Nincs engedélyezve a javascript.
Variációk az együttélésre
szazalek_kiadoi-1.png
szazalek_kiadoi-1.png

Variációk az együttélésre
Közösségfolyamatok és az etnicitás három nyírségi település példáján

Sorozat:

Szállítás:
1-3 munkanap
Készleten
Korábbi ár:
3 591 Ft
Borító ár:
3 990 Ft
Rendeléskor fizetendő online ár:
2 793 Ft
Árakkal kapcsolatos információk:

Borító ár: A könyvön szereplő, a könyv kiadója által meghatározott ár

Korábbi ár: Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára

Rendeléskor fizetendő online ár: A rendeléskor fizetendő ár

Bevezető ár: Megjelenés előtt leadott megrendelésre érvényes ár

A könyv három nyírségi, multietnikus lokális társadalom recens együttélési kapcsolatviszonyainak a tanulmányozásával foglalkozik. Nagyecsed, Nyírvasvári és Hodász települések magyar, oláh cigány és romungró közösségei a sajátos szociokulturális jellemzők, az etnikai csoportok eltérő hagyományai, életmódja és társadalmi normái következményeként szituatív együttélési rendszereket hoztak létre.
Leírás
Raktári kód:
213929
EAN:
9789634149569
Megjelenés:
2023.05.02.
Kötésmód:
puhatáblás, ragasztókötött
Oldalszám:
298
Nyelv:
magyar
Tömeg [g]:
450
A könyv három nyírségi, multietnikus lokális társadalom recens együttélési kapcsolatviszonyainak a tanulmányozásával foglalkozik. Nagyecsed, Nyírvasvári és Hodász települések magyar, oláh cigány és romungró közösségei a sajátos szociokulturális jellemzők, az etnikai csoportok eltérő hagyományai, életmódja és társadalmi normái következményeként szituatív együttélési rendszereket hoztak létre. Minden település esetében meghatározók azok a lokális közösségfolyamatok, és az ezek működésében tevőleges szerepet játszó közösségszervezetek, amelyek az etnokulturális távolság csökkenéséhez vagy éppen fenntartásához járulnak hozzá.

Az elemzés azt mutatja be, hogy a külső megfigyelő szempontjából hasonló adottságú színterek, amelyek makromutatóik alapján - például az etnostatisztikai, a demográfiai, az iskolázottsági, a munkaerő-piaci vagy a mobilitás tendenciákat megfigyelve - első pillantásra kevés különbséget mutatnak, valójában gyökeresen különböző együttélési közösségek. A könyv alapját képező kutatások néprajzi és kulturális antropológiai szemléletű módszertani megközelítésre támaszkodva, a folyamatok mögé tekintve teszik láthatóvá az etnikai együttélés a külső megfigyelői szempont számára rejtett dimenzióit, amelyek megértése gyakorlati jelentőségű. Az elemzés érveket szolgáltat annak a belátásához, hogy a vidéki lokális színterek magyar-cigány együttélési helyzeteinek megértése az egész társadalmat érintő általános kérdés.

SZABÓ HENRIETT (1987) az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat - Debreceni Egyetem Néprajzi Kutatócsoport kutatója (PhD). Tudományos munkásságának fontosabb területei a roma-magyar etnikai együttélési helyzetek kulturális antropológiai szemléletű vizsgálata, a lokális társadalmak közösségfolyamatainak tanulmányozása. A szerző aktív dokumentumfilm készítőként foglalkozik az etnográfiai/antropológiai filmkészítés elméletével és gyakorlatával, a vizuális hagyományábrázolás kérdéseivel és a roma és/vagy hátrányos helyzetű fiatalok társadalmi integrációjával.
Vélemények