Nincs engedélyezve a javascript.
Rákosi, Sztálin legjobb tanítványa

Rákosi, Sztálin legjobb tanítványa
(E-könyv)

Szállítás:
Azonnal
Elérhető nálunk:
.ePub és .mobi formátumban
Borító ár:
990 Ft
Árakkal kapcsolatos információk:

Borító ár: A könyvön szereplő, a könyv kiadója által meghatározott ár

Korábbi ár: Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára

Rendeléskor fizetendő online ár: A rendeléskor fizetendő ár

Bevezető ár: Megjelenés előtt leadott megrendelésre érvényes ár

Uralkodása idején Rákosi Mátyás nemcsak a ?magyar nép bölcs vezére?, hanem Sztálin legjobb, legodaadóbb magyar tanítványa is volt. Stréber. Ezt az egyetlen szavas jellemzést hajdani tanára, a költo Babits Mihály írta róla, aki 1906-ban latinra tanította.
Leírás
Raktári kód:
146773
ISBN:
9789633762523
EAN:
9789633762523
Gyártó kód:
7774
Megjelenés:
2011.
Nyelv:
magyar
Uralkodása idején Rákosi Mátyás nemcsak a ?magyar nép bölcs vezére?, hanem Sztálin legjobb, legodaadóbb magyar tanítványa is volt. Stréber.
Ezt az egyetlen szavas jellemzést hajdani tanára, a költo Babits Mihály írta róla, aki 1906-ban latinra tanította. Pedig RM törtetése, mindenáron való érvényesülni akarása évek múltán derült ki igazán: hatalmának tombolásakor vált súlyosbító körülménnyé, amikor nemhogy az országot, a saját villáját is börtönné változtatta. A köztársaság elnökét, majd a politikai rendorség hírhedt vezetojét, Péter Gábort is ott fogatta le, sot fél éjszakán át ?atombiztos óvóhelyén? oriztette.
Magyarországon soha nem büntettek, állítottak bíróság elé és tartottak börtönben, internálótáborban annyi embert, mint a Rákosi-kor csúcséveiben: 1949 és 1953 között. Nem csupán a disznóvágás volt bun, hanem a munkahelyváltás, de a viccelodés is. Egy-egy vicc ?tarifája? hat vagy húsz hónap börtönbüntetés is lehetett, attól függoen, hogy egy ?megtévesztett? munkás vagy egy ?osztályidegen? ? értelmiségi vagy a két segédjét kizsákmányoló szabómester ? adta-e elo, hogy?
Rákosi Mátyás látogatást tesz az egyik hazai internálótáborban. A felsorakozott foglyoktól sorban megkérdi, mi a foglalkozásuk.
? Egyetemi magántanár ? mondja az egyik.
? Tanácsvezeto bíró ? mondja a másik.
? Nótaszerzo ? mondja halkan a harmadik.
Rákosi megfordul, és odaszól az ot kíséro parancsnokhoz: ? Mondja, hányadik század ez?
Az internáltak közül csöndben megszólal valaki: ? Huszadik?
Rosenfeld József bácskai terménykereskedo tehetséges negyedik gyermeke lehetett volna hat nyelven beszélo sikeres külkereskedo, vagy katonatiszt, netán bankár, de akár a munkásmozgalom mártírja is. Mindezek helyett Rákosi Mátyás többek között mártírgyártó lett, egy sikertelen modernizációs kísérlet vezére. Fogoly maga is. Egy gyermekkora idején még igen vonzó, de a torzulások ellen védtelen eszmerendszer foglya a huszadik században?
Pünkösti Árpád (1936? ) korábban három könyvben, mintegy trilógiában írta meg Rákosi Mátyás (1892-1971) pályafutásának történetét. /Rákosi a hatalomért (1992), Rákosi a csúcson (1996), Rákosi bukása, számuzetése és halála (2001)/
Nagy szakmai elismeréssel és közönségsikerrel fogadott, alapos és részletes munkájának lényegét most egyetlen kötetben foglalta össze, egy definitív, olvasmányos monográfiában Sztálin legjobb magyar tanítványáról.
Vélemények