Nincs engedélyezve a javascript.
Hősiesség a háború árán

Hősiesség a háború árán
A háborús heroizmus vonzerejének továbbélése 20. századi antimilitarista narratívákban

Szállítás:
1-3 munkanap
Készleten
Korábbi ár:
2 691 Ft
Borító ár:
2 990 Ft
Rendeléskor fizetendő online ár:
2 691 Ft
Árakkal kapcsolatos információk:

Borító ár: A könyvön szereplő, a könyv kiadója által meghatározott ár

Korábbi ár: Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára

Rendeléskor fizetendő online ár: A rendeléskor fizetendő ár

Bevezető ár: Megjelenés előtt leadott megrendelésre érvényes ár

Főfai Rita kötete a 20. század második felének amerikai és brit háborús diskurzusára koncentrál, ezen belül is azoknak a második világháborútól a vietnámi háborúig terjedő időszak domináns szövegeiben, illetve mozgókép kultúrában való megjelenésére.
Leírás
Raktári kód:
214958
EAN:
9789634149514
Megjelenés:
2023.06.08.
Kötésmód:
kartonált
Oldalszám:
204
Nyelv:
magyar
Tömeg [g]:
310
Főfai Rita kötete a 20. század második felének amerikai és brit háborús diskurzusára koncentrál, ezen belül is azoknak a második világháborútól a vietnámi háborúig terjedő időszak domináns szövegeiben, illetve mozgókép kultúrában való megjelenésére. A kötet fő tárgyát alapvetően háborúellenes művek teszik ki, kérdésfeltevése azonban a militarizmus vonzerejére vonatkozik. Eszmetörténeti hátteret felvázoló fejezetében ugyanis kimutatja, hogy békepárti narratívák is képesek továbbműködtetni háborút támogató elemeket, amellyel csak még inkább rávilágítanak a fegyverkezéstől való kulturális elszakadás problematikusságára.

Négy olyan, a 20. század angolszász militarista diskurzusát meghatározó elem mentén szerveződnek az elemzések, amelyeknek nagy szerepük volt a háború attraktivitásában: a katonai hősiesség nemi identitásban betöltött szerepe, a western hagyomány, az ellenségképzés metaforikája és a győzelmi mítosz. Ezen komponenseknek a pacifistának tartott művekben való működését négy esettanulmány segít mélyebben megérteni azzal a céllal, hogy közben a két ellentétes ideológia okozta ambivalenciát is feloldja.

FŐFAI RITA 1988-ban született Szekszárdon. Felsőfokú tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán folytatta magyar nyelv és irodalom szakon, irodalomtudomány specializációval. Kutatási területe az erőszak reprezentációi, különös tekintettel a szadizmus és háborús kegyetlenség irodalomban és filmben való megjelenítésére. Doktori fokozatát 2020-ban szerezte meg a Pécsi Tudományegyetemen. Jelenleg Londonban él.
Vélemények