Nincs engedélyezve a javascript.

Olvasás a nyári szünetben

olvasas_a_nyari_szunetben_blogbejegyzes.png

Milyen a jó fiataloknak szánt könyv?

A tanév során szinte minden kamasz a nyári szünetet várja. Ha beköszönt a nyár, rengeteg lesz a szabadidő, lehet pihenni, szórakozni, bandázni és utazni is. Fontos megjegyezni emellett azt, hogy ez az időszak arra is remek alkalom, hogy a tinédzser gyerkőcünk elmerüljön a könyvek világában, amely rendkívül jó hatással van a szellemi fejlődésükre és az érzelmi szabályozásukra. Szerettesd meg gyermekeddel az olvasást egy igazán jó ifjúsági kötettel!

Az ifjúsági irodalmi művek jellemzően a 13-18 éves korosztályt szólítják meg. Rendszerint a könyvek szereplői is kamaszok, akik sokszor a meg nem értett tinik közé tartoznak. A bemutatott témák és problémák egytől egyig a tinédzser korcsoportot érintik. A sokszor nehéz kérdéseket könnyen olvasható sztorikba csomagolják az írók, így a fiatalok számára is építő jellegűvé élvezhetővé válik a könyv mondandója.
Fedezd fel kínálatunkat!

A táltos első kötete 2020-ban elnyerte a Merítés-díjat, amellyel az általa legjobbnak tartott ifjúsági regényt tünteti ki a moly.hu könyves közösség zsűrije. A HÚSZ ÉVIG TARTÓ TÉL lassan kezd kikopni az emberek emlékezetéből, amikor újabb gyötrelemmel kell szembenézniük. Pecsét, a gonosz boszorkány elaltatja a Napot, hogy örök éjszaka boruljon a világra.

Ezzel együtt az alsóvilág szörnyetegei, a lidércek, strigák, démonok is elszabadulnak, hogy ellepjék az emberlakta tájat. Kücsennek le kell jutnia az alsóvilágba, hogy nehéz küzdelmek árán kiszabadítsa elrabolt szerelmét, Tündérszép Ilonát.

Utána pedig még nagyobb feladat vár rá: fel kell ébresztenie a Napot és legyőznie az alvilág urát, Karakondzult, hogy az élet ismét a normális medrében folyjon tovább. Kérdés, hogy a táltos ezúttal is tud-e győzedelmeskedni, hiszen Karakondzul éjszakája nem csupán sötétség, de egy új világrend kezdete is, melyben a jó számára nincsen hely.

Mindegy, mi miatt ébredek fel éjjel, tudom, hogy ott áll majd a bejárati ajtónál egy alak. Sosem szól hozzám, csak nézi, ahogy elmegyek mellette a fürdőszoba felé. A föld felett lebeg, halvány, derengő fény veszi körül, és lapátot tart a kezében. Most olyan szívesen írnám, hogy ez a legijesztőbb dolog, amit valaha láttam, de sajnos nem lenne igaz. Ez csak a kezdet.

Timo Smith vagyok, kvízversenygyőztes, a farangói általános iskola tanulója, és van egy szellem a lakásunkban, akit csak úgy hívok: a lapátos fickó.
A lapátos fickó

A lapátos fickó

Holden Rose (Kovács Attila)
Móra Könyvkiadó, 2022.
Sárkányos Égbelátó Mirkó szülővárosát a sárkányok őszi vonulása teszi különlegessé. Ilyenkor színpompás sárkánycsapat szeli át az éjszakai égboltot, ezzel hitet és reményt adva a város népének. Sárkányváros lakói ekkor háromnapos ünnepséget rendeznek, az évet pedig arról az emberről nevezik el, aki először kiáltotta ki a csodás teremtmények érkezését.

Idén épp Mirkó évét ünneplik, azonban a sárkányvonulás után pár nappal Mirkó úgy dönt: megszökik, és a városkapu határain túl, egy térképet és megérzéseit követve próbálja felderíteni a sárkányok titkát…
Változat sárkányokra

Változat sárkányokra

VARGA ÉVA
Móra Könyvkiadó, 2022.