Nincs engedélyezve a javascript.

A boldogság titka

a_boldogsag_titka_blogcikk-1.jpg

Természetes, hogy minden ember boldog szeretne lenni, valamint tartalmas és kiegyensúlyozott életre vágyik. A mai világban sokszor ez nem tűnik egyszerű feladatnak, mert a boldogsághoz olykor rögös és hosszú az út, ami vezet. De megéri a befektetett energia, megéri a ráfordított idő. A lényeg, hogy meghozzuk a döntést és tartsunk ki az elveink mellett, foglalkozzunk önmagunkkal és vegyük végre a kezünkbe a saját életünk irányítását! Ezekben pedig nagy segítségünkre lehet egy jó könyv, ami közelebb hoz minket a válaszhoz: Mi a boldogság titka?

Számos kutatás irányult már a boldogság titkának megfejtésére. Egyértelmű válasz nem született, hiszen mindenki más igényekkel rendelkezik. Alapvetően a tudósok úgy vélik, hogy a boldogságunk 40%-ban a saját döntéseink érdeme, míg a maradék 60%-ot egyrészről a genetikánk, másrészről a különféle környezeti tényezők határozzák meg. Egy vizsgálat során évtizedeken keresztül több száz önkéntes férfit és nőt figyeltek meg, a kutatás eredménye pedig az lett, hogy azok az önkéntesek voltak a legboldogabbak (és legegészségesebbek is!), akik meghitt és közeli kapcsolatot ápoltak olyan emberekkel, akikben igazán megbíztak. Tehát szeretni és szeretve lenni – ez az első pont. De mi van még?

Számos kutatás irányult már a boldogság titkának megfejtésére. Egyértelmű válasz nem született, hiszen mindenki más igényekkel rendelkezik. Alapvetően a tudósok úgy vélik, hogy a boldogságunk 40%-ban a saját döntéseink érdeme, míg a maradék 60%-ot egyrészről a genetikánk, másrészről a különféle környezeti tényezők határozzák meg. Egy vizsgálat során évtizedeken keresztül több száz önkéntes férfit és nőt figyeltek meg, a kutatás eredménye pedig az lett, hogy azok az önkéntesek voltak a legboldogabbak (és legegészségesebbek is!), akik meghitt és közeli kapcsolatot ápoltak olyan emberekkel, akikben igazán megbíztak. Tehát szeretni és szeretve lenni – ez az első pont. De mi van még?

Inkább az idő, mint a pénz

A boldogabb embereknek sokkal fontosabb, hogy elég idejük legyen a magánéletükre, mint hogy sok pénz legyen a pénztárcájukban – mutatta ki számos tanulmány. Elgondolkodtató, nem?

De persze a pénz sem jön rosszul…

Egyes kutatások alapján az emberek boldogságérzete a jövedelmi szintekkel együtt emelkedik egészen az évi 75 000 dolláros szintig - persze ez a határérték a megélhetési költségek nagyságától függően némileg változhat.

Álljunk meg néha egy pillanatra

Fontos, hogy néha ki tudjunk szakadni a mókuskerékből és a nagy hajtásból. Sokkal inkább elégedettebbek és kiegyensúlyozottabbak leszünk, ha néha le tudunk lassítani, megengedjük magunknak a pihenést. Ilyenkor tud az ember rácsodálkozni az élet apró szépségeire!

A jó cselekedetek boldogabbá tesznek

Legyen szó egy kedves gesztusról, egy szívességről egy jó barátnak, vagy akár egy kis önkéntességről, növekedni fog a boldogságérzetünk. Kapni jó, de adni még jobb. kutatás is bizonyította már, hogy a kedves cselekedetekkel és gesztusokkal a saját boldogságunk szintjét is növelni tudjuk.

A sport jót tesz: kívül-belül

Sportolni nem csak a fogyókúra miatt érdemes: a fizikai aktivitás fokozza a boldogságérzetet, ráadásul a rendszeres testmozgás egészségünkre is jótékonyan hat.

A szórakozás fontosabb, mint az anyagi javak

Több kutatás is igazolja, hogy az emberek boldogabbak lesznek, ha pénzüket élményekre, nem pedig tárgyakra költik. Gondoljunk csak bele: egy tartalmas utazást már soha senki nem vehet el tőlünk, ellenben a telefonunkat bármikor elhagyhatjuk.

Töltsünk időt a barátokkal és a szeretteinkkel

Még akár a távolabbi ismerősökkel eltöltött idő is boldogabbá tehet minket, ha viszont közeli barátainkkal vagy hozzátartozónkkal vagyunk, akkor sokkal jobban megemelhetjük a boldogságszintünket.

Ezernyi tanácsot olvashatunk akár az interneten, vagy hallhatunk az ismerőseinktől, de mégis fontos, hogy mi magunk jöjjünk rá arra, hogy valójában mire is van szükségünk és mi tesz minket boldoggá. A kiegyensúlyozott és boldog életért pedig nekünk kell tennünk! A nehezebb időszakokban igazán jól jöhet valamilyen a támasz, segítség vagy akár egy módszer, amellyel önmagunk lelkivilágát könnyedén rendbe tehetjük. Egy jó könyv a társunk lehet ebben.

A Book24 választéka hétköznapi problémákra nyújthat segítséget, a szépség értékelésére taníthat, vagy akár otthonunk és környezetünk harmóniájára bíztathat. Semmi sem állhat boldogságodnak és a lelki békédnek az útjában, könyveink segítenek megtalálni a módszert, hogy elérd és megtarthasd a harmonikus életet.

Boldogság - Hogyan fejlesszük az élet legfontosabb képességét?

Matthieu Ricard


„Saját magunkkal való kapcsolatunk és az, hogy mennyi gyönyörűséget találunk az életben, végső soron attól függ, hogy az elménk hogyan szűri meg és értelmezi mindennapi élményeinket. Boldogságunk belső harmóniánkból ered, nem pedig abból, mennyire vagyunk képesek irányításunk alá vonni az univerzum hatalmas erőit. Míg a boldogságot önmagáért keressük, összes többi célunk - legyen az egészség, szépség, pénz vagy hatalom - csak azért fontos, mert feltételezzük, hogy majd boldoggá tesz minket.” Csíkszentmihályi Mihály Ebben az úttörő könyvben Matthieu Ricard szenvedélyesen érvel a boldogság, mint cél mellett, mely legalább annyi energiát érdemel, mint bármely más cél az életünkben. A tudományos kutatások és a filozófia világából, valamint a buddhista hagyományok bölcsességéből merítve sorai egyetlen felajánlássá fonódnak össze. Meglátásai egyszerre inspirálóak és gyakorlatiasak. Az általa megidézett boldogság megkérdőjelezi az örömről alkotott hétköznapi fogalmainkat, meggyőző módon érvel a megelégedés és az altruizmus mellett, a „jó élmények” gyűjtögetésével és az én központú kielégüléssel szemben. Tanácsot ad, miként gondolhatjuk újra a valóságunkat, s és hogyan fejleszthetjük az igazi boldogságra való kapacitásunkat. Nem gyors megoldást kínál, mivel nagyon jól tudja, hogy az elme képzése energiát és időt igényel. A szenvedés és a boldogság mögött húzódó mechanizmusok gyökerét vizsgálja, frissítő belátásokat nyújt az elme működésébe, és stratégiákat kínál arra, miként kezelhetjük legnehezebb érzelmeinket. Az eredmény egy megbízható térkép, melyre a valódi jóllét feltételeinek fejlesztését lehet alapozni.


Matthieu Ricard buddhista szerzetes, bestseller író, műfordító és fotográfus. Doktori fokozatát a párizsi Pasteur Intézetben szerezte, molekuláris sejt genetika témakörben. Fiatalon elhagyta Franciaországot, hogy mestereitől tanuljon a Himalájában. Aktív résztvevője a meditáció agyra gyakorolt hatását vizsgáló tudományos kutatásoknak, az itt elért kimagasló eredményeinek köszönheti „a világ legboldogabb embere” címet. Tibetben és Nepálban él, ahol számos humanitárius projektben vesz részt.

Boldogság

Boldogság

Hogyan fejlesszük az élet legfontosabb képességét?

Matthieu Ricard
Bioenergetic Kiadó Kft., 2021.

Harmónianapló - Egységben önmagaddal, egységben a természettel

Konkoly Zsófia és Ludányi Bettina

Kiegyensúlyozottabb, könnyedebb, energikusabb élet nőként! Kapcsolódj a természettel és töltsd fel magadat energiával a mindennapokban. Emberi játszmák helyett válaszd a tisztább megoldást az erőegyensúlyod helyreállítására. A Harmónianapló ebben támogat téged önismereti feladatok, meditációk, illóolaj-, és gyógynövényajánlók, mindfulness-gyakorlatok által. Az útmutatók és leírások segítenek megérteni, hogy az energia és a gondolkodásmód megváltoztatása kulcsfontosságú alapja a célok elérésének. A különböző gyakorlatok kipróbálásával pontosan fogod tudni, hogyan töltsd fel magad a nehéz, enervált napokon, így a kézikönyv végére érve képes leszel elkészíteni a saját öngondoskodó módszeredet. A belső munka által, amelyre a napló hív, közelebb kerülhetsz egy kiegyensúlyozottabb, könnyedebb, energikusabb élethez. Használd ezt a könyvet, hogy jobban megértsd önmagadat és a körülötted lévő világot.


Konkoly Zsófia és Ludányi Bettina, a Nőiségnapló önismereti kézikönyv szerzői, ezúttal megmutatják, hogyan teremthetsz harmonikus mindennapokat a természettel összekapcsolódva.

Harmónianapló

Harmónianapló

Egységben önmagaddal, egységben a természettel

Konkoly Zsófia, Konkoly Zsófia és Ludányi Bettina
Álomgyár Kiadó, 2022.

Hogyan éljünk izlandiul

Edda Magnus, Nína Björk Jónsdóttir

A tűz és jég országaként is emlegetett Izland az ellentétek földje: hatalmas gleccserek és aktív vulkánok, éjféli napsütés nyáron és a legrövidebb nappal télen, ősi nyelv és a legmodernebb technikai újdonságok. Ennek az országnak gazdag és változatos kultúrája ugyanolyan egyedülálló, mint lenyűgöző tájai. A Hogyan éljünk izlandiul bennfentes és tökéletes útmutató ehhez az északi nemzethez. Lehet, hogy ettél már skyrt reggelire, és hallgattad már Björk zenéjét, de mennyit tudsz az igazi Izlandról, azokról a helyekről, amelyek páratlanul egyedivé teszik ezt a szigetet? A két barátnő, Nína Björk Jónsdóttir és Edda Magnus összegyűjtötték az izlandi zene és irodalom, a kulturális attitűdök, az étkezési hagyományok és ünnepek legérdekesebb tudnivalóit, így a világ többi része is megismerheti és hasznosíthatja a régi skandináv bölcsesség és a liberális modern hozzáállás különleges keverékének minden értékét.

Ez a gyönyörű és inspiráló könyv betekintést enged a progresszív és békés izlandi nemzet életébe, amelynek középpontjában a szabadság, a közösség és az egyenlőség áll, és feltárja, miért számít továbbra is Izland a világ egyik legboldogabb országának.

Hogyan éljünk izlandiul

Hogyan éljünk izlandiul

Edda Magnus, Nína Björk Jónsdóttir
Scolar Kiadó Kft., 2021.