Nincs engedélyezve a javascript.

Ha para az olvasás a gyereknél – Tükörvándor, egy borzongatóan izgalmas kalandregény

b24_blogcikkek_600x400_jpeg_16.jpg

Szülőként sokan küzdünk azzal, hogy a kisgyerekkorból kinőtt csemeténk nem érdeklődik a klasszikus – szerintünk fontos, szerintük unalmas - könyvek iránt és így lassan az olvasás is para lesz a számára. Egy borzongatóan izgalmas történettel, mint amilyen a Tükörvándor című ifjúsági könyv, a folyamat egyszerűen visszafordítható.

A világ megváltozott, felgyorsult, az érdeklődés fókuszpontjai áthelyeződtek. Már nem ugyanazok a dolgok hozzák lázba a gyerekeket, mint amelyek a korábbi generációkat. Ezzel nincs is semmi baj, csak alkalmazkodni nem olyan egyszerű hozzá szülőként.

A mai kor gyereke

A mesék világa örök, ahol a jó és a rossz küzd meg egymással és végül (többnyire) a jó győz. Mondhatjuk úgy is, hogy az alap nem változott, csak a szereplők, a helyszínek, a díszlet lett egy kicsit más. És az ingerküszöb került egy kicsit magasabbra, amely a történetek izgalmasságát, érdekességét illeti és amely szint felett a fiatal generáció tagjait megérinti, magával ragadja a mesék, az ifjúsági történetek világa.

A mai kor gyerekeit mágnesként vonzzák a megváltozott világot leképező pörgős, izgalmas, olykor borzongató írói elemeket is tartalmazó, nem kiszámítható cselekményvezetésű történetek, amelyekben feltűnnek a digitális világ karakterei, kellékei is.

Nekünk, felnőtteknek talán kicsit ijesztő lehet, hogy már kiskamasz korban ilyen történeteket olvasnak a gyerekeink, de valójában örülnünk kéne, hogy a 10-15 éves korosztályba tartozó gyerekünk egyáltalán levesz bármilyen olvasnivalót – legyen az regény, krimi, szórakoztató irodalom - a könyvespolcról, mert ez a generáció az, amelyet már nem köt le annak az élménye, hogy megismerte a betűket és képes összeolvasni őket, viszont nem is elég érett még ahhoz, hogy értse az olvasás élményét, azt, hogy miért is jó olvasni.

A paráztatós könyvek előnyei

Itt jönnek képbe a „paráztatós” könyvek. Ezekben a kötetekben a borzongatás nem cél, hanem sokkal inkább egy olyan eszköz, amellyel felkelthetjük a gyerekekben a kíváncsiságot az olvasás, a könyvek világa iránt és ha szerencsénk van, hosszabb időre is fent tudjuk tartani azt.

A Móra Könyvkiadó Lapozz és parázz sorozatában megjelent Holden Rose (Kovács Attila író álneve) regények pontosan azzal az élménnyel ajándékozzák meg a fiatal olvasóközönséget, amire vágynak, minket, szülőket pedig azzal kecsegtetnek, hogy hatásukra kiskamaszaink nem adják fel az olvasást a könyv felénél, hanem a végére járnak minden sornak.

A sorozat 3. kötete, a Tükörvándor című regény az első két részhez hasonlóan egy olyan történetet dolgoz fel, amelyben a borzongás beépített tartozék. Mindannyian beleborzongnánk ugyanis abba, ha különböző világok között utaznánk térben és időben, és soha nem tudhatnánk előre, milyen őrült környezet vár ránk legközelebb a tükrünk másik oldalán.

A történet főszereplője a 12 éves Frida Gabriella Hammond, aki pontosan ebben a cipőben jár. El is határozza, hogy naplóírásra adja a fejét, mert már nem tudja követni a körülötte zajló eseményeket. A kuszaságot egy látszólag teljesen hétköznapi tárgy okozza: egy tükör. Egy tükör, amely valójában egy átjáró más dimenziókba, párhuzamos világokba.

Beparáztattunk? Ne hagyd magad, járj a történet végére!

Tükörvándor

Tükörvándor

Lapozz és parázz!

Holden Rose
Móra Könyvkiadó, 2023.04.11.
Lapozz és parázz!