Nincs engedélyezve a javascript.

A kötelezőt csak utálni lehet? – Szerethető kötelező olvasmányok ajánlója

b24_blogcikkek_600x400_jpeg-1.jpg

Iskolás éveink alatt mindannyian találkoztunk a kötelező olvasmány és a nyári olvasónapló fogalmával. A kényszerített olvasásról sokszor éreztük azt, hogy semmi értelme és élvezni sem igazán lehet. Ennek ellenére a kötelező olvasmányoknak számos előnye van, csokorba is gyűjtöttünk néhányat az iskolai listákról.

A kötelező olvasmányoknak számos értékes aspektusa van, amelyek élményekkel gazdagítják az olvasót, fejlesztik személyes és intellektuális készségeit. Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy ezek a kiválasztott könyvek olyan lehetőséget is magukban rejtenek, amelyek segíthetnek az adott korosztálynak jobban megérteni a világot és támogathatják az önmegvalósítást is.

Kulturális gazdagodás
A kötelező olvasmányok között gyakran szerepelnek olyan klasszikus irodalmi művel, amelyek jelentős kulturális értéket hordoznak. Ezek a könyvek lehetőséget adnak arra, hogy bepillantást nyerjünk más korszakokba és kultúrákba, megértsük a világunk, a történelmünk sokszínűségét. Rómeó és Júlia története például visszarepít a reneszánsz korába, Shakespeare művével átélhetjük e kor szépségét és drámaiságát. Az ilyen művek segítenek szélesíteni a látókörünket, megtapasztalni más kultúrák hagyományait.

Nyelvi készségek és kommunikáció fejlesztése
Az olvasás nemcsak értékes, értelmes kikapcsolódást nyújtó tevékenység, hanem segít abban is, hogy fejlesszük nyelvi készségeinket és kommunikációs képességeinket. A kötelező olvasmányok révén számos irodalmi eszközt és stílust ismerhetünk meg, gazdagíthatjuk szókincsünket és a nyelvi struktúrák elsajátításában is segítségünkre lehet. Ezek a készségek és képességek nemcsak az irodalmi művek esetében hasznosak, hanem a mindennapi életben is.

Empátia és érzelmi kapcsolatok
A könyvolvasás rendkívül hatékony eszköz az empátia feljesztésére. Amikor belemerülünk egy-egy történetbe, képesek vagyunk azonosulni a szereplők érzéseivel és élményeivel. A kötelező olvasmányok között szép számmal akadnak olyan könyvek, amelyek után könnyebben tudunk eligazodni az ember természet rejtélyeiben, a különböző élethelyzetekben, vagy épp könnyebben tudjuk értelmezni a társadalmunkat működtető dinamikát.

Gondolkodásmód és kritikai gondolkodás
A kötelező olvasmányok gyakran feszegetnek erkölcsi problémákat, dilemmákat. Az ilyen művek hatására árnyaltabban láthatjuk a világot, fejlődhet a kritikai gondolkodásunk: átgondolhatjuk az emberi természet mozgatórugóit, a főbb etikai kérdéseket, a társadalmi igazságosság problematikáját és más filozófiai kérdéseket. Mindezek hozzájárulhatnak a személyes és intellektuális fejlődésünkhöz.

Az első könyv a kötelező olvasmányok listájáról egy örök klasszikus: Örkény István – Tóték című regénye. A mű, amely 1967-ben jelent meg először könyv alakban és amely a szerző legismertebb és legjellegzetesebb írása, az abszurd és groteszk irodalmi műfaj csúcsát ostromolja. Az író által használt irodalmi eszközök úgy mutatják meg világunk fonákját, hogy azon egyszerre tudunk sírni és nevetni. Egyáltalán nem véletlen, hogy a könyv egyes mondatai az elmúlt évtizedekben szállóigékké váltak.

Tóték - Helikon Zsebkönyvek 89.

Tóték - Helikon Zsebkönyvek 89.

Örkény István
Helikon Kiadó, 2022.11.03.
Helikon zsebkönyvek

A következő könyv címe és története is számtalan helyről köszönhet vissza az emlékezetünkben. Molnár Ferenc – A Pál utcai fiúk című könyve szintén egy igazi klasszikus, amely olyan örökérvényű értékeket fogalmaz meg, mint a barátság, az igazság, a hűség, az önfeláldozás. A könyv egy ismerős, érthető, közegben beszél olyan nehezen megfogható értékekről, amelyek világunk, emberi létünk mozgatórugói.

A Pál utcai fiúk

A Pál utcai fiúk

Molnár Ferenc
Kolibri Kiadó, 2023.03.03.

Antoine de Saint-Exupéry – A kis herceg című írásának fókuszában szintén az örök emberi értékek és igazságok állnak. Ez a könyv, amely a világirodalom legismertebb, legnépszerűbb és legtöbbet fordított műve, egyszerre szól gyerekek és felnőttekhez. Mondatai közül több is túlnőtt magán a könyvön, szállóigévé vált, amelyeket generációk idéznek fel újra és újra. Egyszerre próza és költészet, tündérmese és „nevelődési” regény és még megannyi más. A kis herceg világa egy irodalmi esszencia, amely mindenkire másképp hat, mindenki mást visz el belőle attól függően, milyen életkorban, milyen életszakaszban, élethelyzetben talál rá a róka.

A kis herceg

A kis herceg

Antoine de Saint-Exupéry
Napraforgó Könyvkiadó, 2022.

Az utolsó ajánlatunk mi más is lehetne, mint R. L. Stevenson – A Kincses-sziget című regénye. Az író legismertebb és legnépszerűbb írásának, amely több későbbi alkotást is inspirált, nagy szerepe volt abban, hogyan gondolunk ma a kalózok világára. A könyv a Hispaniola nevű hajó és utasainak történetét meséli el, akik egy kincseket rejtő sziget felkutatására indulnak. De az utazás nem várt kalandokat tartogat, mert a kincsről tudomást szereznek a kalózok is, és ha mindez nem lenne elég, akkor még titokban a hajó fedélzetére is feljutnak és ott lázadást terveznek a kapitány ellen.

A Kincses-sziget

A Kincses-sziget

R. L. Stevenson
Lazi Könyvkiadó, 2019.