Nincs engedélyezve a javascript.

Neveljük fel egymást!

neveljuk_fel_egymast_blogcikk2.jpg

Mindnyájan szeretnénk következetes és szeretetteljes szülővé válni, gyermekeinkből pedig életrevaló felnőtteket nevelni. Jó szülőnek lenni nem könnyű feladat, valójában ez egy igen hosszú és kalandokkal teli út, amely közben mi magunk is rengeteget tanulunk. Ahhoz, hogy olyan szülők legyünk, amilyet a gyermekünk megérdemel, mindenképpen szükségünk van elszántságra és határozottságra, ugyanakkor kreativitásra is, hogy a csemeténk felé a legváltozatosabb módokon tudjuk kifejezni a szeretetünket. Tökéletes szülőnek lenni lehetetlen küldetés, hiszen senki sem lehet az. De ha törekszünk az őszinteségre és felkészülünk arra, hogy tanuljunk a saját gyermekünk által, igazán jó szülő válhat belőlünk.

Kétségtelen, hogy a gyereknevelés óriási felelősséggel és számtalan kihívással jár. De ne feledkezzünk meg arról, hogy mindemellett pedig az egyik legnagyobb örömforrás ez, amit egy ember átélhet.

Sokféle elmélet és módszer létezik a gyermeknevelés terén, az pedig változó, hogy kinek mi válik be. A kulcs valószínűleg egy fontos alapelvben rejlik: Szeress nagyon, de szeress okosan! A szeretettel még nem „rontottak el" egyetlen gyermeket sem, ám a következetlenséggel annál többet. Soha ne adjuk fel, még akkor sem, ha úgy érezzük, hogy „rosszul csináljuk”. Természetesen mindenki követ el hibákat, senki sem tökéletes, pláne nem az újdonsült szülők. Tartsuk azt a szemünk előtt, hogy szülőként a legjobb befektetés a gyermekekkel eltöltött idő és a rájuk szánt energia.

Az, ahogyan a csemetéinket neveljük, a későbbiekben nagy szereppel bírnak gyermekek viselkedésének alakulásában. Ennek az egyik példája, hogy ha pozitív vagy negatív következménnyel jutalmazzunk/bíráljuk a gyermekek cselekedeteit. Ha dicsérettel jutalmazzuk kölykünk magatartását, akkor ennek hatására az adott viselkedés gyakorisága nő, a visekedésminta rögzül. A negatív következmény, mint a figyelem- és jutalommegvonás pedig az adott magatartás megjelenési valószínűségét csökkenti abban az esetben, ha jól alkalmazzuk.

Az is elengedhetetlen, hogy sokat beszélgessünk a gyermekünkkel, hiszen ő ebből tanulja meg, hogy a szülei szerint mely cselekedet helyes és helytelen. Mindig, de főként akkor éreztessük a csemeténkkel, hogy nagyon szeretjük, amikor mérgesek vagyunk rá. Hiszen, ha nem tudja és nem érzi, hogy feltétel nélkül szeretik, akkor rendszerint rosszalkodással fogja próbálni felhívni magára a figyelmet.

Amikor bizonytalannak érezzük magunkat és számtalan kérdés merül fel bennünk, hogy miként neveljük a gyermekünket, milyen módszert alkalmazzunk, hogy birkózzunk meg a nehézségekkel – nagy segítségünkre lehet egy könyv, amely pont ezeket a kérdéseket válaszolja meg. Nagyban megkönnyítheti az együttélést a gyerekkel és tágabban egymással, ha tudatosak vagyunk, mindez pedig szebbé teheti a szülő-gyermek kapcsolatot is. Egyéni, ám eredményekkel teli látásmódot tárhatnak a szülők elé a gyermekpszichológusok által kidolgozott módszerek, lényegében hasznos nevelési útmutatót kaphatunk.

A gyermeknevelésről mindenkinek megvan a maga véleménye, épp ezért sokszor felfűtik a családban és társaságban történő beszélgetéseket ezek témák. A nagyszülők rendszeresen adnak tanácsokat a frissen szülővé avanzsált gyermekeiknek, ám az eltérő élethelyzetek más-más módszert igényelhetnek. A gyereknevelési könyvek ehhez pedig remek iránymutatást nyújthatnak: megmutatják, hogyan is lehetne jól csinálni a gyermeknevelés részleteit. Tekintse meg kínálatunkat és találja meg az ön elképzeléseihez és értékeihez leginkább passzoló könyvet.

Mit engedjünk meg? Hogy fegyelmezzünk? Mik legyenek a szabályok? Hogyan kezeljünk egy problémás gyermeket? – Talán ezek a leggyakrabban felmerülő kérdések a szülőkben. Cikkünkben elhoztunk néhány nagyszerű könyvet, amelyek a gyermeknevelésről és a szülő-gyermek kapcsolatokról szólnak, tele érdekességekkel, tippekkel és tanácsokkal. Lássuk, hogy melyek is ezek!

Fedezd fel bátran a legjobb gyermeknevelésről szóló könyvek színes kínálatát a Book24 jóvoltából!

Baba, mama együtt eszik
23.png

Baba, mama együtt eszik

Szabó-Ballók Amarilla
Central Könyvek, 2021.

Ebben a szakácskönyvben olyan recepteket találsz, amelyekből egyszerre készíthetsz pürét a babádnak és ízletes ételt a család többi tagjának. Mert miért is főznél többfélét, ha két legyet is üthetsz egy csapásra? Csak egy kis tervezés és néhány jól bevált recept, és máris könnyebben megy a hozzátáplálás és a változatos étkezés. Ráadásul a könyv nemcsak babáknak és szülőknek való recepteket tartalmaz, hanem kifejezetten kisebb és nagyobb gyerekek kedvére való ételeket is. Találd meg benne a család új kedvenc receptjeit!

Játékterápia 1. - A korai szülő-gyermek kapcsolat
23.png

Játékterápia 1. - A korai szülő-gyermek kapcsolat

Dr. Eigner Bernadett
Móra Könyvkiadó, 2022.
Játékterápia

A játék kapcsolat, ismerkedés, együttműködés. A gyerekek világa, ahol ahhoz is közel kerülhetünk, aki sérült, akit bántottak, aki nélkülözi a biztonságot, nem érzi, hogy elfogadják, szeretik. Amikor a szülő látja, hogy gyermeke nehézségekkel küzd és lemarad, tudja, hogy baj van. Miként adjunk neki erőt, bátorságot, önbizalmat, önértékelést és hitet, hogy megtalálja helyét a világban és visszanyerje benne a bizalmát?

Ehhez nyújt segítséget a Játékterápia című módszertani sorozat első darabja, amelyhez szorosan kötődik a második kötet. Komoly utat kell bejárnunk, mert a bajok gyökerei a legkorábbi időkbe nyúlnak vissza. Dr. Eigner Bernadett kézikönyve ahhoz nyújt segítséget, hogy megismerkedjünk azokkal a korai dolgokkal, kapcsolati folyamatokkal, érzelmi és szociális fejlődési csomópontokkal, amelyek veszélyeztethetik, traumatizálhatják a gyermek fejlődését. Amint az is fontos, hogy elsajátítsuk a korai felismerés szempontjait, módszereit, megismerjük a legkorábbi szülő-gyermek kapcsolat buktatóit, veszélyforrásait.


Tartsunk hát a szerzővel ebben az utazásban, amelyben időben visszafelé haladunk, hogy megtaláljuk a gyökereket, azokat a pontokat, ahol megbomlott a harmónia, tévútra kerültek kapcsolatok, rossz irányt vettek fejlődési utak. Csak így segíthetünk érző szívvel, hatékonyan és tudatosan a játék erejével és varázslatával.

Kerek élet fája
23.png
Bestseller könyvek

Kerek élet fája

Jeles napok mesekalendáriuma

Bajzáth Mária
Lampion Könyvek, 2022.

A Népmesekincstár Plusz-sorozat harmadik darabja hiánypótló kötet a családok és pedagógusok számára. Kiderül belőle, miért nem szabad vetni a bolondok napján („Ne vess!”), és melyik napon érdemes kincskeresésre indulni.

A mesekalendáriumban olvashatunk mesét Sárkányölő Szent Györgyről, Miklós püspökről, a mulatós kedvű szent Péterről, bölcs pásztorokról és fifikás királylányokról.

»Az ünnep különleges idő, különbözés a hétköznapoktól. Megelőzi a várakozás, a rákészülés, külsőségekben éppúgy, mint lélekben. Ha valódi az ünnep, megváltozik az élet ritmusa. Az ünnepek, jeles napok átélését, a szokások megértését, a hiedelmek megismerését, a népmesék, legendák, mondókák, találós kérdések és játékok is elősegítik. A Kerek élet fáját öröknaptárnak szánom, ezért minden évben újra és újra olvasható.

Szeretném, ha a könyv része lenne a családi, óvodai, iskolai életnek is. Ha összefogunk, és mindenki mesÉLI az ünnepet, a gyerek egyszer csak a történethallgatást átfordítja cselekvésbe: „Tudom, hogy augusztus 20-án ünnepeljük az új kenyeret, és emlékszem, hogy a mesében a koldus kapta belőle az elsőt. Mi lenne, ha mi is sütnénk, és odaadnánk valakinek, akinek nagy szüksége van rá?”« Bajzáth Mária mesepedagógus, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója.

Az iskola betegít?
23.png

Az iskola betegít?

Vekerdy Tamás
Kulcslyuk, 2022.

„A gyerekben élő – még ki nem bontakoztatott – individualitás megismerhetetlen. Sokat tudhatunk életkorának testi-lelki jellemzőiről, alkatáról, családi hátteréről, eddigi életéről, szokásairól – de ez még mind nem ő. Az individualitás felé a jó szülő s a jó tanár tisztelettel fordul. A gyerek pillanatnyi idétlenségeit soha nem individualitásával azonosítja, hanem rárakódott körülménynek tekinti.

Nem mondja, de nem is érzi és nem is gondolja, hogy: – Kisfiam, te született gazember vagy. Intuitív sejtelemben próbálja összekötni magát a gyermeki individuummal, és érezhetően mellé áll a világgal és önmagával vívott küzdelmeiben.”

Az, hogy egy gyerek ki tudja-e hozni magából mindazt a jót, ami lehetőségként benne rejlik, a környezetétől függ. Hogyan segítheti, és miként hátráltatja ebben a szülő, a pedagógus, az iskola?
A tömör és rendkívül olvasmányos kis zsebkönyv Vekerdy Tamás legfontosabb tanításainak esszenciáját nyújtja. Ajánlott olvasmány minden szülőnek, nagyszülőnek és pedagógusnak, aki megismerő szeretettel igyekszik hozzásegíteni a rá bízott gyereket, hogy azzá lehessen, akinek született.

Hogyan legyél tökéletes anya? Sehogy! Legyél elég jó!
23.png

Hogyan legyél tökéletes anya? Sehogy! Legyél elég jó!

Rebecca Eanes
Álomgyár Kiadó, 2021.
Anyahajó

Békélj meg a múlttal, válaszd az örömöt, találd meg a varázslatot!

Mit szeretnél jobban, egy tökéletes vagy egy boldog anyát? A népszerű gyereknevelési blogokat író Rebecca Eanes képtelen volt kiverni a fejéből ezt a kérdést. Feltette hát az iskolás fiának, aki gondolkodás nélkül rávágta: boldogot.

Így kezdődött ez az utazás, a reflexió és megoldáskeresés folyamata, ahogy Rebecca feltett magának egy még nehezebb kérdést: hogyan találhatom meg a mindennapi örömöt a napirendek, házi feladatok és házimunka káoszában - a bűntudatról, az összehasonlítás kényszeréről, a magányról, a félelemről és a túlterhelésről már nem is beszélve? Más szóval: hogyan lehetek ismét boldog anyuka?

Rebecca Eanes ebben a megértő kalauzban vezeti végig az olvasót, hogyan válhat ismét boldoggá nemcsak önmaga, hanem a családja érdekében is. Túlmegy a szokásos tanácsokon, hogy találjuk meg az egyensúlyt, legyünk hálásak és ne aggódjunk az apróságok miatt, és megosztja a saját, elfoglalt anyaként szerzett tapasztalatait. Teli üdítő éleslátással, egyszerű stratégiákkal és "aha" pillanatokkal, ez is azon ritka könyvek közé tartozik, amelyeket az ember el akar olvasni, megosztani másokkal, és újra meg újra fellapozni, hogy önbizalmat, kapcsolatot és örömet merítsen belőle.

"Inspiráló, őszinte, praktikus és élvezetes olvasmány!" - Janet Lansbury, a Nincs rossz gyerek szerzője
"Valaki végre helyükre tette az anyaság omladozó építőkockáit." - Susan Newman, PhD, szociálpszichológus, író

Tudatos gyermeknevelés
23.png

Tudatos gyermeknevelés

Gyakorlati útmutató az első három év útvesztőjéhez (0-3 év)

Emily Oster
Partvonal Kiadó, 2021.

Emily Oster a Tudatos gyermeknevelés című könyvében talán még komolyabb feladatot vállal magára: megmutatja, hogyan lehet újdonsült szülőként eligazodni a csecsemőgondozás és a gyermeknevelés útvesztőjében. Az első három év nagy kérdéseiben csak úgy hozhatunk megfelelő döntéseket, ha megismerjük, mit mond a tudomány, és figyelembe vesszük nemcsak a baba, de a szülők igényeit és vágyait is. A Tudatos babváráshoz hasonlóan a kétgyermekes anyuka és elismert közgazdász ebben a kötetben is a kutatásai során összegyűjtött információkkal támogatja a kezdő családokat.

„Ez a könyv nem mondja meg a szülőknek, milyen döntéseket hozzanak a gyermekeik gondozása és nevelése során, egyszerűen felvértezi őket a szükséges tudással, és rávilágít a várható előnyökre és hátrányokra. A számadatok ismeretében aztán mindenki egyénileg választhat a lehetőségek közül.” Emily Oster