Nincs engedélyezve a javascript.
Elmozduló felvételek
Szállítás:
1-3 munkanap
Készleten
Korábbi ár:
2 153 Ft
Borító ár:
2 990 Ft
Rendeléskor fizetendő online ár:
2 631 Ft
Árakkal kapcsolatos információk:

Borító ár: A könyvön szereplő, a könyv kiadója által meghatározott ár

Korábbi ár: Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára

Rendeléskor fizetendő online ár: A rendeléskor fizetendő ár

Bevezető ár: Megjelenés előtt leadott megrendelésre érvényes ár

A könyv emlékezések sorozata barátokról, képzőművészekről, írókról, akik valamilyen módon kapcsolatba kerültek a szerzővel és befolyásolták életét. Ezeken a portrékon keresztül bepillantást nyerhetünk a szerző és kortársai életébe.
Leírás
Raktári kód:
210783
EAN:
9786156409881
Megjelenés:
2022.11.16.
Kötésmód:
puhatáblás, ragasztókötött
Oldalszám:
222
Nyelv:
magyar
A könyv emlékezések sorozata barátokról, képzőművészekről, írókról, akik valamilyen módon kapcsolatba kerültek a szerzővel és befolyásolták életét. Ezeken a portrékon keresztül bepillantást nyerhetünk a szerző és kortársai életébe. Az Elmozduló felvétel cím arra a törekvésre utal, hogy nem tűéles portrékon keresztül bontakozzanak ki az egyes karakterek és pályák, hanem a szerző személyiségén átfutó képeken át, mozgásban lévő szereplőkként ábrázolva a - mind a szerző nézőpontjából, mind a kortárs művészet perspektívájából - jelentős alakokat.

A köteteben tehát a szerzői életművet is meghatározó alakok szubjektív skiccei bontakoznak ki, köztük Magyarász Imre festőé, aki a szerző első mestere; de megelevenednek további mesterei, Mendlik Lajos és Martyn Ferenc is. Ír Bálint Endréről, akivel kollegiális, majd baráti kapcsolatban állt; Kovásznai György animációs rendezőről, Barta Lajos szobrászművészről, Pátkai Ervin szobrász, várostervezőről. Több mint két tucat személyiség elevenedik meg ilyen módon a kötet lapjain.

A szerző közvetlen környezete és szakmai hálózata mellett más művészeti ágak képviselői is megjelennek, ír pécsi színész barátjáról, Karikás Péterről, és feltárul az is, milyen ismeretség fűzte a magyar irodalom kiemelkedő alakjaihoz, Szabó Magdához és Kertész Imréhez, hogyan méltatta józsefvárosi kiállítását Tandori Dezső. Részint ez motiválja, hogy Kecskeméti Kálmán saját versei is feltűnnek a kéziratban.

A művészportrék felrajzolásán túl a szerző reflektál a képzőművészeti kritika magyarországi helyzetére, az önreflexivitás jegyében továbbá Wehner Tibornak és Maróti Istvánnak a szerzővel készült interjúi is helyet kapnak a kötetben. Az érzékletességet gazdag képanyag erősíti, amely mind megelevenedő szereplők, mind az alkotóművészetüket szemléltető alkotások fotóit magába foglalja.
Vélemények