Nincs engedélyezve a javascript.

Kalandozz Ruminival és barátaival

rumini_600x400.jpg

Nem kérdés, hogy a nagyovis és kisiskolás korosztály körében az egyik legnépszerűbb sorozat a Rumini. Van, aki már önállóan olvassa és van, aki még csak esti meseként hallgatja a tengerész egér izgalmas kalandjait. 

Berg Judit, magyar író klasszikus sorozata tíz részt számlál. Az első rész 2006-ban jelent meg, először még otthon nyomtatott karácsonyi ajándék volt kislányának, aki a következő karácsonyra is ilyen mesét kért és ez lett a második Rumini-könyv. Azóta az év gyermekkönyve díjas egérkalandok sok iskolában kötelező olvasmánnyá lettek, szerzőjük pedig József Attila díjat kapott. Ma pedig már több mint 40 könyvön olvashatjuk Berg Judit nevét.

A sorozat főszereplője egy kalandvágyó kisegér, aki hajósinasnak szegődik a Szélkirálynő nevű tengerjáró vitorlásra, beutazza a világot és mindenhol hajmeresztő kalandokba keveredik. Szerepelnek benne jó és rossz egerek, különféle rágcsálók, baglyok, vérszívó denevérek, tengeri szörnyek és sosem látott szigetlakók. A tengerészek életét gyakran keserítik vagy segítik a beutazott világok lakói: elnyomott népek, vidám erdőlakók, kalózok, varázslók, szívtelen és jóságos uralkodók, rablók. Ugyan az első részben egyáltalán nem szerepelnek lányok, de a későbbi részek során több vagány lány is felbukkan.

A sorozat kötetei kemény táblás kivitelben Kálmán Anna rajzaival kaphatók, a puhaborítós verzió pedig Nagy Zoltán illusztrálásával. A kétfajta kiadás szövege megegyezik, csak a képanyag és kötési technika különbözik. Ennek oka, hogy hosszú ideig egyáltalán nem lehetett a könyveket külföldön eladni, mivel a legtöbb kiadó azzal hárította a dolgot, hogy éppen elég egeres könyv van már a piacon. Így jött az ötlet egy kevésbé egeres képi világhoz. A terv bevált, mert az új, Nagy Zoltán által készített illusztrációkkal könnyen találtak külföldi érdeklődőt, így az új rajzokkal illusztrált változat mára már több országban is megjelent. Később úgy döntöttek, hogy ha már létezik ez a másfajta képi világ is, akkor legyen elérhető Magyarországon is, ezért kapható párhuzamosan kétféle változatban is a sorozat.

A Rumini könyvek sorrendje:

  1. Rumini
  2. Rumini Zúzmaragyarmaton
  3. Rumini és a négy jogar
  4. Galléros Fecó naplója
  5. Rumini Datolyaparton
  6. Rumini Ferrit-szigeten
  7. Rumini a Fényvizeken
  8. Rumini kapitány
  9. Rumini Tükör-szigeten
  10. Rumini és az Elsüllyedt világ

A klasszikus regénycikluson kívül megjelentek még Rumini könyvek a Pagony Kiadó Most én olvasok! sorozat részeként. A sorozat célja, hogy fokozatosan, szintről-szintre vezesse be a gyerekeket az olvasás tudományába, már a kezdet kezdetén megadva azt az élményt, hogy egy egész könyvet sikerül egyedül kiolvasniuk! A kezdő olvasók egyre nehezedő olvasási szinteken kalandozhatnak kedvenc szereplőikkel, köztük Ruminivel is. A Most én olvasok! Rumini történeteiben a főhős gyerekkorát ismerjük meg. Sok minden kiderül Rumini szüleiről, nevelkedéséről és olyan kalandokról, amelyekről a regényekben eddig nem esett szó. A sorozat köteteit Rátkai Kornél illusztrálja.

Rumini - Most én olvasok! könyvek:

  1. Rumini és a látóüveg - 0. szint
  2. Rumini kincsei - 1. szint
  3. Rumini és az öt toll - 2. szint
  4. Rumini Kondor-szigeten - 3. szint

Könyvajánló

Rumini Kondor-szigeten

Rumini és az apukája a Szélvész fedélzetén nyaralni indulnak a déli szigetekre, ám útközben kalózok fogságába esnek. Vajon sikerül legyőzniük a túlerőt, és kiszabadulniuk? Lesz, aki segít nekik a kopár, sziklás Kondor-szigeten?

Rumini Kondor-szigeten

Rumini Kondor-szigeten

Berg Judit
Pagony Kiadó Kft., 2024.03.27.
Rumini

Rumini Zúzmaragyarmaton

Ruminiék hajója, a Szélkirálynő ezúttal északra hajózik, úti célja Zúzmaragyarmat fővárosa, Jégváros. Arrafelé télen már gyakran befagy a tenger, nem csoda, hogy az egerek igyekeznek mielőbb megjárni az utat. Ám egy aljas cselszövő titokban eltéríti a hajót, így a jóval délebbi Ércszigetre partjaira sodródnak. Fekete sirályok, hómenyétek, gonosz ércmanók és egy szerencsétlen zúzmarakirály is szerepelnek a kalandok között. Ruminiék segítségére siet egy mindenre elszánt zúzmaratörpe kisfiú és egy bátor lány, ráadásul visszatér a hajóra Galléros Fecó, akit három évvel azelőtt büntetésből tett ki a kapitány a hajóról. Rengeteg fordulat, sok veszély, számtalan kaland!

Rumini Zúzmaragyarmaton - új rajzokkal

Rumini Zúzmaragyarmaton - új rajzokkal

Berg Judit
Pagony Kiadó Kft., 2023.09.21.
Rumini

Rumini és a négy jogar

Rumini, a leleményes kisegér ezúttal nyugatra utazik a Szél­királynő fedél­zetén. Az Arany-tenger szigetvilágát négy nemzet lakja: hódok, kígyók, teknősök és fénylények. Eddig békében éltek egymás mellett, de az egyik nép királya aljas csellel le akarja igázni korábbi szövetségeseit. Rumini és barátai a viszály kellős közepébe csöppennek. Hamarosan ki­de­rül: egyetlen reményük van csak a hazajutásra: ha a hódító ellen fordulva segítenek békét hozni a Hódszövetség négy népének. De mit kell tenni akkor, ha saját társaik is ellenséggé válnak?

Rumini és a négy jogar

Rumini és a négy jogar

Berg Judit
Pagony Kiadó Kft., 2023.02.22.
Rumini