Nincs engedélyezve a javascript.

Így térj vissza a dolgos hétköznapokba! – a könyvek itt is segítenek

b24_blogcikkek_visszarazodas_600x400_jpeg.jpg

Véget ért a nyár, lassan mindenki visszatér a dolgos mindennapok valóságába. Ilyenkor még erősen hatnak ránk a gondtalan vakációs napok emlékei, legyen szó akár egy fantasztikus kirándulásról, vagy épp egy izgalmas könyv adta élményről. Miből nyerhetünk erőt és energiát ebben az átmeneti időszakban, hogyan és mivel segíthetünk önmagunknak visszatérni a hétköznapi rutinba?

Talán nem mondunk újat azzal, hogy a nyári vakáció színes, vidám, élménydús napjai éles ellentétben állnak a „normális” hétköznapok világával. Egy jól sikerült nyaralás után egyáltalán nem szokatlan, hogy lehangoltságot érzünk és tapasztalunk, és semmi kedvünk visszatérni a dolgos hétköznapok rutinjához.

De akárhogy is érzünk, a valóság nem tágít. Ami persze nem jelenti azt, hogy hagynunk kellene, hogy azonnal bedaráljon bennünket a munka világa, és nem könnyíthetjük meg önmagunk számára ezt az átmenetet olyan dolgokkal, amelyek örömet csempésznek a napjainkba, legyen szó egy nyárzáró családi buliról vagy egy, a nyári videókból összevágott filmvetítésről, esetlegesen a kedvenc nyári bestseller könyvek újraolvasásával.

Nyárból a munkába

Az élménydús nyári időszakot követő átállásban nagy segítségünkre lehet, ha nem ajtóstul rontunk a házban, hanem a fokozatosság elvét tartjuk a szemünk előtt és a nyár végi napokat arra használjuk, hogy lépéről lépésre visszaszoktassuk magunkat a hétköznapok ritmusához. A napi rutin fokozatos visszaépítése mellett szervezhetünk olyan programokat, amelyekkel átmenthetjük, megőrizhetjük a nyár számunkra legfelemelőbb pillanatait, azokat a lélekmelengető élményeket, amik hosszabb távon kitartanak, erőt és lendületet adnak a szürkébb hétköznapokon.

Nyárzáró buli

Egy családi, baráti buli mindig jó ötlet. Akkor is, ha épp nem valaminek az ünnepléséről van szó, hanem épp ellenkezőleg, a lezárásáról. A közösség ereje segíthet ugyanis átlendülni a búcsúzás szomorúságán. Ilyenkor tudatosíthatjuk magunkban, hogy bár épp véget ér valami, de ugyanakkor valami új is kezdődik, amely ugyan ismerős, de mégis tartogathat számtalan meglepetést.

A buli hangulatát fokozhatjuk tematikus játékokkal, amelyek valamilyen nyári emlékhez kapcsolódnak:

- élménybeszámoló helyett mutogassátok el a kedvenc szünidei programjaitokat,
- írjátok körül a nyáron olvasott kedvenc könyvek főszereplőit anélkül, hogy kimondanátok a neveiket,
- írjatok közös mesét a nyári élményekből (mindenki csak 1-1 mondattal járulhat hozzá a történethez),
- jellemezzétek könyvcímekkel a vakációtokat (segítségül hívhatjátok a BOOK24 sikerlista könyveit).

Nosztalgia-filmvetítés

Digitális világunkban egyre többen vagyunk, akik videós formában is megörökítik a nyári pihenésük történéseit. Egy barátokkal közös filmvetítésen megoszthatjátok egymással a legizgalmasabb nyári kalandjaitokat. Egy ilyen alkalom nagyszerű lehetőség arra is, hogy ötleteket merítsetek egymás videóiból, hova érdemes útra kelni a legközelebb esedékes pár napos kikapcsolódás alkalmával. Hab a tortán, ha a videók mellé kedvcsinálónak könyveket is ajánlotok egymásnak a helyhez köthetően, legyen az akár egy szépirodalmi kiadvány vagy épp egy útikönyv.

Akkor se kell aggódni, ha épp senki nem ér rá a baráti társaságból, mert videókon nosztalgiázni egyedül is ér! Olvasni meg pláne!

Fontos leszögezni azt is, hogy ha nincs lehetőségünk ilyesfajta programokra, akkor sem kell átadnunk magunkat a nyár végi lehangoltságnak, mert mindenki a saját jó hangulatának a kovácsa: egy pihentető séta, egy új, színes ruha vagy kiegészítő, egy izgalmas vagy épp romantikus könyv a kedvenc könyv toplista kínálatából mind-mind hozzájárulhat, hogy kellő energiával és elszántsággal térjünk vissza a munka, valamint a hétköznapi valóság világába.