Nincs engedélyezve a javascript.
Erő és gyöngédség

Erő és gyöngédség
Képzőművészeti és városfilozófiai esszék

Szállítás:
1-3 munkanap
Készleten
Korábbi ár:
3 456 Ft
Borító ár:
4 800 Ft
Rendeléskor fizetendő online ár:
4 320 Ft
Árakkal kapcsolatos információk:

Borító ár: A könyvön szereplő, a könyv kiadója által meghatározott ár

Korábbi ár: Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára

Rendeléskor fizetendő online ár: A rendeléskor fizetendő ár

Bevezető ár: Megjelenés előtt leadott megrendelésre érvényes ár

Horkay Hörcher Ferenc Erő és gyöngédség című könyve képekről és városokról szól. A képek - jobbára - kétdimenziós ábrázolások, a városok - szükségszerűen - háromdimenziós tárgyak. A városokat ábrázoló kétdimenziós képek: városképek. De mi köti össze a kötet esszéiben olvasható képleírásokat, "írott képeket" a városfilozófiai szövegekkel?
Leírás
Raktári kód:
214763
EAN:
9786156434647
Megjelenés:
2023.06.12.
Kötésmód:
flexi
Oldalszám:
344
Nyelv:
magyar
Tömeg [g]:
600
A címet a kötet egésze magyarázza, nehéz volna annak valamely részletével indokolni pusztán a választást. De magyarázza valamelyest Ferenc pápa 2013. március 19-én elhangzó, első homiliája is, amelyben a szentatya következőkről beszélt: "[...] a gondoskodás, az őrzés jóságot kíván, megkívánja, hogy gyengédséggel éljük meg. Az evangéliumokban Szent József erős, bátor, keményen dolgozó emberként jelenik meg, de lelkében nagy gyengédség él, mely nem a gyengék erénye, épp ellenkezőleg, erőslelkűségről, odafigyelésre, együttérzésre, mások iránti valódi nyitottságra, szeretetre való képességről árulkodik. Nem szabad félnünk a jóságtól, sem a gyengédségtől!"
(Ferenc pápa: Legyetek őrzői Isten ajándékainak!)

Horkay Hörcher Ferenc Erő és gyöngédség című könyve képekről és városokról szól. A képek - jobbára - kétdimenziós ábrázolások, a városok - szükségszerűen - háromdimenziós tárgyak. A városokat ábrázoló kétdimenziós képek: városképek. De mi köti össze a kötet esszéiben olvasható képleírásokat, "írott képeket" a városfilozófiai szövegekkel? A leírás "mestersége". A válogatott tanulmányok tétje ugyanis az, hogy mi adható át ezekről a festményekről és a kiválasztott városokról a természetes nyelv közvetítésével,ráadásul írásban.
"Az én példaképem a művészet megszólítására már egyetemista korom óta az esszéíró nemzedék volt. Egészen pontosan: Szerb Antal, Halász Gábor, Németh László és Cs. Szabó László. Hozzájuk fordultam, ha vizsgára kellett készülnöm, hozzájuk, ha valakiről többet szerettem volna megtudni. Ők ugyanis úgy tudtak beszélni a művészetről, hogy az már bizonyos értelemben maga is művészet volt. Soha nem művészkedtek. Az érzékenységük volt művészi szintű. Hagyták magukra hatni a műveket - és nem csak irodalmi alkotásokat -, majd ezt az érzéki-esztétikai tapasztalatot próbálták meg szavakba foglalni. Szavakba, mondatokba, bekezdésekbe. És szünetekbe, hallgatásba. Ez a magyar esszéírók hagyománya, szaktudásuk egyszerűen a nyelv fölötti megbízható uralom. Ennek pedig a művekkel kapcsolatos érzéki tapasztalat a feltétele."
(Horkay Hörcher Ferenc)
Vélemények