Nincs engedélyezve a javascript.

Film vagy könyv?

filmvagykonyv.png

Melyik a jobb, a könyv vagy a film?

A filmes adaptációkról

Egy könyvet és a belőle készült filmet igencsak nehéz összehasonlítani, ebben talán egyetérthetünk. Az olvasás élménye mindig egy összetettebb és árnyaltabb képet alakít ki a fejünkben, hiszen mi, az olvasók építjük fel a világot a fantáziánk segítségével. Olyanok a szereplők és a helyszínek, amilyennek mi képzeljük el őket. Ezt egy film aligha tudja visszaadni, ahol a néző már egy kész terméket kap, amiben valaki más elképzelései és ötletei valósulnak meg. Ettől még természetesen egy film is rendkívüli impulzust adhat és különleges hatást gyakorolhat ránk.

Vannak olyan adaptációk, amelyeknek a filmmé való átdolgozásuk olyan egyedi, művészi módon történik, hogy abból egy teljesen új, az eredetitől abszolút elvonatkoztatható mű születik meg. A jó adaptáció nem az eredeti mű lemásolását jelenti, hanem a leírt történet átformálását egy „új nyelvre”, ami a képi és hangi világ.

A könyvek varázslatos világa, ahol a képzelet szárnyal

Mi, olvasók jól tudjuk, hogy minden könyvnek megvan a maga sajátos hangulata, varázsa, amely teljesen a hatalmába tud minket keríteni. Olvasás közben szinte a kötetben élünk a szereplőkkel együtt, tulajdonképpen mi éljük át a cselekményt. Minden könyv egy egészen új világot teremt az olvasó számára, és ezt kivételes élményt bizonyosan egy film sem tudja visszaadni.

Te mit gondolsz erről?

Cikkünkben elhoztunk néhány kiváló filmes könyvet, amelyek garantáltan nem fognak csalódást okozni. Persze, az ezekből készült mozifilmeket sem érdemes kihagyni!

Agatha Christie: Halál a Níluson

A Halál a Níluson a szerző talán legzseniálisabb regénye, melyben a híres belga nyomozó, Hercule Poirot épp a szabadságát tölti egy luxushajón. A tökéletesnek induló hajóút hamar tragédiába torkollik, és a "véletlenül" épp a közelben tartózkodó Poirot önkéntelenül is nyomozásba kezd.

Ahogy már megszokhattuk, jóformán mindenki gyanúba keveredik, és ezeknek a trükköknek akkor is szívesen bedőlünk, ha ismerjük a történetet, és annak végkifejletét, mert annyira lenyűgöz minket Poirot kitartása és ragaszkodása a "módszerességhez", mellyel elszántan halad a végső leleplezés felé.

Nem véletlen, hogy a váratlan fordulatokban gazdag regényből számos filmadaptáció készült. 2020-ban Kenneth Branagh vállalkozott rá, hogy Michael Green szövegkönyve alapján vászonra vigye a csavaros eszű belga nyomozó nílusi vakációját.

Halál a Níluson
23.png

Halál a Níluson

Agatha Christie
Helikon Kiadó, 2021.

Diana Gabaldon: Outlander - Az idegen

"Lenyűgözően szórakoztató... A legmagasabb színvonalú letehetetlen könyvek közé tartozik, és az első oldalától az utolsóig izgalmas olvasmány" - Chattanooga Times

Felülmúlhatatlan történetszövés, feledhetetlen jellemrajzok, részletes történelmi háttér - Diana Gabaldon munkájában mindez megtalálható. Ez a regénysorozata nem csak New York Times Bestseller lett, de a kritikusok javának elismerését is elnyerte amellett, hogy olvasók millióit ejtette rabul. Az első kötetben, amelyben minden elkezdődik, két kiemelkedő karaktert ismerünk meg, Claire Randallt és Jamie Frasert ebben a szenvedélyes, történelmi háttérrel átitatott regényben, amiben a kaland a kortalan szerelemmel párosul...

1945-öt írunk. Claire Randall, a volt hadiápolónő éppen a második nászútját tölti a férjével a háború után, amikor keresztülsétál a brit szigetek rengeteg ősi kőkörének egyikén. Hirtelen "sassenach" lesz belőle, vagyis idegen a háborútól és portyázó klánoktól sújtott Skót Felföldön...Urunk 1743. évében.

Miután az általa ismeretlen erők visszasodorták az időben, Claire olyan intrikák és veszélyek közé pottyan, amelyekre az élete is rámehet...továbbá a szívét is összetörhetik. Mert találkozik Jamie Fraserrel, egy lovagias, ifjú harcossal, és innentől úgy érzi, kettészakítja a hűség és a szenvedély, amely a két teljesen különböző férfihoz köti két egymással összeegyeztethetetlen életben.

Outlander - Az idegen - filmes borító
23.png

Outlander - Az idegen - filmes borító

Diana Gabaldon
Könyvmolyképző Kiadó, 2018.
Arany pöttyös könyvek

Harlan Coben: Örökre eltűnt

Mivel a lány valaha Ken szerelme volt, a fiú lépett elő első számú gyanúsítottá. Az ellene összegyűlt döntő bizonyítékok láttán Ken egyszerűen köddé vált. A család megtört tagjai soha többé nem hallottak felőle, és meggyőződésükké vált, hogy a fiú örökre eltűnt. Azóta eltelt tizenegy év. Will olyan bizonyítékra akadt, amely arról tanúskodik, hogy Ken életben van. Az első jelet meglepő felfedezések hosszú sora követi, miközben Willnek szembe kell néznie az igazsággal – a bátyjáról és önmagáról is. Ahogy az erőszakkal teli rejtély mind több elemére derül fény, Will megérti, hogy a végére kell járnia az esetnek. Mert a legmellbevágóbb meglepetés még csak most következik.

HARLAN COBEN napjaink egyik legnépszerűbb krimiírója. Regényeit meghökkentő humora és a váratlan csavarok miatt a műfaj gyöngyszemeiként tartják számon. Könyveit eddig mintegy negyven nyelvre fordították le, és közel ötvenmillió példányt adtak el belőlük világszerte.

„Coben lenyomja a gázpedált, és többé nem engedi fel. A cselekmény zökkenőmentes, világos és magávalragadó.” – People

„Az Örökre eltűnt cselekménye több csavart tartalmaz, mint amennyit meg tudnánk számolni, és szinte valamennyi fejezete megrázó felfedezéssel lep meg. … Bonyolult, mint egy vadászpuska, és ugyanolyan hatásos.” - San Francisco Chronicle

„– Ismeri Darwint? – kérdezte. Azt hittem, költői kérdés, de a férfi azt várta, hogy válaszoljak. – Annyit tudok, hogy a legerősebb marad életben. – Nem a legerősebb – felelte. – A modern értelmezés ez, de ez tévedés. Darwin számára a kulcsfontosságú felismerést az jelentette, hogy nem a legerősebbek maradnak életben, hanem azok, akik a legjobban tudnak alkalmazkodni. Érti a különbséget?”

Örökre eltűnt
23.png

Örökre eltűnt

Harlan Coben
Jaffa Kiadó, 2022.

Karen McManus: Lehull a lepel

Hétfő délután a Bayview Gimi öt diákja a büntetését tölti egy osztályteremben. Bronwyn, az ész, aki a Yale-re készül, és soha nem szegi meg a szabályokat. Addy, az elbűvölő szépség és a tökéletes bálkirálynő megtestesítője. Nate, a bűnöző, aki most épp feltételes szabadlábon van dílerkedés miatt. Cooper, a sportoló, aki bajnok baseballjátékos. És Simon, a különc, a gimi hírhedt pletykarovatának szerkesztője. Csakhogy Simon nem éli túl ezt a büntetést. Mielőtt még kijöhetnének a teremből, életét veszti.

A nyomozók szándékosságot sejtenek a fiú halála mögött... Az eset után egy nappal mindenki döbbenetére Simon pletykarovatában leleplező híráradat jelenik meg a fiú legismertebb osztálytársairól. Ez mind a négyüket a gyilkosság gyanúsítottaivá teszi. Vagy az is lehet, hogy mind egy szabadon portyázó gyilkos bűnbakjai? Mert mindenkinek vannak titkai, nem igaz?

Te vajon milyen messzire mennél el, hogy ne lepleződj le? Most még többet tudhatsz meg a bónuszfejezetből és a könyv alapján készült Netflix sorozatból.

„A gyilkos utáni nyomozás izgalmassá és letehetetlenné teszi ezt a regényt, azonban a szerző több fontos üzenetet is közvetít. A barátság, a bizalom és az őszinteség fontossága mellett kiemeli a szülők felelősségét, a média erejét és a szerelmi kapcsolatok különféle megítélését.” KELLY ÉS LUPI OLVAS

„Öt diák, egy délutáni büntetés, egy halott. De ki a gyilkos? Addy? Nathan? Cooper? Bronwyn? Olvasás során lassan bontakoznak ki Simon halálának fura körülményei, és egészen a legvégéig nem lehet tudni, hogy ki a tettes. A Hazug csajok társasága rajongóinak ez kötelező darab!” BOOK HEAVEN

„Miközben McManus rejtélyes története lassan kibontakozik, a szereplőkről egyre több részletet tudunk meg, ami mindvégig bizonytalanságban tartja az olvasót.” VOYA „Ebben az őrületesen gyors tempójú könyvben találkozik A pletykafészek és a Riverdale, és az olvasót arra készteti, hogy amilyen hamar csak lehet, a végére érjen a rejtélynek, amelyet maga próbál megoldani.” KIRKUS REVIEWS

„Izgalmas és kísérteties betekintést nyújt abba, hogy milyen a gimnazistákra nehezedő nyomás, illetve, hogy mi vezethet odáig, hogy valaki elveszítse maga fölött az irányítást.” BOOKLIST

Lehull a lepel – Filmes borítóval
23.png

Lehull a lepel – Filmes borítóval

Karen McManus
Maxim, 2022.

Matt Allen: Birmingham Bandája

A SIKERES TV-SOROZAT HIVATALOS KIADVÁNYA

A Birmingham Bandája tv-sorozat 2013-as megjelenése óta egy szűk réteg kultuszsorozatából világjelenséggé nőtte ki magát: hat évadot tudhat már maga mögött, és Tommy Shelby karaktere világszerte ismertté vált.

A sorozatról szóló első hivatalos kiadvány elénk tárja a Shelby család bámulatos felemelkedésének történetét, egyszersmind betekintést enged a sorozat alkotóinak és szereplőinek világába. A könyvben exkluzív interjút olvashatnak Steven Knighttal a várva várt hatodik és egyben utolsó évaddal kapcsolatban. Fedezzük fel együtt, mi vár a bandára a drámai fináléban! Kulisszatitkok, interjúk, érdekességek - forgatáson készült fotókkal színesítve! Nehézsúlyú… a szó minden értelmében.

Birmingham Bandája
23.png

Birmingham Bandája

Matt Allen
Unio Mystica Kft., 2022.

Harlan Coben: Az ártatlan

Egy éjjel Matt Hunter megpróbál véget vetni egy verekedésnek, és véletlenül megöl egy embert. Kilenc évvel később az exfegyenc Matt Hunter már semmit nem vehet biztosra. Felesége, Olivia várandós, s épp megvenni készülnek álmaik házát, de elég egyetlen furcsa, megmagyarázhatatlan hívás Olivia mobiltelefonjáról, és Matt élete újra darabokra törik...

A kertváros fehér kerítései mögé pillantó regény fordulatos, érzelmekben gazdag krimi, s ugyanakkor lenyűgöző mese választásainkról és azok következményeiről, melyektől nem szabadulhatunk.

HARLAN COBEN napjaink egyik legnépszerűbb krimiírója. Eddig megjelent több mint húsz regényét, köztük a méltán népszerű Myron Bolitar-sorozatot a műfaj gyöngyszemeiként tartják számon. Könyveit negyven különböző nyelvre fordították le, és közel ötvenmillió példányt adtak el belőlük világszerte.

„Coben zseniálisan vezeti be az olvasót karakterei szívébe és lelkébe. Főhősei hétköznapi emberek, akik hétköznapi életükből váratlanul zuhannak bele egy bűnnel és szörnyűségekkel teli világba." – USA Today

„Elképesztő fordulatok... Matt Hunter zuhanását követni olyan, mint a hulllámvasút: rémisztően szórakoztató." – Kirkus Reviews

A parti kezd leülni. Egy ponton elindultok a kabátotokért. Duff kezében ott a söre. Felkapja a kabátját, és a vállára veti.
Ekkor löttyen ki a söre.Nem nagyon. Épp csak egy kicsit. De ez is elég.

Az ártatlan
23.png

Az ártatlan

Harlan Coben
Jaffa Kiadó, 2021.