Nincs engedélyezve a javascript.

A magyarok őstörténetének nyomában Bán Mórral!

Megjelent az Ezer rege könyve harmadik kötete, A sólyom és a sárkány háborúja

mora_cikk_book24.jpg

A magyarság őstörténetének hajdani regéi mindössze töredékekben maradtak fent vérzivataros történelmünk évszázadai során. Bán Mór, a Hunyadi című történelmi regénysorozat szerzője nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy a töredékek alapján az Ezer rege könyve című nagyszabású, többkötetes gyűjteményben írja újra ezeket a regéket. A Csillagösvény lovasai és A keleti szél harcosai után most a harmadik, A sólyom és a sárkány háborúja című kötet jelent meg a Móra Kiadó gondozásában. A keleti szél harcosai lapjain megelevenedő hun hősök a kínaiak ellen vívtak hadjáratokat, ellenük épült fel a Nagy Fal. Az első kötet, A Csillagösvény lovasai a szkíta ősidőkbe vezet vissza.

Az Ezer rege könyve című sorozat őseink mondavilágának nagyszabású gyűjteménye. A szkíta, párthus, keleti és nyugati hun, avar, alán, szarmata, kun, jász, türk és északi népek legendái számtalan változatban megtalálhatók az ellenséges népek saját mondavilágában. Bán Mór ezekből a forrásokból is gyűjtötte őstörténetünk mozaikdarabkáit. Ugyan egy mai rekonstrukció semmiképpen sem pótolhatja az elveszett, felülírt történeti kincset, közelebb vihet bennünket ősi kultúránk gazdag bölcsőjéhez. Mivel a rovásírásos emlékek legnagyobb része az államalapítás időszakában meg, semmisült meg, magyarság őstudatát meghatározó történetek főként regösénekek útján szálltak nemzedékről nemzedékre.

„A fiú most nagyot nyelt, a vén Csege apóra gondolt, aki az erdőn túl, a mocsárvidék mélyén épített kunyhójában tengeti életét, messzire kerüli a falvakat és a király úr parancsára gombamód szaporodó földvárakat, s meghúzza magát az érintetlen, veszedelmes láp szívében. Ott szabadon imádhatja a régi isteneket, a hajdani magyarok erős vezérlő szellemeit. Szabadon kántálhatja ott az ősi énekeket, melyeket csak akkor ért az emberfia, ha nagyon figyel, mert mintha másik nyelven zengené őket, oly ősi, elfeledett nyelven, amit ugyan ért az ember, csak már régen nem használ.” (részlet Bán Mór A csillagösvény lovasai kötetének Prológusából)

Bán Mór irodalmi munkássága sci-fi és fantasyregényekkel, illetve -novellákkal indult; Kárpáthia című regénysorozata önálló világként idézi meg a Kárpát-medencei népek mondakincsét, történelmi emlékezetét, méghozzá fantasyköntösben. Történelmi érdeklődése megmutatkozott a tizennégy kötetes, Hunyadi című regénysorozatban, amelyből jelenleg nagy költségvetésű, nemzetközi televíziós sorozat készül. A szerző újságíró és szerkesztő. Korábban napilapok főszerkesztőjeként és kiadóvezetőjeként dolgozott; a Kecskeméti Médiacentrum alapítója. Éveken át az M5 kulturális csatorna igazgatója, majd a Vaskapu Kiadó vezetője. Fülszöveg című irodalmi heti magazinja 2020 óta szerepel az M5 műsorán.


 

A sólyom és a sárkány háborúja

A sólyom és a sárkány háborúja

Ezer rege könyve - 3. rész

Bán Mór
Naphegy, 2024.06.04.
Ezer rege könyve
A keleti szél harcosai

A keleti szél harcosai

Ezer rege könyve II.

Bán Mór
Naphegy, 2021.
Ezer rege könyve
A Csillagösvény lovasai

A Csillagösvény lovasai

Ezer rege könyve I.

Bán Mór
Naphegy, 2020.
Ezer rege könyve