Nincs engedélyezve a javascript.

Könyvsorozatok az olvasás népszerűsítéséért

Örökké nyár lesz (Nyár trilógia)

b24_blogcikkek_600x400_jpeg_1.jpg

Egy-egy jól megírt könyvsorozat hozzájárulhat az olvasás népszerűsítéséhez. Az ok igen egyszerű: ha egyszer magával ragad egy könyv története, stílusa, mondanivalója, nehéz kivonni magunkat a hatása alól, és reménykedve várjuk, hogy az író nem hagy minket magunkra és folytatja a megkedvelt szereplők kalandjait. Mi pedig csak olvasunk, olvasunk és olvasunk.


Jenny Han – Örökké nyár lesz (Nyár trilógia)

Műfaj tekintetében nagyon sokféle könyv közül válogathatunk az íróknak és a kiadóknak hála. A könyvek világát azonban nemcsak műfaji besorolás alapján lehet felosztani, hanem létezik sok más lehetőség is, például különbséget tehetünk a könyvek között az alapján is, hogy egy adott kötet egy sorozat része-e vagy éppenséggel önálló kiadvány.

Magyarországon a 19. század elejétől ismertek különböző könyvsorozatok, amelyek napjainkban élik igazi fénykorukat. A legkisebbeknek szánt színes kiadványoktól kezdve a tudományos-ismeretterjesztő könyvekig szinte minden témában találunk több részből álló kiadványokat.

Mit tudunk a könyvsorozatokról?

Könyvsorozatról akkor beszélünk, ha az adott köteteket nemcsak a szerző neve köti össze, hanem tartalmilag is összefüggnek egymással, a szereplőket és a történetszövést tekintve is egymás folytatásai.

A világon legtöbbet eladott könyvek listájának 2. helyét (az 1. helyen a Biblia áll) is egy könyvsorozat foglalja el, nevezetesen J. K. Rowling Harry Potter történetei. A történelem legkeresettebb könyvsorozata több mint 500 millió példányban kelt el.

Sorozatot olvasni

Belevágni egy több kötetből álló olvasmányélménybe mindig nagyobb elköteleződést kíván, mint egy egykötetes könyvet elolvasni. Természetesen bármikor félbe lehet hagyni, sőt azt sem kéri rajtunk számon senki, ha kihagyunk egy-egy kötetet, de valahogy mégis ott van, hogy ha már elkezdtük, akkor rendesen kell csinálni és ez néha nyomasztó lehet.

Ezzel szemben viszont ott van a sorozat adta biztonságérzet, hogy már ismerjük az író stílusát, szóhasználatát, a történet jellegét, nagyjából tudjuk, hogy mire számíthatunk még akkor is, ha a legtöbb könyv esetében bizony előfordulhatnak egyenetlenségek a színvonalban, pl. elfárad a végére a történet.

Jenny Han Nyár trilógia sorozata épp ennek a tendenciának mond ellent a 3. kötettel, amely egyesíti magában a két első könyv izgalmát, újdonságát, varázserejét, hogy a sorozat végén azt érezzük: bárcsak ne ért volna véget a regény!

A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában megjelent Örökké nyár lesz című részben a három főszereplő sorsa végérvényesen megpecsételődik olyan formában, amelyre talán még ők maguk sem számítottak.

Szembenézni az érzelmeinkkel és az igazsággal soha nem könnyű döntés. Különösen akkor nem, ha tudjuk, hogy a választásunk egy másik, szeretett ember számára fájdalommal fog járni. Olyan fájdalommal, amelyet nem érdemel meg.

október 2.