Nincs engedélyezve a javascript.

Sarah J Maas: Tüskék és rózsák udvara 1-2. könyvajánló

1-1.png

Óriási hiba lett volna kihagynom Sarah J Maas könyvét, teljesen szerelmes lettem a történetbe, és most már mindegyik könyvére kíváncsi vagyok. Annyira légies, magával ragadó az írása és a humora, hogy észre se vettem, magába szippantott a könyv. ACOTAR rajongó lettem!

" de a farkas csak meredt rám, véres pofával, a nyilam valahogy otrombán meredt az oldalából. Újra eleredt a hó. Csak nézett döbbenten és meglepetten, mire kilőttem a második nyilat. "

A történet során Feyre és családja életébe kapunk betekintést. Feyre édesapja elveszítette minden vagyonát, így kénytelen egy kunyhóba élni három lányával teljes szegénységben. Mivel a két nagyobbik lány, Nesta és Elain teljesen hozzászokott a gazdagsághoz, a legkisebb lányra hárul a feladat, hogy vadásszon és eltartsa a családot. Egy vadászat alkalmával jelenik meg előtte egy hatalmas farkas, Fecre sejtése szerint egy tündér, aki már sok sok éve tartja rémületben az emberek életét. Nem sokat habozik, előveszi a berkenye nyilat, megüli a farkast. Nem sokkal később megjelenik náluk egy főtündér és jogot formál, hogy Feyre-t magával vigye Prythianbe.A lány, hogy mentse családja életét kénytelen vele menni.

Egy szerződés köti ehhez a tündérhez, és Feyre megpróbál mindent, hogy egy kiskaput találjon és hazatérhessen a családjához. Ahogy telnek a hetek, úgy ismeri meg a tündérek világát és az átkot, ami a Tavasz főurát és népét sújtja. Egyre közelebb kerül Tamlinhoz, az "elrablójához", és bár a férfin a járvány miatt maszk van, mégis egyre többet érez iránta. Mindeközben Prythian egyre nagyobb veszélyben van, egyre közelebb a járvány, és senki nem tudja megállítani az átkot. Tamlin hazaküldi Feyre-t, hogy biztonságban legyen a családjával, de a lány pár hét után visszatér a Tavasz udvarába, és elborzadva látja, hogy teljesen kifosztották a kastályt, eltűnt minden és mindenki. Egyetlen szolgálót talál meg, Alist, aki elmondja mi történt, és megmutatja, merre menjen a lány, ha ki akarja szabadítani Tamlint és népét. De ami ezután vár a lányra , azt a legrosszabb álmában sem gondolta volna.

A történet folyamán megismerhetjük Lucient, Tamlin követét, aki számomra abszolút kedvenc karakter lett a humora és természete miatt.

Egy igazi csipkelődő gazfickó. És persze ott van Rhys, akivel a könyv közepe felé találkozunk először, majd a történet vége felé már főszereplője lesz a regénynek. Ő egy igazi rejtély volt számomra, hol gyűlöltem, hol szerettem, nem tudtam, hogy a tetteivel segíteni akar-e Feyre-nek vagy csak megalázni.

" - Lucien...Nagyon nehéz volt neki tegnap este azok után, amin keresztül kellett mennie. Nem csak a hegre és a szemekre gondolok, bár fogadni mernék, hogy tegnap ezek az emlékek is felidéződtek benne. "

Azt kell mondanom, hogy A tüskék és Rózsák első része egy bámulatos és üdítő könyv volt. Megtanít bennünket az őszinte szeretetre, arra, hogy ne csak a külsővel foglalkozzunk, hanem lássuk az emberek lelkét is, hisz abban rejlik az igazi gyönyörűség.

2.png

Azt hiszem, hogy Sarah J Maas neve már ad nekünk egy bizonyos garanciát, ha fantasy könyvről van szó. Az írónő előző életében biztos ilyen helyen élt, vagy talán a saját történeteit írja meg? Annyira a kisujjában van ez a misztikummal teletűzdelt világ, hogy ez nem lehet másként. Mindenkit levesz a lábáról az írásaival, a könyveivel és a karaktereivel. A Tüskék és rózsák udvara első része is már teljes sikert hozott, fenomenális ábrázolásaival és a történetvezetéssel, de a második rész a Köd és harag udvara még annál is jobban sikerült.

Véget értek a próbák és a megpróbáltatások, Amarantha meghalt. Feyre tündér lett a hőstettei által, így már nem félhet attól, hogy az idő elszakítja őt Tamlintól. De a lány vállát olyan dolgok nyomják, amivel szinte képtelen megbirkózni, a cselekedetei, bármennyire is voltak fontosak, mély nyomot hagytak a lány lelkében, és ez lassan felőrli őt. Tamlin szerelme egyre fojtogatóbb és követelőzőbb, ami miatt Feyre inkább már szabadulna a Tavasz udvarából. Mindenki aggódik a lány épsége miatt, hisz ő mentette meg őket az átoktól, de nem veszik észre, hogy ezzel csak ártanak neki.

" Nem tudtam, hová lett az a lány, aki csontdárdát hajított Amaranthára.... Talán akkor veszhetett el, amikor kitörték a nyakát és tündérhalhatatlanság töltötte meg az ereit."

Az egyetlen menekülési lehetősége az Éjszaka udvara. Rhysal a próbák alatt egyezséget kötöttek, amennyiben segít a lánynak és túléli Amarantha kegyetlen próbáit, minden hónapban egy hetet vele kell töltenie. Feyre eleinte retteg ezektől a találkozásoktól, végül megtalálja a szabadságát, és végre úgy érzi él. Megismerjük az Éjszaka udvara lakóit, és persze Rhysand valódi személyiségét. Lehetne ez egy romantikus könyvecske, de a második részben még Amaranthánál is szörnyűbb dolgok közelednek, készülőben van egy újabb háború, egy sokkal borzalmasabb, amiből Feyre se akar kimaradni. Megvan hozzá az akarata, a képessége, amit nem kis nehézségek árán tudott szinte tökélyre fejleszteni, és adott hozzá az a férfi, aki nem akarja elnyomni, se uralkodni rajta. Éppen ellenkezőleg. Tisztában van a lány erejével, és el is ismeri azt.

" Valami megsimogatta a mentális pajzsomat, valami sötét, erős morajlást éreztem belül. Figyelmeztetés lehetett, hogy legyek óvatos, de én egy kicsit közelebb léptem Tarquinhez. Kedves, könnyed mosolyt vetettem a Nyár udvarának főurára. "

Imádtam minden mozzanatát. Sarah J. Maas könyveinek olyan sajátossága van, ami überel minden általam eddig elolvasott fantasyt. Szurkálódások, poénok, romantika, miszticizmus, gonoszság, barátság, és még sorolhatnám, mi mindent tartalmaz a történet. Mindezt olyan köntösbe kapjuk meg, ami nem válik tólzássá, nem lesz klisékkel teli, egyszerűen csak imádni lehet, és nem mellesleg szerelembe esni.

Az új karaktereket nagyon imádtam. Egy plusz színt vitt bele a második részbe. Az elsőben alig-alig ismertünk meg pár embert, és maga a hangulat is elég komor volt, talán Lucient leszámítva, aki hozta a formáját. A második rész megtelik színes egyéniségekkel, kiket szerethetünk vagy gyűlölhetünk, de semmi esetre sem maradnak közömbösek.

Miután letettem a könyvet, első dolgom volt megnézni, hogy mikor jön a harmadik rész, és nagy valószínűséggel a legütősebb lesz mind közül, persze ez saját vélemény, de valahogy van egy ilyen érzésem. Egy dolgot viszont tudok garantálni neked, kedves olvasó! 750 oldal ide vagy oda, nem fogod tudni letenni a könyvet, és miután elérted a 700 oldalszámot, azt fogod kívánni bárcsak még lenne belőle ezer.

 

Írta: Anarchia könyvblog