Nincs engedélyezve a javascript.

Irány a természet! – Könyvajánló kíváncsi gyerekeknek

b24_blogcikkek_600x400_jpeg_23.jpg

A technológia uralta modern világban nagyon fontos, hogy megmutassuk a gyerekeinknek az őket körülvevő állatok és növények lenyűgöző világát. Nagyon sokféle módszert bevethetünk az ügy érdekében, de a mesekönyv és gyerekkönyvkínálatot egészen biztosan nem hagyhatjuk ki a sorból. Blogbejegyzésünkbe olyan köteteket válogattunk, amelyek segítségével a gyerekek megismerhetik a természet csodálatos világát.

A természet felfedezése és megismerése fontos szerepet játszik gyermekeink fejlődésében. Az elmúlt évtizedekben az életmódunk változása és a digitális térhódítás miatt sok gyerek került távol a természeti környezettől.

Épp ezért nagyon fontos, hogy a lehető legtöbb eszközzel és a lehető legváltozatosabb módokon támogassuk a kicsiket és a kicsit nagyobbakat az állat- és növényvilág megismerésében és felfedezésében a természettel foglalkozó könyvektől kezdve a konkrét fizikai jelenlétet feltételező természetjárásig.

Értékeld és tiszteld a természetet!
A természet megismerése lehetőséget ad már a legkisebbeknek is, hogy megérezzék a környezetbarát értékrend és tudatosság jelentőségét. Amikor egy gyerek megtapasztalja a természet szépségét és sebezhetőségét, megtanulja értékelni és tisztelni azt. Az élőlények, az ökoszisztémák megismerése rávilágít arra, hogy mindannyian a természet részei vagyunk és hogy minden tevékenységünk hatással van a környezetünkre.

Tanulás és fejlődés!
A természet felfedezése során a gyerekek rengeteget tanulnak és fejlődnek. A különböző növény- és állatfajok megismerése biológiai és ökológiai ismeretekkel ruházza fel őket. A környezet felfedezése serkenti a kíváncsiságukat, fejleszti a problémamegoldó képességüket és a kritikus gondolkodásukat.

Könyvek a természetről
A könyveknek jelentős szerepük van abban, hogy a gyerekek megismerjék és megszeressék a növény- és állatvilágot. Segítségükkel a kicsik és nagyok elmerülhetnek a természeti világ izgalmas és csodálatos részleteiben és akkor is megtapasztalhatják a természet szépségét, amikor épp nincs lehetőség fizikailag is jelen lenni az erdőben, a patak parton, a mezőn.

Információ és ismeretek átadása
A természettel kapcsolatos könyvek révén a gyerekek sokféle információhoz és ismerethez juthatnak az őket körülvevő növényekről és állatokról. A szövegek, a képek és az illusztrációk segítségével megismerhetik a különböző fajokat, megtanulhatják azok jellemzőit, felfedezhetik életmódjukat, élőhelyüket. Mélyebb megértést nyerhetnek a környezetükben található élőlények sokféleségéről.

Képzelet és kreativitás ösztönzése
A természeti témájú könyvek gazdag képi anyaga és leírásai serkentőleg hatnak a gyerekek képzeletére és kreativitására is. A részletes leírások és illusztrációk segítségével a gyerekek könnyebben tudják elképzelni és megjeleníteni önmaguk számára a természeti tájakat, növényeket és állatokat, egyszerűbben tudnak saját világokat és történeket alkotni a természettel kapcsolatosan.

Motiváció a természet felfedezésére
A természeti tematikájú könyvek izgalmas történetei és kalandjai arra ösztönzik a fiatal olvasókat, hogy saját tapasztalatokat szerezzenek a természetben. A kötetekben összegyűjtött információk és leírások felkelthetik a vágyat a gyerekekben, hogy személyesen is felfedezzék a környezetüket, testközelből figyeljék meg a növényeket és állatokat, kézzel fogható tapasztalatokat szerezzenek a természet szépségéről.

Könyvajánlónk első kötete, amely akár nagyszerű ajándék is lehet egy jeles napra, nem más, mint Bajzáth Mária – Erdők-mezők népmeséi című könyve, amely középpontjában Magyarország állat- és növényvilága áll. Ebben a közegben mutatja meg a szerző a meséken keresztül, hogy működik együtt ember és természet, milyen örömöket és nehézségeket ad ez az együttélés. A történetek legfőbb üzenete, hogy bárhol is éljünk a világon, legyen bármely ország is a hazánk, emberként annak a nagy egésznek a része vagyunk, amelyet úgy hívnak: természet.

Erdők-mezők népmeséi
Bestseller könyvek

Erdők-mezők népmeséi

Bajzáth Mária
Lampion Könyvek, 2023.03.17.
Népmesekincstár Plusz

Haladjunk tovább a könyvek gyerekeknek feliratú képzeletbeli polcon és emeljük le a Móra Könyvkiadó gondozásában megjelent Színpompás természet című kreatív foglalkoztatót, amely a legkisebbeket igyekszik elkalauzolni az állatok és növények varázslatos világába. A kiadványhoz tartozik egy ecset, amelyet, ha a gyerekek vízbe mártanak és végighúznak a kiadvány lapjainak világos részein, akkor megpillanthatják, hányfelé színben is ragyog a világunk, legyen szó pillangókról, virágokról, vagy akár őzekről. Száradás után a művelet újra és újra megismételhető.

Színpompás természet

Színpompás természet

Móra Könyvkiadó, 2023.02.03.

Az Alexandra Kiadó Világatlasz – Matricáskönyv című kiadványa a játékosan fejlesztő könyvek sorába tartozik. A több mint 150 matricát tartalmazó és 200 érdekes tényt felsorakoztató könyv segítségével a gyerekek felfedezhetik a világ legelképesztőbb helyeit és állatait, és megismerkedhetnek világunk legjelentősebb kulturális értékeivel és természeti csodáival. A könyvben rövid ismertetők, térképek, gazdagon illusztrált ismeretterjesztő oldalak segítik a kicsiket a jobb megértésben.

Világatlasz

Világatlasz

Matricáskönyv

Alexandra Kiadó, 2022.09.29.

A Babák első állatenciklopédiája a legkisebbeknek készült, akik számára hatalmas lépés a világ megismerésében az állatokkal való első találkozás. A könyv ebben segít oly módon, hogy az állatok elnevezése tematikusan csoportosítva jelenik meg attól függően, hogy hol találkozhatunk velük a természetben.

A természet megismerése nagy jelentőséggel bír a gyerekek számára, a könyvek pedig fontos eszközök ebben a folyamatban. Információt és ismereteket nyújtanak, ösztönzik a képzeletet és a kreativitást, valamint motivációt nyújtanak a természet saját tapasztalatokon alapuló felfedezésére. Amikor egy gyerek elmerül a természet varázsában a könyvek segítségével, rövid távon a környezettel kapcsolatos tudása és kapcsolata, hosszú távon pedig a környezeti tudatossága fejlődik.

Babák első állatenciklopédiája

Babák első állatenciklopédiája

Scolar Kiadó Kft., 2023.08.07.
Scolar KID