Nincs engedélyezve a javascript.

Olvasd el kedvenc filmjeidet! – 4 népszerű Netflixes könyvadaptáció

b24_blogcikkek_netflixes_600x400_jpeg.jpg

Könyvet olvasni jó! Meg nézni is. Kedvenc könyveinket ugyanis manapság már nemcsak olvashatjuk, hanem könyvadaptáció formájában akár filmen is megnézhetjük. A filmforgalmazók és streamingszolgáltatók az elmúlt években egyre szívesebben álmodják filmvászonra a legnépszerűbb történeteket műfajtól függetlenül. Összegyűjtöttünk a Netflix könyvek kínálatából egy ízelítőt, hogy egyszerűbbé tegyük a választás!


A magyar és a világirodalom legjobbjaiból több filmes változat is készült már az elmúlt években, és miközben rendre nő a megfilmesített könyvek száma, úgy emelkedik a népszerűségük is.

Ennek oka nem egyszerűen a könnyebb fogyaszthatóság, hanem hogy így a kedvenc könyvünket egy másik formában is élvezhetjük: a történetnek akár egy új oldalát, szálát is megismerhetjük a rendező fantáziájától függően. Ráadásul a könyvekből készült filmek olyan további élményekkel gazdagítják a nézőt, amelyeket az írott szavak nem tudnak megjeleníteni. Gondoljunk egyszerűen csak a filmvásznon megelevenedő vizuális látványra!

A Netflix élen jár a különböző műfajú könyvek megfilmesítésében, 2022-ben is több olyan film került a kínálatába, amelyeknek az alapja egy-egy népszerű regény, krimi vagy éppen ifjúsági kötet volt.

Heartstopper - Fülig beléd zúgtam (Szívdobbanás 1.)
23.png

Heartstopper - Fülig beléd zúgtam (Szívdobbanás 1.)

Alice Oseman
Könyvmolyképző Kiadó, 2022.09.02.
Vörös pöttyös könyvek

Kezdjük is a sort a legutolsó kategória egyik friss kiadványával, Alice Oseman Heartstopper – Fülig beléd zúgtam című könyvével. A könyv főszereplője két fiatal srác, akik épp, hogy csak elindulnak a felnőtté válás kanyargós ösvényén, de máris szembe találják magukat az élet egyik fő kérdésével: ki vagyok én valójában? És ki az a másik? És szerethetjük-e egymást úgy, ahogy nekünk jó? És ha ez nem lenne elég kihívás önmagában, akkor még a suli falai között is meg kell állni a helyüket a kamaszok szokásos káoszában.

Milyen lesz a búcsú után? – Filmes borítóval
23.png

Milyen lesz a búcsú után? – Filmes borítóval

Jennifer E. Smith
Maxim, 2022.

Jennifer E. Smith kötetével, a Milyen lesz a búcsú után? című könyvvel nem váltunk sem műfajt, sem korosztályt, inkább még jobban elmerülünk a szerelem mindent elsöprő érzésében. A vígjátéki fordulatokat sem nélkülöző történetben Claire-t és Aidant kísérjük végig az első szerelem minden jelentős állomásán, amelyek annyira újszerűek, frissek, hogy épp ezzel teszik rendkívül nehézzé ezt a még minden rutint nélkülöző érzelemcunami elengedését, valamint a két fiatal egymásnak tett ígéretének betartását.

Azt hittem, ismerlek
23.png

Azt hittem, ismerlek

Karin Slaughter
Vinton Kiadó Kft., 2019.

Az érzelmek pozitív oldala után lépjünk át a sötétség világába Karin Slaughter Azt hittem, ismerlek című könyvével. A 2022-es filmes debütálása előtt 3 évvel korábban megjelent krimi középpontjában egy anya titokzatos, sötét múltja áll, amelyet egészen mostanáig a lánya sem ismert. De eldördül egy lövés, és felsejlenek az anya korábbi éveinek sötét árnyai. A rejtett fenyegetések és halálos titkok mindenkire veszélyt jelentenek.

Egy botrány természetrajza
23.png

Egy botrány természetrajza

Sarah Vaughan
General Press Kiadó, 2018.

Sarah Vaughan Egy botrány természetrajza című könyve a krimi egy másik műfajába és a rideg, szigorúan szabályozott tárgyalótermek világába enged bepillantást. A Netflixen Egy botrány anatómiája címen 2022-ben indult sorozat alapját adó mű főszereplőjének idilli élete egy pillanat alatt omlik össze, amikor befolyásos politikus férjét nemi erőszakkal vádolják meg. A tárgyalóteremben a peres felek között izzik a levegő, és persze mindenki másképp emlékszik a történetre. De ki az, aki hazudik és miért?