Nincs engedélyezve a javascript.

Érzékenyítő könyvek a Napraforgó Könyvkiadótól

b24_blogcikkek_600x400_jpeg_17.jpg

Napjainkban fontos téma a tolerancia, egymás megértése és elfogadása. Ennek fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni, éppen ezért fontos, hogy a gyerekeket is érjék olyan hatások, amelyek segítségével jobban megérthetik elsősorban önmagukat, mert ez az első lépés azon az úton, amelyen mások felé is megértővé és nyitottá válnak. A legfontosabb persze az őket körülvevő felnőttek személyes példaadása, de azért néha a felnőttekre is ráfér a segítség. Ilyenkor érdemes elővenni egy olyan könyvet, amely a gyermek életkorának és fejlettségi szintjének megfelelően segít abban, hogy a kicsik megtanulják felismerni és kezelni az érzelmeiket, a gondolataikat, kifejezhessék önmagukat.

A Napraforgó Könyvkiadó gondozásában megjelent Érzelmek erdeje a legkisebb, 3-6 éves korosztályhoz szól. A hatkötetes sorozat minden könyve egy-egy érzelempárt jár körül: megtanuljuk felismerni és elengedni a negatív érzelmeket (harag, szomorúság, irigység, magány), hogy bejöhessenek a helyükre a pozitív, előre mutató, feltöltő érzelmek, mint a bátorság, öröm vagy optimizmus. Mindezt életszerű, könnyen befogadható és értelmezhető mesék formájában teszi, amelyek a bűbájos illusztrációk segítségével jutnak még közelebb az olvasóhoz.

Sokszor halljuk, hogy a gyerekek nem ismerik bizonyos értékek, erények tartalmát, éppen ezért nem tudják értelmezni és megfogadni azokat. De mi is a hála, a jószívűség, a segítőkészég vagy éppen a szorgalom? Major Eszter Artisjus-díjas dalszövegíró segítségével ezentúl könnyebben megmutathatjuk a gyerekeknek ezeknek az elvont fogalmaknak a tartalmát. A Napraforgó Könyvkiadónál frissen megjelent Ilyen vagyok! Milyen vagyok? című verseskötet a 4-8 éves korosztálynak segít meglátni, mi az elmélet (Ilyen vagyok!), amilyenek lenni szeretnénk, és elgondolkodhatnak arról, hogy a gyakorlat (Milyen vagyok?) mennyire fedi le az elvárt mintákat. Hiszen a kép, amit mások látnak rólunk, nem biztos, hogy egyezik azzal, amit mutatni szeretnénk, vagy elképzeltünk magunkról. A verseket Major-Takács Eszter illusztrációi teszik életszerűvé.

Mindenki szeretné a lehető legtöbbet kihozni önmagából. A gyerekek számára néha úgy tűnhet, hogy a többiek mind szuperhősök, akik valamilyen varázslatos erő birtokában vannak, hiszen mindent olyan remekül csinálnak. Mi lehet a titkuk? Talán valamilyen varázslat? Sajnos semmilyen varázslat nem segít abban, hogy tökéletesek legyünk, de tudnunk kell, hogy mindenkinek vannak erősségei, mindenki tehetséges valamiben. Talán nem mindig egyértelmű, hogy éppen miben, de előbb-utóbb biztosan kiderül. A Napraforgó Könyvkiadó legújabb könyve, A varázslat benned van sorra veszi a varázslatos képességeket, mint a kíváncsiság, a kreativitás, a természet szeretete, a kedvesség vagy a jó vezetői képességek, és rávezeti az alsó tagozatos, 6-10 éves gyerekeket arra, hogy a maguk módján ők is szuperhősök.

De hogyan vigyázhatunk magunkra? És a környezetünkre? Ezekre a kérdésekre az Így leszek… sorozat segít megtalálni a választ. Az Így leszek egészséges és boldog című munkafüzetben például a gyerekek megtanulhatják az éntudatos életvitel alapjait. A mindfullness segítségével összhangba kerülhetnek önmagunkkal és a környezetükkel is. Hogyan kezeljük a stresszt? Hogyan szerezzünk barátokat, hogyan vigyázzunk a testi és a lelki egészségünkre? Ebből a foglalkoztatófüzetből a gyerekek elsajátíthatják az alapokat, és a motivációs tetoválásokkal meg is jutalmazhatják magukat egy-egy mérföldkő elérésekor. Az Így lesz a bolygó egészséges és boldog című foglalkoztatóban pedig azt tanulhatjuk meg, hogyan segíthetünk a környezetvédelemben mi magunk, melyek azok a lépések, amelyekre mindenki képes, és a maga módján sokat tehet azért, hogy a Föld élhető bolygó maradjon. Ismerkedjünk meg a 3R jelentésével, a közösségi közlekedés, az energiatakarékosság, a tudatosság alapjaival, így mi magunk is kivehetjük a részünket a bolygónk megmentéséért folytatott küzdelemből. Ráadásul a motivációs tetoválások segítségével meg is jutalmazhatjuk a gyerekeket.

Mint láthatjuk, rengeteg módon segíthetünk a gyerekeknek abban, hogy megtalálják magukat, megértsék a környezetüket, az őket körülvevő világot, és így egy kicsit jobbá, többé váljanak. A varázslat bennünk van!