Nincs engedélyezve a javascript.
Addiktológiai problémák Magyarországon I. kötet

Addiktológiai problémák Magyarországon I. kötet

Sorozat:
Szállítás:
1-2 munkanap
Készleten
Borító ár:
3 990 Ft
Eredeti ár:
3 032 Ft
Online ár:
3 352 Ft
Árakkal kapcsolatos információk:

Borító ár: A könyvön szereplő, a könyv kiadója által meghatározott ár

Eredeti ár: Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára

Online ár: A rendeléskor fizetendő ár

Bevezető ár: Megjelenés előtt leadott megrendelésre érvényes ár

A függőségi problémák – dohányzás, alkoholhasználat, droghasználat, illetve a különböző viselkedési addikciók – hatékony megelőzésének és kezelésének fontos feltétele az aktuális helyzet megismerése.
Leírás
Raktári kód:
205124
ISBN:
9789634148708
EAN:
9789634148708
Megjelenés:
2022.
Oldalszám:
246
Nyelv:
magyar

A függőségi problémák – dohányzás, alkoholhasználat, droghasználat, illetve a különböző viselkedési addikciók – hatékony megelőzésének és kezelésének fontos feltétele az aktuális helyzet megismerése. Magyarországon alig húsz éve, 2001-ben készült először a felnőtt népesség pszichoaktívszer-használatának feltárására irányuló epidemiológiai vizsgálat. Az ezt követően készült kutatások közül a legutóbbi, sorban ötödik adatfelvétel (Országos Lakossági vizsgálat Addiktológiai Problémákról, OLAAP 2019) eredményeit összefoglaló két kötetes munka támaszkodik a Budapesti Longitudinális Vizsgálat (BLS) 18–34 éves fővárosi fiatalok körében készült adatfelvételére is.


A kötetek nem csupán a pszichoaktív szerek használatának jellemzőit ismertetik, hanem részletesen foglalkoznak az egyes viselkedési addikciók (problémás internet-, közösségioldal-, mobiltelefon-, videójáték- és szerencsejáték-használat, testedzés-, munkafüggőség, kényszeres vásárlás) jellemzőivel is. A két kötet, amely 16 szerző munkája, nem csupán átfogó képet ad a hazai alkohol- és drogepidemiológiai helyzetről és az egyes viselkedési addikciókkal kapcsolatos problémákról, de segít ezek időbeli változásának megismerésében, illetve nemzetközi viszonylatban történő értelmezésében is. Ezen többrétű törekvéseknek, illetve a közérthető nyelvezetnek és a gondos illusztrációknak is köszönhetően a két kötet a szűkebb szakmai közönség mellett joggal tarthat igényt a szélesebb olvasóközönség érdeklődésére is.


PAKSI BORBÁLA szociológus, közgazdász-tanár, az ELTE PPK Neveléstudományi Intézetének kutatója. Mintegy harmincéves kutatómunkája során több mint ötven kutatást vezetett. A kötetben bemutatásra kerülő, a felnőtt népesség pszichoaktívszer-használatának és egyéb addiktológiai problémáinak megismerésére irányuló kutatássorozat egyik elindítója és vezetője. Az addikciók, valamint különböző társadalmi problémák és deviáns magatartások elterjedtségének és kockázati tényezőinek vizsgálata mellett prevenciós programok monitorozásával és értékelésével foglalkozik.


DEMETROVICS ZSOLT klinikai szakpszichológus, addiktológus, kulturális antropológus. Az MTA doktora, egyetemi tanár, az ELTE Pszichológiai Intézetében működő Addiktológia Kutatócsoport vezetője. Főbb kutatási területe a pszichoaktívszer-használat, illetve a viselkedési addikciók (problémás videojáték-, szerencsejáték-használat, kényszeres vásárlás, testedzés-, munkafüggőség) személyiségpszichológiai, motivációs és családi hátterének megismerése.

Vélemények