Nincs engedélyezve a javascript.

Könyvajánló a nyári tábortűz mellé, ha egy kis borzongásra vágysz

b24_blogcikkek_600x400_jpeg_27.jpg

A nagy nyári melegben mindannyiunknak jólesik egy kis frissítő borzongás. Ki jégkrémre, fagyira esküszik, ki egy ventilátortól várja a megváltást, ki pedig inkább választ egyet a nyomozós könyvek kínálatából. Könyvajánlónkba a legjobb krimik közül válogattuk össze azokat, amelyek még a nyári tábortűz mellett is garantálják a borzongást.
A krimi vagy a thriller műfaj remek választás lehet azok számára, akik nem rettenek meg egy kis izgalomtól.

Izgalmas cselekmény
A jó krimi ismérve a kellően izgalmas és rejtélyes cselekményszál, amely fokozatosan bontakozik ki. A szerző jó időben adagolt rejtélyeket vet fel, fordulatokat és meglepetéseket tartogat az olvasók számára, hogy fenntartsa az érdeklődésüket.

Jól kidolgozott, különleges karakterek
Az erős, hiteles karakterek elengedhetetlen hozzávalói egy jó kriminek. A főszereplő nyomozó vagy detektív általában érdekes személyiség, akinek van valamiféle különleges motivációja. A mellékszereplőkről sem feledkezhetünk meg, hiszen ők nagyban hozzájárulnak a történet alakulásához és a gyanúsítottak körének kibontásához.

A nyomozás folyamata
A legjobb thrillerek nem lehetnek meg a nyomozás folyamatának részletes bemutatása nélkül. Egy jó krimiben a főszereplő logikusan és kreatívan próbálja megfejteni a rejtélyt: a lebilincselő és kihívásokkal teli folyamat magával ragadja az olvasót is.


Feszült hangulat
A legjobban sikerült thrillerek feszült és sötét atmoszférát teremtenek: a helyszín, a leírások és a hangulat mind hozzájárul a borzongás érzetéhez és a feszültség fenntartásához. Fontos, hogy az olvasó érezze a veszélyt és a nyomás alatt álló karakterek - olykor kétségbejtő -helyzetének feszültségét.

Meglepetések és logikus befejezés
Az nem elegendő a jó bűnügyi krimi könyvekhez, hogy megfelelő mennyiségű meglepő és váratlan fordulat van bennük, szükséges az is, hogy a befejezésük logikus és érthető legyen. A rejtélyeken való gondolkodás és a nyomozásba való bevonódás nagyon is fontos olvasói szemszögből, de ha a végén nem áll össze a történet és nincs kielégítő befejezése a nyomozásnak, akkor a könyv nem teljesítette be a küldetését.

Ajánlónk első kötete Ruth Kelly – A villa című könyve, amely a valóságshow-k kiszámíthatatlan világába kalauzolja el az olvasót. A cselekmény helyszíne egy privát, titkos sziget, a műsorötlet pedig nem más, minthogy a kiválasztott 10 játékost a nézők irányítják egy applikáción keresztül, a történéseket pedig élőben közvetítik. A fődíj pedig mi lehetne más, mint egy hatalmas pénzösszeg, amiért egyesek sok mindent képesek bevállalni. Még akár egy gyilkosságot is. És ha ennyi rejtély nem lenne elég, akkor egy beépített újságírónak hála még az is kiderül, hogy nem véletlenül történt a szereplők kiválasztása, mindennek célja volt.

A villa

A villa

Ruth Kelly
Lettero Kiadó, 2023.06.19.

Yrsa Sigurdardóttir – Csend című bűnügyi krimije 3 család rejtélyes összefonódását boncolgatja. Egy halott nő az eltűnt csecsemőjével, egy 11 éves kislány, akinek a szervezete feladta a harcot a kanyaróval szemben és egy megcsonkított fej nélküli női holttest. Az esetek között első látszatra nincs összefüggés, hiszen eltérő időben történtek, az áldozatok nem ismerték egymást. Valami közös mégis van bennünk. Erre próbál fény deríteni az izlandi rendőrség nyomozója és egy pszichológus. Együttműködésüket azonban nem könnyíti meg a közöttük lévő kapcsolat.

Csend

Csend

Yrsa Sigurdardóttir
Animus Könyvek, 2023.06.07.
Skandináv krimik

Claire McGowan – What you did – Kísért a múlt című könyvének középpontjában egy egyetemi évfolyamtalálkozó áll. 6 egykori egyetemista jó barát összegyűlik, hogy felelevenítsék emlékeiket. A szervező, Ali egyikükhöz ment feleségül. Élete idilli, párja, Mike minden tekintetben tökéletes partner. A találkozón azonban nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy a résztvevők várták: Ali legjobb barátja, Karen egyszer csak véresen és zihálva jelenik meg és azt állítja, hogy Mike megerőszakolta. Melyikük hazudik? És mit rejtegetnek még a baráti társaság tagjai, amiért az egyikük akár még gyilkolni is hajlandó lenne.

What you did - Kísért a múlt

What you did - Kísért a múlt

Claire McGowan
Maxim, 2023.06.08.
Pulse válogatás

Utolsóként Simon Mockler – Dermesztő sötétség című kötetét hozzuk. 1967-ben halálos vihar tör ki Grönlandon és 2 katona életét veszti. Harmadik társuk megmenekül, de súlyos sérüléseket szenved. A CIA pszichológust rendel ki mellé, hogy segítsen neki felépülni. De a szakember nemcsak ezt a feladatot kapja, hanem a katona emlékeiből ki kell derítenie, hogy hármuk közül ki volt az, akik kémként adatokat szolgáltatott a szovjeteknek. A pszichológus a munkája során rádöbben, hogy a történet szereplői közül senki sem az, akinek elsőre mutatta magát.

Dermesztő sötétség

Dermesztő sötétség

Simon Mockler
Gingko, 2023.06.07.