Nincs engedélyezve a javascript.

Így olvastatok ti – a legjobb könyvek 2022-ből

b24_blogcikkek_600x400_jpeg.jpg

Az év vége nemcsak a jól megérdemelt pihenésről szól, hanem lehetőséget ad arra is, hogy visszatekintsünk a mögöttünk álló hónapokra, számba vegyük, milyen meghatározó élmények értek bennünket, legyen szó az élet bármely területéről, például az olvasásról. Kíváncsiak vagytok, melyek voltak a legjobb könyvek 2022-ben? Mutatjuk!


Nem vagyunk egyformák, van, aki hetente kiolvas egy-egy könyvet, van, aki ennél kevesebbet olvas, de egy biztos: mindannyiunknak vannak kedvencei az aktuálisan elolvasott kötetek között. Van, amelyiket a szereplők miatt kedveljük, van, amelyikben a csavaros történetvezetés ragad magával, megint mások az átadott érzelmek miatt maradnak emlékezetesek.

TOP5 könyv 2022-ből2022-ben a könyves világ végre valahára kiléphetett az online elszigeteltségből, újra voltak fesztiválok, író-olvasó találkozók, felolvasóestek, újfent megtapasztalhattuk az olvasásból fakadó személyes kötődés erejét. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg könyv jelent meg a különböző kiadók jóvoltából a fantasy regényektől kezdve a legjobb regényeken át az egész családnak kikapcsolódást nyújtó, szórakoztatóan vicces, vagy éppen játszva tanító gyerekkönyvekig.

V. E. Schwab Addie LaRue láthatatlan élete című könyve a visszatekintés első darabja. A bestseller könyveklistáján előkelő helyet elfoglaló kötet középpontjában a fiatal, francia Addie áll, aki egyezséget köt az ördöggel, hogy örökké élhessen. Az ár minden képzeletet felülmúl: mindenki elfelejti, aki találkozik vele. Ebben az állapotban éli az életét 1714-től kezdődően hosszú-hosszú évszázadokon át, amikor egyszer csak belebotlik valakibe, aki fel tudja idézni őt a múltból. Addie választás elé kerül: az ördögi kompromisszum vagy végzetének felvállalása.

Addie LaRue láthatatlan élete (keménytáblás)

Addie LaRue láthatatlan élete (keménytáblás)

V. E. Schwab
Agave Könyvek, 2021.

Náray Tamás Anyám szerint című regényében egy izgalmas korrajz elevenedik meg az ismert divattervező, kozmopolita és lokálpatrióta, író és festőművész életének legmeghatározóbb életeseményeinek sorozatából, ahol felvonulnak a rendszerváltás és a szocializmus tipikus karakterei. A szerteágazó, sodró lendületű történeteket a szerző édesanyjának alakja foglalja keretbe, aki mindvégig sziklaszilárd bástyaként jelenik meg Náray Tamás életében.

Anyám szerint
Bestseller könyvek

Anyám szerint

Náray Tamás
Libri Könyvkiadó, 2022.

B. E. Belle Visszatérők című könyvének egyik főszereplője a 36 éves Adrian Perez, aki kora ellenére képtelen megkomolyodni, életének középpontjában a pénzen megvehető élvezetek állnak. Tipikus érdekember, akinek semmi sem elég drága. Aztán egyszer csak minden megváltozik, amikor kiderül, hogy a családja örökbe fogadta. Hogy ne kelljen szembenéznie az igazsággal, messzire menekül. És itt lép a színre Camile, a másik főszereplő, aki Adrian tökéletes ellentére. Imádja a családját, a barátait, alázatossággal fordul a világ felé. Ők ketten, a világ két ellentétes pólusai egyszer csak találkoznak. Lehet-e közös jövőjük?

Visszatérők

Visszatérők

B. E. Belle
Maraton Kiadó, 2022.

Edith Eva Eger A döntés című könyve egyszerre memoár, amely felidézi a szerzővel és családjával a II. világháború idején történt borzalmakat, másrészt egy kapaszkodó mindazoknak, akik nem tudnak szabadulni saját elméjük, gondolataik fogságából. Edith Eva Eger az auschwitzi haláltáborból való megmenekülése után pszichológiát tanult, hogy a saját traumáinak feldolgozásával, megértésével, átfordításával bántalmazott nőknek, poszttraumás stresszel, függőséggel vagy gyásszal küszködőknek segíthessen. A döntés azt tanítja meg, hogyan éljünk boldogan és szabadon a körülményektől függetlenül, a saját elhatározásunk alapján.

A döntés

A döntés

Edith Eva Eger
Open Books, 2022.

A 2022-es év TOP5 könyves listáján nem csak felnőtteknek szóló könyveket találhatunk, hiszen az olvasást nem lehet elég korán kezdeni. Bosnyák Viktória A sirály a király? című gyerekkönyve évek óta nagy népszerűségnek örvend. A szórakoztató tanulást célzó kötet az általános iskola alsó tagozatosait vezeti be a magyar helyesírás, azon belül is az ly-os szavak írásának rejtelmeibe bájosan kedves grafikával, amely nagyszerűen támasztja alá a játékos tanulás hatékonyságát.

A sirály a király?
Bestseller könyvek

A sirály a király?

Tengernyi tudás

Bosnyák Viktória
Tintató Kiadó Kft., 2021.
Tengernyi tudás