Nincs engedélyezve a javascript.

Ismerd meg a kamaszod! – A 13 és ¾ éves Adrian Mole titkos naplója

b24_blogcikkek_600x400_jpeg_25.jpg

Ha van az életben igazi, nagybetűs kihívás, amellyel egy szülő szembesülhet, akkor a kamaszgyerek nevelése egészen biztosan az. Az egy dolog, hogy mi nem értjük őt, de az igazi probléma, hogy ő sem érti önmagát. Segítség kell! A mi ajánlatunk Sue Townsend világhírű könyve, amelynek főszereplője egy vérbeli kamasz.
Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy már kamaszokkal élhetjük a mindennapjainkat, akkor néha bizony szükségünk lehet arra, hogy görbe tükörben lássuk magunkat, az élethelyzetünket, hogy egy jót nevessünk magunkon, a szituációkon, amelyekbe a gyerekeinknek hála – akarva, akaratlanul – belekeveredünk. És kamaszokkal adódhatnak helyzetek. Nem is egy!


Ha nemcsak túlélni akarjuk a kamaszkort, hanem megélni, megélni velük, együtt, közösen, akkor bizony szükségünk lesz a saját és a kamaszaink humorérzékére is. Ehhez pedig nagyszerű alapot adhatnak az olyan típusú könyvek kamaszoknak, mint amilyen A 13 és ¾ éves Adrian Mole titkos naplója című ifjúsági regény.

Kamaszkor szülői szemmel
A kamaszkor az élet egy izgalmas és kihívásokkal teli időszaka. Egy fejlődési folyamat, amelyben az identitás keresésétől az érzelmi hullámvasúton át a barátságok és szerelmek viharaiig minden ott van, ami konfliktust, problémát okozhat. Sem szülőként, sem kamaszként nem könnyű megélni ezt az időszakot, ezért jó, ha találunk olyan eszközöket, amelyek segítenek megérteni, mi zajlik ilyenkor a gyerekeink testében, lelkében.

A könyvek szerepe kamaszkorban
Egy jól megválasztott könyvben ott rejlik a lehetőség, hogy a kamasz azonosulni tud a történet szereplőivel. Amikor azt tapasztalja, hogy a megírt karakterek hasonló helyzetekkel, érzelmekkel és problémákkal küzdenek, mint ő maga, az segíthet neki megérteni, hogy nincs egyedül a nehézségeivel, kérdéseivel, dilemmáival. Megerősödik abban is, hogy mások szintén hasonló érzéseket élnek át, és ezáltal könnyebben el tudja fogadni önmagát.

Sue Townsend remekműve, A 13 és ¾ éves Adrian Mole titkos naplója pontosan ezt a gyerekkor és felnőttkor közötti kényes időszakot eleveníti meg egy kamasz fiú mindennapjain keresztül. A könyv napló formájában meséli el Adrian Mole történetét könnyed, humoros hangvétellel.

Az őszinte és szórakoztató kötetben az olvasó betekintést nyerhet Adrian iskolai életébe, szerelmi sikereibe és csalódásaiba, valamint családjának kalandjaiba. A szereplők átlagos, hétköznapi emberek, akiknek az élethelyzetébe könnyen bele tudjuk képzelni magunkat. Townsend nagyszerű írói vénával egyesíti a hétköznapi életet átszövő problémákat, dilemmákat a különleges helyzetekkel és személyekkel.

A könyvsorozat első része olyan témákat jár körül, mint a szerelem, a barátság és a családi kapcsolatok. A történetben megjelenik a kamaszkor összes furcsasága, az önmegvalósítás különböző állomásai, a vágyak és álmok konfliktusai, amelyek mindannyiunk számára ismerős szituációk lehetnek.

A regény kellő humorral és szellemességgel tárja az olvasó elé az emberi élet legfontosabb pillanatait egy kamaszfiú szemüvegén keresztül, ugyanakkor megmutatja azt is, hogy a legkisebb dolgok is milyen nagy hatással lehetnek az életünkre.

A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója

A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója

Sue Townsend
Móra Könyvkiadó, 2023.06.05.