Nincs engedélyezve a javascript.

A magyar költészet napja – könyvajánló a versek szerelmeseinek

b24_blogcikkek_600x400_1.jpeg

A költészet egyszerre az emberi lélek művészi tevékenysége és irodalmi munkásság, mint emberi beszédmű. Ha csak ezt a leírást olvassuk, akkor nem biztos, hogy megszületik bennünk a vágy, hogy azonnal rohanjunk felütni egy verseskötetet. Pedig nem is tévedhetnénk nagyobbat. Mert a vers, a költészet létszükséglet. A magyar költészet napjára összeállított könyvajánlónkban mindenki megtalálhatja a kedvencét.


Ha tudományos oldalról közelítjük meg a versek világát, akkor azt mondhatjuk, hogy a költészet termékei műalkotások, amelyeknek kizárólag művészi feladatuk van mindenféle elméleti és gyakorlati cél nélkül. Egyszerűen fogalmazva: a költemények közvetlen és fő feladata, hogy gyönyörködtessenek.

Versre fel!

A versolvasás az olvasás mélyebb bugyraiba vezet. A versolvasásra időt kell szánni. Időt az elmélyülésre. Egy versben nincs mit átugorni, nincs mit továbblapozni. De ha nem sietünk, ha képesek vagyunk megadni mindenkinek, amit kell, akkor csak nyerhetünk: magunk mögött hagyhatjuk a megszokottságot és olyan élményben lehet részünk, amely hosszú időre feltölt és elvarázsol.

A verseket számos közhely övezi és ezek a sztereotípiák bizony elriaszthatják a hétköznapi embert attól, hogy az irodalomnak ezt a formáját válassza kikapcsolódásként.

Mert (m)ilyenek a versek?

Sokszor halljuk, hogy a versek bonyolultak, érzelgősek, nem egyértelműek, elvont jelentéstartalmúak, unalmasak.

Mindez akár igaz is lehetne, ha nem inkább arról lenne szó, hogy mi magunk vagyunk azok, akik nem akarjuk megérteni a versek sajátságos világát, mert arra energiát kell szánni, a költemények nem adják csak úgy át magukat nekünk. Ez a fajta viselkedés pedig szembemegy modern világunk „mindent azonnal megkapni” életérzésével. További nehezítés lehet, hogy egy vers mindenkinek mást mond, mást ad. A versek értelmezése mindig az egyéntől, az adott pillanatban megélt érzelmeitől függ.

A versek türelmet és odafigyelést igényelnek, amelyre nem mindig vagyunk felkészülve. Ugyanakkor a versolvasás számtalan előnnyel is jár: felfrissíti az agyat, a gondolkodást, fejlődik általa a kreativitás és a memória.

A magyar költészet napja

Magyarországon a magyar költészet napját 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük. Az ünnep kapcsán összegyűjtöttük – egyebek között a verseskönyvek kínálatából - azokat a kiadványokat, amelyek közelebb hozhatják hozzánk a magyar líra műfaját.

Első ajánlatunk Lutter Imre – Ha szeretsz… Sorok között Lutter Imrével című kötete, amelynek középpontjában a szerelem és a szeretet áll minden létező megnyilvánulási formájában. A könyvben interjúk olvashatók közismert emberekkel, akiknek az életében volt egy pont, amikor a költészet, a vers valamilyen okból kifolyólag fontossá vált. Ezeket a pillanatokat örökíti meg ez a kötet, miközben a lapok hasábjain megelevenedik az élet a kudarcoktól a sikerig és mellette az a bizonyos vers.

Ha szeretsz... Sorok között Lutter Imrével

Ha szeretsz... Sorok között Lutter Imrével

Lutter Imre
Athenaeum Kiadó, 2023.02.14.

Folytassuk az ünnepi sort Pál Sándor Attila – Daloskönyv című verseskönyvével, amelyben különböző stílusok és hangnemek keverednek. Az énekes-dalszerző új kötetében újfent a dal, mint műfaj megszólalási formáit keresi egy olyan térben, amely kifejezetten a mi világunkra, Közép-Európára jellemző.

Daloskönyv

Daloskönyv

Pál Sándor Attila
Magvető Kiadó, 2023.04.11.
Időmérték

Nyáry Krisztián – Így szerettek ők 3. című könyve kicsit kilóg a sorból, hiszen műfaji besorolása szerint életrajz és nem verseskötet. De a kiadványnak így is abszolút helye van a könyvválogatásunkban, mert főszereplői írók és költők, akik nem mindennapi arcukat mutatják meg számunkra egy nem mindennapi író szemüvegén keresztül.

Nyáry Krisztián révén bepillantást nyerhetünk a magyar líra kiemelkedő alakjainak szerelmi életébe, bánataikba, csalódásaikba, örömeikbe és vágyaikba.

Utolsóként jöjjön egy gyerekkönyv! A Móra Könyvkiadónál megjelent Antanténusz című kiadvány az óvodás korosztálynak tartalmaz mondókákat és mókás verseket. A legismertebb és legszebb magyar népi mondókák mellett költőóriásaink klasszikus művei is helyet kaptak a gyűjteményben, hogy a kicsik minél hamarabb megismerkedhessenek a költészet adta gyönyörűséggel.

Antanténusz

Antanténusz

Mondókák és tréfás versek óvodásoknak

Móra Könyvkiadó, 2023.04.12.