Nincs engedélyezve a javascript.

Neveljünk egészséges gyereket - 365 fejlesztő játék 3 éves korig

365_fejleszto_jatek_3_eves_korig_600x400.png

Az élet legnagyobb ajándéka a gyermekünk születése. Abban a pillanatban megfogadjuk, hogy minden területen a legjobbra törekszünk, így van ez a játékok és fejlesztő tevékenységek kiválasztásánál is. Az első pár hónapban ösztönösen tudjuk mire van szüksége a babának: ilyenkor a simogatás, a halk beszéd, a nyugodt, meghitt környezet a legfontosabb. Ám ahogy cseperedik gyermekünk, úgy lesz egyre nagyobb kihívás a megfelelő elfoglaltság megtalálása. A 365 fejlesztő játék 3 éves korig című könyv széles tárházát kínálja a különböző játéktevékenységeknek, ezért rendkívül jó segítség, ötletadó lehet első gyermekes szülőknek, nagyszülőknek, vagy olyan szakembereknek, akik egészen kis kortól kezdve foglalkoznak a kicsikkel. 

A kötet célja, hogy felhívja a figyelmet a közös játék lehetőségére és fontosságára. Ehhez a kötetben szereplő ötletek mellett megjelennek az eszközmegjelölések, melyek használatával a kisgyermekek elindulhatnak a fejlődés útján, felfedezhetik és megtapasztalhatják a körülöttük lévő világot.

A gyermeki fejlődés szempontjából elengedhetetlen a játék és a mozgás, amelyeknél fontos kulcsszó az „öröm”. Segítenünk kell abban a gyermeket, hogy a játék örömet szerezzen számára, ne legyen unalmas. A közös játék során a gyermek észrevétlenül fejlődik, a szülő és a gyermek megismeri egymást, erősödik a bizalmi kapcsolat kettejük között, alkalmat teremt a minőségi idő eltöltésére, valamint a közös élmény megéléséhez is eljuttatja a szülőt és a kisgyermeket. A pozitív megerősítés minden életkorban elengedhetetlen, ezért törekedjünk arra, hogy gyermekünket dicsérjük, ha valamiben ügyes volt, ha valamit sikerült elérnie vagy végrehajtania. A kötet a változatos játéktevékenységben is segítséget nyújt, hiszen számtalan játéktípust mutat be, melyekbe az otthon fellelhető eszközöket is bevonja, és nem kell drága játékokban gondolnunk.

Miért fontos a játék a gyermek életében? Milyen területeket fejleszt?

A különböző játéktevékenység fejleszti a tájékozódást, az ismeretszerzést, a benyomások rendszerezését, segíti az élményfeldolgozást és az önkifejezést. A fejlődésben jelentős szerepet tölt be, mivel szoros kapcsolatban áll más készségekkel, képességekkel, gondoljunk itt a gondolkodásra, a beszédre, a társas kapcsolatokra, a problémamegoldásra, kreativitásra stb. Fejleszti az ismeretek rendszerezését, a szimbólumalkotást. Később a másokkal való játszás során tanulja meg a gyermek a társas kapcsolatok kialakítását, az együttlét szabályait, normáit. Az átélt örömteli vagy rossz élménnyel telt játékhelyzet újra és újra eljátszása a tapasztalatok játékos feldolgozását teszi lehetővé.

Ez a kötet a gyermek első 3 életévét öleli fel. Életkori bontásban adja meg a játékok leírását, mégpedig a következőképpen: első év négy negyedévi bontásban, utána pedig második és harmadik év. Minden életkori bontás elején találunk egy rövid, tömör leírást a csecsemő és kisgyermek fejlődési állomásairól, valamint jó tanáccsal is igyekeznek a szerzők ellátni az olvasót, mint például felhívják a figyelmet a türelemre és a rugalmasságra, illetve arra a fontos tényezőre, hogy minden tevékenységben a gyermek a főszereplő, de a szülőnek aktív és kulcsfontosságú szerepe van a fejlődésben. A játékleírások számozással vannak ellátva. A leírások mellett különböző ikonok is találhatóak annak megfelelően, hogy milyen területeket hivatott fejleszteni az adott játék: érzékszerveket, érzelmeket, mozgást, nyelvi készséget Ezen kívül találunk még egy-egy képet is az adott játékról a leírás és az ikonok mellett. Azt gondolom, hogy a lehető legtöbb oldalról igyekszik szemléltetni egy-egy játékot a könyv, ezzel is segítve a kivitelezést. A könyv minden pozitív tulajdonsága mellett tartalmaz még olyan játékos feladatokat is, amelyek a gyermekek önállóságát is fejlesztik, mint például a mosógépből kipakolás, teregetés, ruhaneműk párosítása. Ezek a játéktevékenységek hozzájárulnak a későbbi felnőtt életben való boldoguláshoz. Olyan feladatokat is olvashatunk a kötetben, amelyek a szenzoros integrációs zavarral (érzékszervi feldolgozási zavarral) élő kisgyermekeknek is remek lehetőséget kínálnak a fejlődésre.

A könyv elején szereplő tevékenységek, mint például a gyermek reptetése, csiklandozása, a tükör előtt való bohóckodás, a hintáztatás és a pocakba fújás is a mindennapi babázás része. Nézzünk olyan ötleteket, ami nagyobb gyermekeknél alkalmazható.

Színpompás szappanbuborékok:

Keverj egy kis ételfestéket a buborékfújóba, teríts le fehér papírlapokat lehetőleg könnyen felmosható helyre, és indulhat a színes bubi fújás. Figyeljétek meg, hogy pattannak szét a fehér papíron a buborékok és milyen nyomot hagynak.

Két fél kép:

Nem lesz hozzá másra szükséged, mint egy magazinra. Vágj ki belőle különböző egyszerű képeket (autó, ház, állatok) ragaszd fel kartonlapra, majd vág ketté őket. Mutasd meg gyermekednek, hogy kell összeilleszteni őket. Keverd össze az ábrákat, és indulhat a párosítás!

Zörgő lufik:

Eszedbe jutott már, hogy a lufiba, ha lencsét szórsz, akkor milyen érdekes hangot fog kiadni? Próbáljátok ki, garantált a szórakozás!

Fessünk kisautóval:

Vegyétek elő a kisautó gyűjteményt, tegyetek kis tálkákba festéket. Az autó kerekeit fessétek be, és tologassátok végig a papíron. Ugye milyen csodálatos festmény kerekedik belőle?

Összességében azt mondanám a kötetről, hogy nagyon jól hasznosítható otthon szülőknek, nagyszülőknek, nagyobb testvéreknek, illetve szakembereknek is bátran ajánlom, mert segíthet színesíteni a fejlesztő foglalkozások tartalmát. Nem kellenek speciális, drága eszközök ahhoz, hogy egy-egy játékot ki tudjanak otthon próbálni. Mindemellett fontos leszögezni, hogy az összes fejlesztési terület megjelenik a kötetben, így biztosak lehetünk abban, hogy szülőként kellőképpen támogatjuk a gyermekünket a fejlődés útján.   

 

Szerző: Frumné Braxa Elizabeth

365 fejlesztő játék 3 éves korig

365 fejlesztő játék 3 éves korig

Jaime Paino, Yolanda Chaves
Napraforgó Könyvkiadó, 2024.05.08.
Neveljünk egészséges gyereket!