Nincs engedélyezve a javascript.

A háromtest-probléma: A háromtest-trilógia könyvek

haromtest_problema_600x400.jpg

A tudományos-fantasztikus irodalom világában időről időre feltűnnek olyan művek, amelyek nem csupán rajongók szűk körében aratnak sikert, hanem szélesebb olvasói rétegeket is megérintenek. Cixin Liu "Háromtest-probléma" trilógiája, méltán vált világszerte népszerűvé és elismertté. Ebben a blogcikkben közelebbről is megvizsgáljuk ezt a lenyűgöző trilógiát és a könyvek íróját.

Liu Ce-hszin egy kínai tudományos-fantasztikus író és a Kínai Tudományos Írók Szövetségének tagja. Harmincéves kora körül kezdett el az írással foglalkozni. 1999-ben megnyerte a legrangosabb kínai sci-fi elismerést, a Galaxis-díjat. Ezt az elismerést a további években még nyolcszor ítélték neki, így vitathatatlanul kiemelkedő alkotónak tekinthető a kínai tudományos fantasztikus irodalomban. 2007-ben jelent meg A háromtest-trilógia első kötete. A regényt Ken Liu angol fordítása tette ismertté a nyugati olvasók számára, amely először 2014-ben jelent meg, és 2015-ben elnyerte a legjobb regénynek járó tekintélyes Hugo-díjat, 2017-ben pedig a Locus-díjat, valamint a Kínai Nebula-díjat.

 

Miért érdemes elolvasni a háromtest-trilógiát?

1. Tudományos hitelesség és fantázia

A szerző mérnöki háttere érezhető a műveken, amelyek hitelesen és részletesen ábrázolják a tudományos kérdéseket, miközben kreatív és lenyűgöző módon mutatják be a jövőbeni technológiai fejlődést.

2. Komplex karakterek és emberi drámák

A történet nem csupán a technológiai és kozmikus konfliktusokra koncentrál, hanem az egyéni sorsokra és emberi kapcsolatokra is. 

3. Filozófiai mélység

A trilógia számos filozófiai kérdést vet fel, például a túlélési ösztön, az emberi természet, a civilizációk közötti kommunikáció és a morális döntések kérdéseit. Ezek a témák mély gondolkodásra késztetik az olvasót.

4. Látványos világépítés

Cixin Liu lenyűgöző világot teremtett, amely részleteiben és átfogó koncepciójában is magával ragadó. Az idegen civilizációk bemutatása, a technológiai fejlődés ábrázolása és a kozmikus összefüggések mind hozzájárulnak a történet gazdagságához.

 

Ha még nem olvastad ezt a trilógiát, mindenképpen érdemes belevágni – egy felejthetetlen utazás vár rád a csillagok között és az emberi lélek mélyére.

1. A háromtest-probléma

1967-ben, a maoista kulturális forradalom alatt egy fiatal egyetemista lánynak, Ye Wenjiének végig kell néznie, ahogy a vörösgárdisták halálra verik édesapját, a köztiszteletben álló tudóst. Ez a trauma nemcsak Ye Wenjie életét terelte gyökeresen eltérő irányba, hanem az egész emberiség sorsát is megváltoztatta.

Negyven évvel később a pekingi rendőrség felkeresi Wang Miaot, a nanokutatással foglalkozó mérnököt, hogy férkőzzön be egy tudósok alkotta, titkos társaságba, és szolgáltasson nekik értesüléseket. Ezekben a hetekben Kína-szerte több híres tudós lett öngyilkos, nem lehet tudni, miért. Wangot a nyomozás egy rejtélyes online számítógépes játékhoz vezeti el, és amikor játszani kezd, belemerül egy virtuális világba, ahol három, szabálytalan időközönként felkelő és lenyugvó nap határozza meg az élet kereteit.

A három nap rapszodikus viselkedésének feltérképezése jelenti a háromtest-problémát, és ez a probléma a végső kulcs a halálesetek felderítéséhez is. Wang, ahogy előrehalad a játékban, rádöbben, fényéveken átívelő összeesküvés részévé vált, és az emberiségnek hamarosan a legsúlyosabb fenyegetéssel kell szembenéznie. Hogyan kerülheti el a Föld teljes lakossága a kipusztulást?

A háromtest-probléma - A háromtest-trilógia 1.

A háromtest-probléma - A háromtest-trilógia 1.

Cixin Liu
Európa Könyvkiadó, 2018.

2. A sötét erdő

A Föld teljes lakossága tisztában van vele, hogy az idegenek hajói úton vannak a naprendszerünk felé. Négyszáz év múlva fognak megérkezni, és akkor elözönlik és leigázzák a bolygónkat. Az idegenek földi segítőit már sikerült legyőzni, de itt vannak közöttük a sophonok. Ezeknek a szubatomi részecskéknek a segítségével a trisolarisiak mindent le tudnak hallgatni, így sebezhetővé válik az érkező flotta elleni védelmi terv is. Az emberi elme marad egyedül hozzáférhetetlen az idegenek számára – erre épül a falképző projekt. Négy kiválasztott ember megkap minden létező erőforrást, hogy egyenként előálljanak egy-egy titkos tervvel, melybe senkit sem avatnak be – nehogy a sophonokon keresztül az ellenség is megneszelje a részleteket. Mi jár a falképzők fejében? Azt még földiek sem tudhatják, hiszen csak így lehet megőrizni a bolygó biztonságát. A négy falképző közül hárman befolyásos államférfiak és tudósok, egyet azonban előzőleg senki se ismert. A kínai Luo Ji csillagász és szociológus számára hamar kiderül, hogy a négy falképző közül ő az egyetlen, akinek a trisolarisiak a halálát kívánják.

A sötét erdő

A sötét erdő

A háromtest-trilógia 2.

Cixin Liu
Európa Könyvkiadó, 2018.

3. A halál vége

Az emberiséget túlzottan magabiztossá és felfuvalkodottá teszi már a győzelem előérzete is. Pedig ha sikerülne végre együttműködnie a két civilizációnak, akkor talán újra lehetne írni a történelmet, mely nem a múltunk, nem a jelenünk, és nem is a jövőnk. "Ha az új univerzum valóban megszületik, számos, palackba zárt üzenet sodródik majd benne. Hihetőnek tűnt, hogy a palackok egy jelentős részében olyan tárolómechanizmusok működnek, melyek az adott civilizáció minden tagjának emlékeit és gondolatait magukba zárták, részletes biológiai jellemzőikkel együtt - talán ezek a feljegyzések elegendőnek számítanak majd ahhoz, hogy az új univerzumban egy új civilizáció új életre keltse azt a régi civilizációt."

A halál vége - A háromtest-trilógia 3.

A halál vége - A háromtest-trilógia 3.

Cixin Liu
Európa Könyvkiadó, 2019.