Nincs engedélyezve a javascript.

Anyák napja – könyves ajándékötletek édesanyáknak, nagymamáknak

b24_blogcikkek_600x400_jpeg_18.jpg

Ki ne tudná, hogy minden év első vasárnapja anyák napja? És kinek ne okozna évről évre fejtörést, hogy a virágcsokor mellé milyen személyre szabott ajándékkal lepje meg édesanyját, nagymamáját? Talán nem mondunk újdonságot azzal, ha azt állítjuk, hogy ilyenkor is egy ajándékkönyv a legjobb választás.


Az anyák napja a családok egy fontos, kiemelkedő ünnepe. Egy nap, amely azokról szól, akiknek a legtöbbet köszönhetjük. Az életünket.

Az anyák napja története

Az anyák napja története – mint megannyi más ünnepé – egészen az ókorig vezethető vissza, egészen pontosan azokra a tavaszköszöntő ünnepségekre, amelyekkel a görögök Rhea, Kronosz felesége és a görög mitológia számos istenségének anyja előtt tisztelegtek.

Az őskeresztények nagyböjt 4. vasárnapját szentelték Krisztus édesanyjának, Szűz Máriának: ez a nap már egyfajta anyák napi ünneplés volt. Az ünnepet azonban először Angliában terjesztették ki az összes anyára, ekkor használták első alkalommal az anyák vasárnapja elnevezést is.

Így ünnepeljük mi

Magyarországon először 1925-ben ünnepelték az anyák napját, 1930-tól pedig már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé, amelynek ünneplése végül május első vasárnapjára került.

Amikor az érzelmeké a főszerep

Hivatalos ünnep vagy sem, az anyák napja a köszönetről, a háláról, a törődésről, a gondoskodásról szól, amelyet nap mint nap megélhetünk az édesanyánk, a nagymamánk részéről és amelyet csak ők tudnak adni azon a félreismerhetetlen módon, amelyet (nagy)anyai szeretetnek nevezünk.

Természetesen nemcsak ezen a napon fejezhetjük ki az irántuk érzett érzelmeinket, hanem az év minden napján gyakorolhatjuk ezt, de mégis jó, hogy van egy nap, amikor figyelmünket tudatos(abb)an rájuk irányíthatjuk és megállhatunk egy pillanatra, és akár kézzel fogható módon is kifejezhetjük feléjük a köszönetünket.

Egy csokor virág, egy személyre szabott ajándék, egy jól időzített könyvrendelés mindig egyszerű, de nagyszerű módja, hogy méltóképpen emlékezzünk meg egy fontos ünnepnapról. Ebben szeretnénk most segítséget nyújtani könyvválogatásunkkal, amelyet kifejezetten anyák napjára állítottunk össze.

Könyvek anyák napjára

Erica James – Anyák és lányok című könyve egy olyan család életébe enged bepillantást, ahol 3 nő próbál megküzdeni a családfő hiányával. Az anya és 2 lánya élete gyökeresen megváltozik, amikor magukra maradnak. Lassan felsejlik a család igaz története, az özvegyen maradt feleség és az idő előtt eltávozott férj tökéletesnek látszó házasságának valósága és ez ebből következő jövő, ami a lányok életére is kihatással van. Mert bizony a boldog(nak látszó) családoknak is vannak titkaik.

Anyák és lányok - Még a boldog családoknak is megvannak a maguk titkai...

Anyák és lányok - Még a boldog családoknak is megvannak a maguk titkai...

Erica James
Művelt Nép Könyvkiadó, 2023.06.30.

Az Édesanya naplója – Gyermekeimnek című kiadvány egy klasszikus emlékkönyv, amelyet az édesanyák tölthetnek meg azokkal a pillanatokkal, élményekkel, amelyeket a legfontosabbnak tartanak családjuk, gyerekeik életében és amelyekről úgy gondolják, hogy érdemesek a megőrzésre, a továbbadásra. A napló különböző témaköröket ölel fel, amelyekhez V. Kulcsár Ildikó, a Nők Lapja népszerű szerzője társított néhány könnyfakasztóan vicces gondolatot a saját nagycsaládos életéből merítve emlékeket.

Édesanya naplója

Édesanya naplója

Gyermekeimnek

Central Könyvek, 2019.

Az anyák napi könyvek ajándékba listánk 3. helyét Náznán Andrea Bernadett – Édesanyámnak című könyve foglalja el, amelyben a szerző érzelmes versekkel tiszteleg az édesanyák, nagymamák szerepe és múlhatatlan szeretete előtt.

Édesanyámnak

Édesanyámnak

Náznán Andrea Bernadett
Kreatív Kiadó, 2018.

Ajánlónk utolsó kötete Kovács-Mihócza Orsolya – Klubdélelőtt című kiadványa, amely egy különleges kézikönyv az anyaközösségekről, a baba-mama klubokról. A szerző 5 gyerekes, nagycsaládos édesanya, aki elkötelezetten vallja, hogy az anyák között meglévő kapcsolódásokat nem szabad elhanyagolni, sőt inkább közös mederbe kell terelni azokat, mert az így kialakuló közösségek mindenki számára erőt és támogatást adhatnak a szülőség olykor egyáltalán nem könnyű mindennapjaiban. A szerző végigvezet azon a folyamaton, amelyen ő is végigment klubtagként és -vezetőként, megosztja személyes tapasztalatait, az örömöket és nehézségeket, amely egy klubalapítással és a fenntartással jár.

Klubdélelőtt

Klubdélelőtt

Kovács-Mihócza Orsolya
KOVÁCS-MIHÓCZA ORSOLYA EV., 2021.