Nincs engedélyezve a javascript.
Párhuzamok és kapcsolódási pontok a spanyol és a magyar politikai emigráció történetében 1849-1873

Párhuzamok és kapcsolódási pontok a spanyol és a magyar politikai emigráció történetében 1849-1873

Szállítás:
1-3 munkanap
Készleten
Korábbi ár:
2 808 Ft
Borító ár:
3 900 Ft
Rendeléskor fizetendő online ár:
3 510 Ft
Árakkal kapcsolatos információk:

Borító ár: A könyvön szereplő, a könyv kiadója által meghatározott ár

Korábbi ár: Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára

Rendeléskor fizetendő online ár: A rendeléskor fizetendő ár

Bevezető ár: Megjelenés előtt leadott megrendelésre érvényes ár

Az Európa nagy részét érintő, 1848-as forradalmi hullám után a politikai menekültek egyfajta nemzetek feletti valóságot hoztak létre, határokon átnyúlva. Olyan emberek között teremtődött kapcsolat, akik más körülmények között talán soha nem ismerték volna meg egymást.
Leírás
Raktári kód:
214717
EAN:
9789634800347
Megjelenés:
2023.05.25.
Oldalszám:
194
Nyelv:
magyar
Tömeg [g]:
190
Az Európa nagy részét érintő, 1848-as forradalmi hullám után a politikai menekültek egyfajta nemzetek feletti valóságot hoztak létre, határokon átnyúlva. Olyan emberek között teremtődött kapcsolat, akik más körülmények között talán soha nem ismerték volna meg egymást. Kettős vonatkozással bíró jelenségről van tehát szó, amely az emigrációban élők történetén keresztül megjelenik: nemzetivel és nemzetközivel egyaránt. "Világpolgárság és honszeretet" jellemzi a kort.

Az emigrációban, 1849-1873 között találkozhattak össze Európa nagyvárosaiban a spanyol José María Orense, Fernando Garrido, Ramón de la Sagra, Sixto Cámara, a portugál Henriques Nogueira, az olasz Giuseppe Mazzini és a magyar Kossuth Lajos, Teleki László, Ihász Dániel, Klapka György, Jósika Miklós, Andrássy Gyula. Feltételezett, esetenként dokumentált találkozásaik személyesek, máskor, mint Helfy Ignác, Donoso Cortés, Eötvös József, Emilio Castelar esetében csak áttételesek voltak a korabeli politikai tanulmányok, parlamenti beszédek, újságcikkek olvasásán keresztül. Jelentettek-e többet a személyes találkozások a menekült politikusok között, mint lehetőséget az eszmecserére, esetleg politikai szervezkedésre? Hatottak-e az eszmék és politikai-történelmi tapasztalatok az emigrációban élő politikusokon keresztül saját hazájuk sorsának, kultúrájának formálódására, akár csak a korabeli hírlapok oldalain?

Semsey Viktória könyve spanyol és magyar forrásokat, a korabeli sajtót, az abban megjelent illusztrációkat használva próbálja párhuzamba állítani Spanyolország és Magyarország XIX. század második felének történetét, miközben érinti Portugáliát is az ibériai konföderáció eszméjének bemutatásával.
Vélemények