Nincs engedélyezve a javascript.
A sűrített nő

A sűrített nő
Sikerek és életpályák vizsgálata a kőszínházakban

Szállítás:
1-3 munkanap
Készleten
Korábbi ár:
2 153 Ft
Borító ár:
2 990 Ft
Rendeléskor fizetendő online ár:
2 691 Ft
Árakkal kapcsolatos információk:

Borító ár: A könyvön szereplő, a könyv kiadója által meghatározott ár

Korábbi ár: Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára

Rendeléskor fizetendő online ár: A rendeléskor fizetendő ár

Bevezető ár: Megjelenés előtt leadott megrendelésre érvényes ár

Vajon mit jelent a sűrítettség? Mitől lehet egy nő sűrített? Csak a színházi közegben használhatjuk ezt a fogalmat?
Leírás
Raktári kód:
214642
EAN:
9786156555403
Megjelenés:
2023.05.26.
Kötésmód:
ragasztókötés
Oldalszám:
208
Nyelv:
magyar
Vajon mit jelent a sűrítettség? Mitől lehet egy nő sűrített? Csak a színházi közegben használhatjuk ezt a fogalmat? A tanulmány egyszerre ad válaszokat és tesz fel kérdéseket azáltal, hogy elemzi a színház történetileg kialakult szervezeti sajátosságait, a szerepek és a szerepeket eljátszók társadalmi helyzetének változásait, de leginkább a színésznők és színészek saját élményeit, történeteit, meglátásait - amelyekből összeáll, milyen is a "sűrített nő".
A színésznők helyzetének elemzésével bemutatja a nők társadalmi helyzetét, a női szerepek sajátos karaktereit s ezek ellentmondásait. Rámutat a sokszor hangsúlyozott társadalmi hátrányokra, illetve a kevésbé elemzett, gyakran tabusított előnyökre is. A kötet a társadalom női szerepeinek részleteit felnagyítva értekezik a színésznők testiségéről, a rivalda által túlhangsúlyozott "nőiességről" és a magánélet ambivalenciáiról. A színésznői szerepek ellentmondásaiban azonban a színháznak mint intézménynek, valamint a drámairodalomnak is jelentősége van. A színház szereti leegyszerűsíteni a női "szerepkínálatot" a szerelmes és hódító fiatal nőkre és a férfi főszereplők támaszát jelentő anyákra, nagyanyákra, dajkákra - miközben az elvileg a szakmai karrierjük csúcsán levő, középkorú színésznőknek alig jut szerep.
A könyv olvasását bátran ajánlom azoknak, akik a színésznőben a "sűrített nőt", a színházi szerepeken túl a női társadalmi szerepek sűrítményét is fel akarják fedezni.

Krémer Balázs
szociológus
Vélemények