Nincs engedélyezve a javascript.

Nyomozásra fel! – 4 könyv az akciókrimi műfaj kedvelőinek

nyomozzunk_egyutt_600x400.jpg

A hétköznapok sűrűjében néha szükségünk van arra, hogy magunk mögött hagyjuk a napi gondokat, és elmerüljünk egy olyan világban, amely egyszerre ad felüdülést és csempész egy kis izgalmat is az életünkbe. Az akciókrimi műfaja tökéletes választás ezekre a napokra. Friss könyvajánlónkban 4 akciókrimit válogattunk össze a bűnügyi történetek kedvelőinek.

A szórakoztató irodalom egyik legismertebb műfaja a krimi, amely töretlen népszerűségnek örvend az 1800-as évek közepe óta, amikor Edgar Allan Poe megírta minden detektívtörténet előfutárának tekintett elbeszélését, a Gyilkosság a Morgue utcában című művét.

A krimi, mint műfaj

A krimi irodalmi műfajként igen nehezen körvonalazható, behatárolható fogalom. Jellegzetes elemei széles skálán mozognak, nagyon sok alfaja létezik, amelyek besorolása országonként, kultúránként igen eltérő lehet.

Ami azonban egészen biztosan kijelenthető a detektívregényekről, hogy változatosságuk révén olyan széles közönséget tudnak megszólítani, amelyre egyik más irodalmi műfaj sem képes.

Bár azt mondtuk, hogy a krimiknek számtalan fajtája létezik, azért egyvalamiben megegyeznek: a központi történeti elem minden esetben egy bűneset – amely lehet gyilkosság, lopás, csalás, betörés stb. -, amelyet valaki vagy valakik idővel felderítenek. Mindemellett egyetlen bűnügyi történet sem lehet meg bűnöző(k) és nyomozó(k) nélkül.

Akciókrimi könyvajánlónk első kötete Catherine Ryan Howard – Nézd vissza! – Amit látsz, mind hazugság című könyve. Meggyilkolják egy szálloda egyetlen vendégét. A brutális esetről titkos videófelvétel készül. Az eset megoldva? Csak majdnem, mert az elkövető összetörte a kamerát. Ki lehetett ő és honnan tudta, hogy valaki megfigyeli az áldozatot?

Nézd vissza! - Amit látsz, mind hazugság

Nézd vissza! - Amit látsz, mind hazugság

Catherine Ryan Howard
Lettero Kiadó, 2022.12.09.

Kínálatunkból a következő ajánlott detektívregény Camilla Läckberg, Henrik Fexeus – A doboz című kötete. Holtan találnak egy fiatal nőt egy bűvészdobozban. Halálát okozhatta volna egy félresikerült bűvésztrükk is, de a stockholmi rendőrség különleges egységének munkatársai az első pillanattól fogva meg vannak róla győződve, hogy egy bestiális gyilkossággal állnak szemben. A nyomozásba bekapcsolódik egy mentalista is a nyomozócsapat vezetőjének kérésére. Kettőjük közös munkája nem várt összefüggésekre világít rá és még valamire: a gyilkos még nem végzett, és mielőbb meg kell állítani!

A doboz

A doboz

Camilla Läckberg, Henrik Fexeus
Animus Könyvek, 2022.11.09.
Skandináv krimik

Holly Jackson – Jó kislányok, rossz viszonyok című regénye egyszerűen indul. Egy kisvárosban valaki eltűnik. Akit senki nem keres. Jó barátja, Pip Fitz-Amobi azonban nem hagyja annyiban a dolgot, és egy évvel egy gyilkossági ügyet feldolgozó nagy sikerű podcastje után újra felveszi a nyomozókesztyűt. De vajon nem késett-e el az akciójával, és képes-e átrágni magát a kisváros sötét múltján, hogy megtalálja időben azokat a válaszokat, amelyek a barátja nyomára vezethetik?

Jó kislányok, rossz viszonyok

Jó kislányok, rossz viszonyok

Holly Jackson
Kolibri Kiadó, 2022.09.15.

Utoljára hagytuk John le Carré – Ezüstfény című krimijét, amely a titkosszolgálatok világába vezeti el az olvasót. A főszereplő, Julian a londoni életénél nyugodtabb környezetre vágyik, ezért leköltözik a tengerpartra, hogy könyvesboltot nyisson. Egy este a sors összehozza egy titokzatos férfivel, Edwarddal, aki különös érdeklődést tanúsít Julian személye és élete iránt. A két férfi találkozás után egyre-másra sokasodnak a furcsaságok Julian körül, ráadásul a brit titkosszolgálat is bejelentkezik egy névtelen információ nyomán. Hogyan ütközik meg a közszolgálat és a személyes erkölcsök világa egy álmosnak tűnő angliai kisvárosban és mivel tartozunk azoknak, akik a legközelebb állnak hozzánk? Egyáltalán tartozunk nekik valamivel?

Ezüstfény

Ezüstfény

John le Carré
Agave Könyvek Kft., 2022.08.09.
február 7.