Nincs engedélyezve a javascript.

A hónap írója – Holden Rose

b24_blogcikkek_600x400_jpeg_30.jpg

A könyvek nemcsak tartalmas kikapcsolódást biztosítanak korosztálytól függetlenül, de az élet különböző területein hasznosítható tudással, információval is felruházzák az olvasókat. Ehhez persze szükség van az olvasás iránti igényre, amely ma már nem is olyan egyértelmű. Holden Rose-nak a szórakoztató irodalom kategóriába sorolható könyvei pontosan ebben segítenek: felkeltik a fiatalabb generációkban az olvasás iránti érdeklődést és fenn is tartják azt.

Az olvasás mindig is fontos szerepet játszott az emberiség életében. A könyvek, a regények, a novellák, a mesék nemcsak szórakoztatnak, hanem segítik a kreativitás és a képzelőerő, a fantázia fejlődését is. A digitális és a modern technológiák térnyerésével azonban az olvasási szokások is átalakultak. A változás pedig leginkább a fiatalabb korosztályokat érinti.

A digitális világ hatása az olvasási szokásokra

A mai kor kamasz korosztálya a digitális technológiák korában nőtt fel: számukra a virtuális világ és az online tartalmak elérhetősége olyan természetes, mint a levegővétel. Az internet, az okostelefonok, a tabletek széles körű elterjedése megváltoztatta az olvasás hagyományos módját. Az e-könyvek, a blogok, az online magazinok sokféle tartalmat kínálnak, ami már a 8-12 éveseket is vonzza.

A vizuális kultúra és az olvasás

A gyerekek számára gyakrabban vonzóbbak a vizuális tartalmak és a rövid videók, mint a hagyományos írott anyagok. Ennek nagyon egyszerű oka van: a képeket és a videókat könnyebb befogadni, mint elolvasni, értelmezni egy hosszú szöveget. Ezért a mai fiatalok figyelmét leginkább azok a könyvek ragadják meg, amelyek vagy gazdagon és érdekesen illusztráltak, vagy pedig olyan történeteket dolgoznak fel, amelyek túlmutatnak a sablonosnak mondható történetvezetésen, karaktereken.

A (kis)kamasz korosztály számára az olvasás szórakoztató és kikapcsolódást nyújtó tevékenység lehet a kötelező iskolai elfoglaltságok mellett. Ha végigtekintünk az ifjúsági könyvek fiúknak és az ifjúsági könyvek lányoknak kínálaton, akkor egyértelműen látszik, hogy a kalandregények, a fantasy és sci-fi könyvek, valamint az izgalmas krimik örvendenek kimagasló népszerűségnek a köreikben. Ezek a könyvek lehetőséget adnak nekik arra, hogy elmerüljenek egy másik világban és ezáltal gazdagodjon a képzeletük.

És itt jön a képbe Kovács Attila, írói álnevén Holden Rose, és irodalmi munkássága. A szerző, aki önmagát gyakran motivációs előadóként és előadóművészként határozza meg, elsősorban a fiatal, kamaszkorú olvasókhoz szól, a 9 éves kiskamaszoktól egészen a 18 évesekig. Ha belelapozunk Holden Rose eddig megjelent könyveibe, akkor egyértelművé válik, hogy az író célja nem más, mint hogy fenntartsa a könyvek iránti érdeklődést, kikapcsolódást és élményt nyújtson az olvasóinak. Természetesen itt-ott néha azért csurran-cseppen egy kis tanulság is. 

Könyveit leginkább a pörgős, kalandos cselekményvezetés, az izgalmas történetek, valamint a hétköznapi, de valamiben mégis érdekes, különleges karakterek jellemzik.

Fontosnak tartja, hogy írásaiban a világ mindig érthető, a kaland pedig átélhető legyen. Ennek megvalósításához a legtöbbször úgy ír, mintha ő is a célközönségének tagja lenne. A gyerekszemszögből megírt történetekben így válnak hitelessé a történetek, a szereplők és az érzések, amelyeket megélnek.

Ha valaki kézbe vesz egy Holden Rose könyvet, akkor mindig úgy érezheti, hogy egy új történetbe cseppent. Ez nem véletlen: az író tudatosan igyekszik elkerülni a regényeiben felbukkanó motívumok ismétlődését azzal, hogy változatosan ír, sokféle műfajban kipróbálja magát és mindig más-más korosztályokat céloz meg a műveivel.

Az Azonosított repülő tárgy című regény annak a 3 órának a története, amely örökre megváltoztatta a világot. Ekkor érkezett Liverpool felé egy gigantikus űrhajó, amely sem fényjelet, sem hangot nem adott ki magából, csak lebegett a város felett, majd eltűnt. Hogy kik voltak benne, mit akartak, honnan jöttek és hova tűntek, senki nem tudja, de mégis mindenki a repülő tárgyról beszél. A világ pedig már nem ugyanaz, mint volt.

Azonosított repülő tárgy

Azonosított repülő tárgy

Holden Rose
Móra Könyvkiadó, 2022.09.27.

A lapátos fickó című könyv főszereplője Timo Smith, a farangói általános iskola tanulója és a családján kívül egy szellemmel is osztozik az otthonán. Csakhogy ez a szellem nem olyan, mint a többi: nem huhog, nem ijeszteget, nem bukkan elő hirtelen a semmiből. Nem. Timo szelleme csak hallgat és bámulja a 

A lapátos fickó

A lapátos fickó

Holden Rose (Kovács Attila)
Móra Könyvkiadó, 2022.

A szórakoztató irodalom műfajába tartozó Tükörvándor című kötet története párhuzamos világokban játszódik. Egyetlen állandóság van benne: a főszereplő, aki nem más, mint a 12 éves Frida. És egy tükör, amely minden baj okozója. Már ha bajnak tekintjük, ha valaki képes átlépni téren és időn, ezzel együtt pedig más dimenziókba utazni.

Tükörvándor

Tükörvándor

Lapozz és parázz!

Holden Rose
Móra Könyvkiadó, 2023.04.11.
Lapozz és parázz!