Nincs engedélyezve a javascript.
Az alföld festője Bánszki Tamás

Az alföld festője Bánszki Tamás

Szállítás:
1-3 munkanap
Készleten
Korábbi ár:
3 032 Ft
Borító ár:
3 990 Ft
Rendeléskor fizetendő online ár:
2 793 Ft
Árakkal kapcsolatos információk:

Borító ár: A könyvön szereplő, a könyv kiadója által meghatározott ár

Korábbi ár: Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára

Rendeléskor fizetendő online ár: A rendeléskor fizetendő ár

Bevezető ár: Megjelenés előtt leadott megrendelésre érvényes ár

Bánszki Tamás magyar festő-, grafikus-, és szobrászművész. (Földeák, 1892. december 18. – Óföldeák, 1971. január 9.) Több száz képet és grafikát készít...
Leírás
Raktári kód:
194702
ISBN:
9789635740123
EAN:
9789635740123
Megjelenés:
2021.
Kötésmód:
puhatáblás ragasztott
Oldalszám:
132
Nyelv:
magyar
Bánszki Tamás magyar festő-, grafikus-, és szobrászművész. (Földeák, 1892. december 18. - Óföldeák, 1971. január 9.)
Több száz képet és grafikát készített, a legjelentősebb gyűjtemény egy volt tanítványa és tisztelője tulajdonában van. Az 1930-as években, Varsóban és Chicagóban vett rész nemzetközi kiállításokon, ezen kívül sok más kiállításon is megjelentek művei.
Kevés olajképet festett, inkább érdekelte az akvarell, mellyel főleg paraszti témákat dolgozott fel. Illusztrálással is foglalkozott. A grafikai technikák közül a rézkarc állt hozzá legközelebb, Debrecenben rézkarcoló műhelyt is alapított. Ceruzarajzokat és fametszeteket készített. Festményei a debreceni Déri Múzeumban, a szegedi Móra Ferenc, valamint a makói József Attila Múzeumban megtekinthetőek.
Első szegedi, 52 alkotást felsorakoztató tárlatát 1961. augusztus 27-én Tápai Antal szobrászművész nyitotta meg a Móra Ferenc Múzeum kupolatermében. "Néhány legszükségesebb bútordarab és pár szívhez nőtt ábrázolás képezték a szerény csöndességben élő koros művész otthonát. A puritán finomságú környezet éppúgy sugározta magából a felesleges kizáró leszűrtségét, mint törékeny alkatú gazdája, akinek lényéből fegyelmezett magatartás és vonzó emberiesség áradt" - jellemezte Szelesi Zoltán a művészt és otthonát a tárlatismertetőben. A művészettörténész 1971. január 16-án e szavakkal búcsúzott az elhunyt festőművésztől a Délmagyarországban: " A végtelenül szerényen és magányosan élt idős művészt mindenki tisztelte, szerette. Tamás bácsi úgy szórta szét közöttünk finom lírájú akvarelljeit, mint egy leveleit hullató öreg fa, mely épp oly észrevétlen távozik a természetből, mint ahogyan ő elment most a mi körünkből."
Sírja a földeáki temetőben, a kápolna mögött található.
A képek Szabó György földeáki származású, debreceni, nyugalmazott középiskolai tanár magángyűjteményéből valók.
A képek mellett versek találhatók. Így együttesen adják vissza egy rég letűnt kor hangulatát.
A szerzők így kívántak emléket állítani Bánszki Tamásnak.
Vélemények