Nincs engedélyezve a javascript.

A legjobb háborús könyvek

legjobb_haborus_konyvek_2.png

A múlt eseményeiből megannyi tanulságot vonhatunk le. Mit csináltunk jól? Mit csináltunk rosszul? Lehet-e az egykoron elkövetett hibákból tanulni? A történelem megismétli önmagát? – Tesszük fel sokszor a kérdést, amely most rendkívül aktuális. Ha belevetjük magunkat a régmúlt történeteibe, meglepetések érhetnek, ahogyan szépen lassan megértjük az okokat és okozatokat, vagy belelátunk a sorok közé. A történelmi, háborús olvasmányok világa gyakorta kegyetlen, kíméletlen, de közben izgalmakkal teli.

A háborús regények, történelmi beszámolók, hadi tudósítások, hadműveleti krónikák fontos felismerésre sarkallhatnak bennünket, miközben teljesen magukkal ragadnak minket a leírt események. Megismerhetjük a különleges emberi sorsokat, a kivételes túlélőket és azokat is, akik az igazságért küzdöttek. Képet kaphatunk az embertelenség borzalmairól és ugyanakkor az emberség önzetlen csodájáról is.

Cikkünkben elhoztunk néhány háborús témája könyvet, amelyeket érdemes elolvasni. Lássuk, hogy melyek is ezek!

A szerző őszintén, néhol szenvedélyesen, de tényszerűen igyekszik elénk tárni a Hidegháború korszakát és az azt követő 30 évet. Egyéni látásmódja új megvilágításba helyezi ezt a történelmi korszakot.
Bemutatja azokat a politikai és hatalmi játszmákat, amelyek korunk történelmét és emberek millióinak sorsát alakítják, amely segít megérteni a jelenkor gyors változásait, háborúit és társadalmi törekvéseket. A könyv nem csak azoknak készült, akik a történelem megszállottjai, hanem úgymond mindenkinek, ezért a szerzője igyekezett olvasmányosan és könnyen érthetően fogalmazni.

A könyv nem ragad bele a múltba, nem a már unalomig ismételt tényeket veszi sorra, hanem a háttérben zajló eseményeket, amelyek a mai napig formálják világunk geopolitikáját. A hidegháború stabil ismeretét adja át első lépésben, utána már magától értetődővé válik minden, ami 1990 után történt. Továbbá az író olyan olvasói réteghez is igyekszik a könyvben szólni, akiket ebben a témakörben nem szokás megszólítani: a női olvasókhoz. Az 1990 utáni időszak az írott történelem első időszaka, amikor a nők már érdemi, átfogóbb szerephez jutottak.

Köszönet Romeo Dallaire tábornoknak, volt kanadai parlamenti képviselőnek, az ENSZ erők volt ruandai parancsnokának, hogy engedélyezte a könyve borítóképének felhasználását. Értékelés az előző kiadás angol verziójáról: „Nagyon jól olvasható könyv.” - ModernGhana.com (az összes helyi ghánai rádiót és nemzetközi híreket egyesítő híroldal)
A Hidegháború és még 30 év
23.png

A Hidegháború és még 30 év

Gombos László
Petróczki Kitti e.v., 2022.
Az 1914 és 1945 közötti események „az írott történelem két legnagyobb katasztrófájának tekinthetők”, ahogyan Winston Churchill fogalmazott. Könyvünk ezeket a rettenetes, ugyanakkor izgalmas háborús éveket járja körül. Oldalain maga az élő, színes történelem jelenik meg.

A kötet 200, eredetileg fekete-fehér fényképet tartalmaz, melyeket Marina Amaral brazil képzőművész utólag gondos munkával színezett ki. Minden képhez tartozik egy rövid leírás is a neves történész, Dan Jones tollából, amely kontextusba helyezi a látottakat. A könyvben szereplő események többé-kevésbé időrendben követik egymást, így egyesével, vagy akár a kötet sorrendjében folyamatszerűen is tanulmányozhatók.

A szerzők célja korántsem az, hogy gyökeresen új értelmezést adjanak a felidézett eseményeknek. Sokkal inkább arra ösztönzik az olvasót, hogy más fényben lássa azokat a történeteket, amelyeket talán már sokszor hallott, és ráébredjen – ahogyan de Gaulle tette Bar-le-Ducben 1946-ban –, hogy mindez velünk történt.

Emlékeztessenek a kötetben látható képek mindannyiunkat arra, hogy világunk törékeny. Nem is gondolnánk, milyen kevés is elég ahhoz, hogy újra lángra kapjon.
Lángoló világ
23.png

Lángoló világ

A hosszú háború 1914-1945

Dan Jones, Marina Amaral
Kossuth Kiadó, 2021.
A neves brit történész, Andrew Roberts, a Churchill - Kéz a kézben a sorssal szerzője kilenc meghatározó modern kori háborús vezető (Napóleontól Churchillen és Hitleren át egészen Margaret Thatcherig) tanulmányozása révén kutatja a vezetés titkát. A kilenc nagy formátumú történelmi személyiség különböző korokban élt, különböző háborúkat vívott, és a történelem különböző szerepeket szánt nekik, ám mindegyikük emberek millióit vezette a győzelemig - vagy a végső vereségbe. Vajon mi a közös bennük, mi az, ami korokon, kultúrákon és kontinenseken át naggyá tesz egy vezetőt? A szerző a rá jellemző éleslátással és lendületes stílussal tárja fel a diadalok és kudarcok hátterében rejlő okokat és a győzelmek árát.

"Andrew Roberts rendkívüli érzékkel ragadja meg akár egyetlen idézet vagy anekdota által a nagy történelmi személyek lényegét." (History Today)

Ha Téged is érdekel a téma, böngéssz bátran a történelmi, háborús könyvkínálatunkban!
A háborúvezetés művészete
23.png

A háborúvezetés művészete

Andrew Roberts
Alexandra Kiadó, 2021.