történet szépen lassan kibontakozik és kiderül, hogy egyik fiú sem az, aminek látszik. Nem átlagos, gimnazista fiúkról beszélünk, hanem vámpírokról. A könyvsorozat több részen át tartja lekötve az olvasót és repíti el egy párhuzamos univerzumba. A sorozat kötetei a Vörös pöttyös könyvek közé tartoznak, hatalmas sikernek örvendenek világszerte.

James Dashner: Az útvesztő

James Dashner amerikai regényíró, műveit többségében gyerekek és fiatal felnőttek számára írja. Az útvesztő trilógia rajongók ezreit vette le a lábáról. A trilógia főszereplője Thomas, aki egy hideg, sötét liftben tér magához. Semmire sem emlékszik, egyedül a keresztnevében biztos. Amint kiszáll a liftből, a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztás különlegessége, hogy egy mozgó labirintusrendszer veszi körül, amelynek titkát Thomasnak és társainak kell megfejtenie. A szereplők az életükért küzdenek és azért, hogy kijussanak a halálos Útvesztőből. Azonban hirtelen minden megváltozik, amikor a Tisztásra megérkezik Teresa, az egyetlen lány. Az, aki elolvassa Az útvesztősorozat köteteit, garantáltan egy izgalmas kalandban részesül, amire örökké emlékezni fog. A rajongók már film formájában is élvezhetik a fantasztikus trilógiát.

Jó könyvek tiniknek

A tiniknek és a kamaszoknak is érdemes rendszeresen olvasniuk, hogy gyarapodjon tudásuk, fejlődjön szókincsük és fantáziájuk is. Bejegyzésünkben összeállítottunk egy könyvajánlót tiniknek. Ezeket a köteteket érdeklődésnek megfelelően érdemes beszerezni, hogy igazán fantasztikus, érdekes történeteket ismerhessenek meg. A fiúknak a fantasy, sci-fi műfajt, míg a lányoknak a romantikus regényeket ajánljuk leginkább. Az, aki most ismerkedik az olvasással egy rövidebb kötetet válasszon, lehetőleg nem egy könyvsorozat részeként.