Nincs engedélyezve a javascript.

Neveljünk egészséges gyereket - 365 intelligenciafejlesztő játék gyerekeknek

pagony_600x400.jpg

Ugye milyen nehéz minden nap valami új és hasznos játékot kitalálni gyermekednek? Ne keseredj el, itt a segítség. A 365 intelligenciafejlesztő játék gyerekeknek című könyv olyan ötleteket ad, amelyekkel játszva és változatosan fejlesztheted gyermekedet.

A kiadvány célja, hogy felhívja a figyelmet a közös játék lehetőségére és fontosságára. Ehhez segítséget is nyújt: a kötetben szereplő ötletekhez eszközöket is ajánl, melyek használatával a gyermekek felfedezhetik és megtapasztalhatják a körülöttük lévő világot, és ismereteket szerezhetnek különböző területeken, mint például a matematika vagy tudomány. A gyermeki kíváncsiságra épít a kötet, a benne rejlő játékos feladatoknak ez a motorja. A könyv a változatos játéktevékenységben is segítséget nyújt. Számtalan olyan ötletet mutat be, amelyek végrehajthatóak az otthon vagy a természetben fellelhető eszközökkel. Így nem drága játékokra kell elsősorban gondolnunk, hanem a mindenki számára elérhető dolgokra, mint például óra, szivacs, ruhadarabok, növények a kertben és a természetben. A könyv a minőségi időtöltés lehetőségét kínálja, ami a mai rohanó világban nagyon fontos. 

Ez a kötet a gyermek 3. életévétől egészen a 6. életévig ajánl játékos feladatokat. Négy témakörre bontva tartalmaz ötleteket: nyelvi játékok, matematikai játékok, tudományos játékok és fizikai ügyességet fejlesztő játékok. Minden témakör elején találunk egy rövid, tömör leírást, amely az adott témakör tartalmát írja le a gyermeki fejlődés szempontjából. 

Milyen területeket milyen tevékenységgel fejleszthetünk?

A nyelvi játékok témakörével kezd a kötet. A fejlesztendő területek között említi többek között a szókincset, a szófelismerést, a memóriát és a képzelet fejlesztését. A gyermekek többsége sokat és szívesen beszél. Szókincsük ebben az időszakban lényegesen gazdagodik. A legtöbb gyermek szívesen hallgat és mond mesét, ami elengedhetetlen az egészséges kommunikációfejlődés szempontjából. 5-6 éves korban a gyermek már képes hosszabb meséket megérteni, meghallgatni. Fontos, hogy a szülő is helyes mintát mutasson, illetve, hogy legyen a gyermeknek lehetősége beszélni, beszélgetni, jelenjen meg kölcsönösség. Szüksége van a korosztályához igazított mesékre, melyek által nem csak a szókincse gyarapszik, hanem fejlődik a képzelete, a fantáziája. 

A matematikai játékok nélkülözhetetlenek már kisgyermekkorban is. Ha belegondolunk, életünk minden területén használjuk a matematikát, a mindennapjaink része, például főzésnél, vásárlásnál, utazásnál.  Egy gyermek is hasonlóan tesz, eleinte csak rendszerez, aztán számol, szortíroz, megismeri a több-kevesebb, kisebb-nagyobb fogalmát, formákat ismer fel. Szerepjátékok során, ha „boltosat” játszik, akkor pénzt vesz el és ad vissza a képzeletének megfelelően, vagy zöldséget, pékárut ad el darabszámra. Az óvodában is hangsúlyos szerepe van már a matematikai nevelésnek, amely az összehasonlítás, a számfogalom megalapozása, valamint a geometriai tapasztalatszerzés is elkezdődik. A kötet sok lehetőséget kínál a kísérletezésre, a megfigyelésre, a gyűjtögetésre, a rendezgetésre, az elemi matematikai műveletekkel való játékra. 

A tudományos játékok a gyermek kíváncsiságára építenek. Ehhez nem kell komoly, valóban tudományos válaszokkal készülnünk, egyszerűen csak engedjünk teret a megfigyelésnek és a tapasztalatszerzésnek. Gondoljunk itt olyan egyszerű dolgokra, mint bab csíráztatása; tavasz és tél különbségeire, az élővilág változására, a festésre, a színekkel való kísérletezésre. A tudományos játékoknak köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy felfedezzék és megértsék a körülöttük lévő jelenségeket és törvényszerűségeket. A tudomány a gyermekek esetében a megfigyelést és az összehasonlítást jelenti. Ezek a típusú játékok fejlesztik a problémamegoldó készséget, a logikus gondolkodást, a memóriát és a kíváncsiságot.

A fizikai ügyességet fejlesztő játékoknak is rendkívül fontos szerepe van a gyermek életében. Testük időről-időre változik, fejlődik, fizikai erőnlétük is egyre jobb. A konstruáló játék (építés, barkácsolás) fejleszti a kognitív funkciókat (érzékelés, észlelés, figyelem, emlékezet, képzelet, problémamegoldás), a finommotorikát, a vizuomotoros koordinációt (látás és mozgás összehangolt működtetése), olyan különböző fogalmak megértését segíti, mint a méret, szín, mennyiség és térbeliség. A szabályjátékok során a gyermeknek lehetősége nyílik az önmegvalósításra, a versenyszellem megélésére. A játék során megtanulják a szabálykövetést (ami a társadalmi integráció egyik alapja), a saját teljesítményük megtapasztalását, a kudarcélmények és sikerélmények megélését. A kötetben bemutatott játékok fejlesztik a szem-kéz és két kéz koordinációját, a testérzékelést, a megfigyelési képességet, a kreativitást és az egyensúlyérzéket. 

Milyen feladatok találhatóak a könyvben?

A könyvben bemutatott játékokhoz nem kellenek speciális, drága eszközök, csak egy kis kézügyesség és jókedv szükséges hozzá. Az összes fejlesztési terület megjelenik a kötetben, így biztosak lehetünk abban, hogy szülőként, nagyszülőként, testvérként vagy nevelőként kellőképpen tudjuk gyermekünket támogatni a fejlődés és tanulás útján. 

Néhány példa: 

Kitapintott számok:

Csiszoló papírból vágj ki nagyobb számokat ábrázoló alakzatokat. Vajon gyermeked felismeri csukott szemmel a számot?

Tartsatok lisztbogarat:

Lehet, hogy furán hangzik, de biztosan izgalmas lesz. Szerezzetek be pár lisztkukacot (állatkereskedésben lelhető fel), tegyétek egy zabliszttel megtöltött edénybe, amibe raktok egy darab almát. Ezek után kezdődhet a várakozás és a megfigyelés.

A mágneses erő:

Készíts hajót parafadugóból: fogpiszkálóra ragassz vitorlát, tűzd bele a dugóba, majd szúrj egy rajzszöget a hajó aljába. Rakjátok egy üvegedénybe, közelítsetek felé mágnessel. Vajon megmozdul a hajó?

Színes krétareszelékkel:

Reszeljetek le egy tálba minél több színű zsírkrétát, szórjátok rá egy fehér papírra a reszeléket, tegyetek rá egy másik papírt, és vasaljátok át. A látvány nagyon izgalmas lesz!

 

Szerző: Frumné Braxa Elizabeth

Neveljünk egészséges gyereket

Neveljünk egészséges gyereket

365 intelligenciafejlesztő játék gyerekeknek (ÚJ)

Napraforgó Könyvkiadó, 2024.05.08.