Nincs engedélyezve a javascript.

Egy kicsi borzongás mindenkinek kell – 3+1 skandináv krimi a töklámpás mellé

b24_blogcikkek_600x400_jpeg.jpg

Érzelmekkel teli életet élünk. A legkülönfélébb érzések határozzák meg a mindennapjaink hangulatát a vidámságtól a mélabún át a romantikáig. Halloweeni könyvajánlónkban a skandináv krimik kínálatából válogattunk a töklámpás mellé, mert nincs október vége borzongás nélkül.

Számtalan eszköz áll rendelkezésünkre, hogy a bennünk lévő érzelmeket meg tudjuk mutatni a külvilág számára is, vagy épp a magunk számára tegyük még egyértelműbbé őket. Egy-egy hangulatot, ünnepet könnyedén megidézhetünk gondosan kiválasztott tárgyakkal, kiegészítőkkel, de akár könyvekkel is.

Sokan vagyunk, akik szívesen olvasunk az év adott szakaszához illeszkedő könyveket: nyáron romantikus kalandokról szóló könnyed olvasmányokat, karácsonykor meg ünnepi, érzelmes hangulatú, a családi kötelékek fontosságát hangsúlyozó kiadványokat. És mi a helyzet halloweennel? Ez az időszak a rémségek, a thriller, a skandináv krimiműfajának ideje. Ne is késlekedjünk, vessük bele magunkat a borzongások éjszakájába!

Félelem

Félelem

Jozef Karika
Animus Könyvek, 2022.09.22.
Skandináv krimik

Jozef Karika Félelem című könyve a múlt hátborzongató sötétségébe taszítja vissza a gyerekkora helyszínére visszatérő főszereplőt, akit nem elég, hogy fogságban tartanak saját korai emlékei, de nem is engedik, hogy kiszabaduljon őrjítő rabságából, magával rántva egykori szerelmét és barátait is.

Nátrium-klorid

Nátrium-klorid

Jussi Adler-Olsen
Animus Könyvek, 2022.10.19.

Folytassuk a reszketést Jussi Adler-Olsen Nátrium-klorid című bűnügyi regényével, amelynek középpontjában szintén a fájdalmas emlékezés áll. Egy kisfiú évtizedekkel korábbi tragikus halála beárnyékolja a koppenhágai rendőrség gyilkossági csoportvezetőjének életét. Amikor a fiú anyja öngyilkos lesz, a nyomozó a rég lezárt esetet átadja a Q-ügyosztálynak. Lassan feltárul a rejtélyes múlt, ami sötét jövőt fest: valakinek az élete az utolsó óráihoz közeledik. Vajon sikerül megakadályozni egy feltételezett sorozatgyilkosságot?

Világépítők

Világépítők

(E-könyv)
Gabrielle Zevin
Magnólia, 2022.

Hova tűnhet egy hétvége alatt egy férj és egy 14 hónapos kisfiú? Baleset vagy bűntény történt? Johanna Mo Árnyékliliom című könyvéből hamar kiderül, hogy ez utóbbiról van szó, amikor a hatóságok rátalálnak a férfi holttestére. Innentől kezdve pedig nincs megállás: egymás után bukkannak elő az újabb és újabb titkok a korábban gyilkosságért elítélt apáról, miközben a gyereknek továbbra sincs nyoma, az idő pedig vészes gyorsasággal telik.

A halál színre lép

A halál színre lép

Anders de la Motte, Mans Nilsson
General Press Kiadó, 2022.09.13.
Österleni gyilkosságok

Maradjunk továbbra is Svédországban! Anders de la Motte és Mans Nilsson szerzőpáros könyve, A halál színre lép egy idilli svéd kisvárosba kalauzolja az olvasókat, ahol a környezet éles ellentéteként nem a nyugalom, hanem egy gyilkos uralja a hétköznapokat. Két eltérő gondolkodású és habitusú nyomozó igyekszik felgöngyölíteni a rejtélyt, akiknek azonban nemcsak a gyilkossal, hanem egymással is meggyűlik a bajuk.