Nincs engedélyezve a javascript.

Ezt olvasd, ha boszorkányosan jó könyvre vágysz! – A boszorkányok elveszett könyve

b24_blogcikkek_600x400-3.jpeg

A boszorkányok és vámpírok világa megunhatatlan tematika mind írói, mind olvasói szempontból. Ugyanakkor sokan ódzkodnak ezektől a történetektől, mert túlságosan földöntúlinak, véresnek, szerteágazónak vélik őket. Nekik ajánljuk Deborah Harkness – A boszorkányok elveszett könyve című sorozatát, amely más oldalról közelíti meg a mitikus lények univerzumát.


Mi módon lehet másképp közelíteni a boszorkányok és vámpírok világához, hogy az újdonságként tudjon hatni a számtalan remek kötetet felsorakoztató fantasy könyvek világában?

Varázslatos kezdés

Kiindulásként kezdjük a szerzővel, aki már maga is kilóg egy kicsit a varázslatos könyvek íróinak sorából. Deborah Harkness elismert amerikai történész, akinek fő tudományos szakterülete az Erzsébet-kori Anglia és annak társadalomtudományi története, valamint a korabeli tudományos forradalom hétköznapi életre gyakorolt következményei.

Ez a tudás és háttér alapozta meg A boszorkányok elveszett könyve sorozat megírását. A könyv nem sorolható a klasszikusnak tekintett véres sagák sorába, mint például a Vaják vagy a Trónok harca, ugyanakkor az Úr sötét anyagai sorozat összetettsége, szerteágazó komplexitása sem jellemző rá.

A történet leginkább az Alkonyat sorozathoz mérhető, de a Harkness által megszólított célközönség nem kizárólag a fiatal felnőtt korosztály. Ennek oka, hogy az írónőnek sikerül túllépnie a young adult korosztálynak írott fantasyk közhelyein és egy olyan világot teremtenie, amelynek szereplőivel könnyedén tudunk azonosulni, hiszen a szereplőknek van egy olyan oldaluk is, amely hasonlít a hétköznapi emberekéhez.

A Book24 kínálatában e-könyv formájában beszerezhető regény másik fő erénye, ami miatt túl tud lépni a fantasy regényeket beskatulyázó minősítésektől, hogy főszereplői tudósok, tudományos kutatók, akik saját létezésük kérdéseire keresik a választ a történelem, a társadalomtudományok, a filozófia, a genetika segítségével, és ettől a történet egy megközelíthetőbb, érhetőbb, átláthatóbb világot tud nyújtani az olvasóknak. És mindezt úgy teszi, hogy közben a könyv lapjain párhuzamosan mindvégig ott vannak a magasabb erők, a mágia, a boszorkányság jelei.

A boszorkányok elveszett könyve

A boszorkányok elveszett könyve

(E-könyv)
Harkness Deborah
Cartaphilus, 2013.

Elő a boszorkánysággal!

A cselekmény főszereplője Diana Bishop, aki fiatal történészként az alkímia tudományával foglalkozik. Választása nem véletlen, hiszen Diana tudományos pályája révén szeretne megszabadulni súlyos családi örökségétől, a boszorkányságától. Kutatásai során véletlenül a kezei közé kerül egy megbűvölt könyv, amelyről mindezidáig mindenki azt hitte, hogy örökre elveszett és amely súlyos titkokat rejt magában a túlvilági lények sorsával kapcsolatosan.

A kéziratot nagyon sokan szeretnék megszerezni: démonok, vámpírok, boszorkányok. De nemcsak megszerezni szeretnék, hanem arra is kíváncsiak, hogyan akadhatott Diana a titkos könyv nyomára, mert ez eddig senkinek nem sikerült.

A könyv után nyomozó lények között feltűnik egy 1500 éves vámpír is, Matthew Clairmont, aki az oxfordi egyetem professzora és az Angol Tudományos Akadémia tagja. Bár a boszorkányok és a vámpírok taszítják egymást, Diana és Matthew elhatározzák, hogy megfejtik a kézirat titkát és felderítik, a könyv szerint milyen jövő vár a mitikus lényekre.

Elbűvöltünk? Akkor csak egy ugrás az oxfordi Bodley könyvtár és máris kezdődhet a varázslat!