Nincs engedélyezve a javascript.

Süssünk-főzzünk valamit – könyvkedvencek a gasztronómia szerelmeseinek

b24_blogcikkek_600x400_b_jpeg_gasztro.jpg

Az ételek ma már nem egyszerűen az ember fizikai szükségleteinek kielégítésére szolgálnak, a sütés-főzés mint tevékenység örömforrássá, a kapcsolódás, a feltöltődés szimbólumává is vált. Egy mai receptkönyv nem csak recepteket ad közre, látványvilágával, leírásaival szemléletet, élet- és gondolkodásmódot is közvetít. Ajánlónkba a legnépszerűbb gasztronómiai könyvek közül válogattunk.


Az ételek, az étkezés központi szerepet tölt be mindennapi életünkben. Épp ezért nem mindegy, milyen a viszonyunk a konyhai tevékenységekhez, csak muszájból végezzük-e őket, vagy képesek vagyunk bennük meglátni a lehetőséget a családtagjainkhoz, a barátainkhoz, a többi emberhez való kapcsolódásra, a velük való kommunikációra és nem utolsó sorban az önkifejezésre.

Ugyanakkor néha nem könnyű ezeket az érzeteket előcsalogatni magunkból, ilyenkor jól jöhet néhány nagyszerű gasztronómiai kiadvány, amelyekből motivációt, inspirációt meríthetünk. És abból nem lesz hiány! A mai receptkönyvek ugyanis valódi kalandot, izgalmat és érdekesebbnél érdekesebb történeteket is kínálnak nekünk, olvasóknak a profi receptúrákon túl.

Vessük is bele magunkat a papírra vetett kulináris élvezetekbe!

Édes, foszlós, kovászos

Édes, foszlós, kovászos

Különleges kelt tészták és péksütemények minden alkalomra

Déri Szilvia
HVG Könyvek, 2022.10.21.

Nagyon sokféle ételt fogyasztunk a mindennapokban. De péksütemény biztosan minden nap kerül az asztalra valamilyen formában. Mert ki tudna ellenállni egy ínycsiklandó finomságnak, legyen az sós vagy éppen édes finomság. Déri Szilvia legújabb, Édes, foszlós, kovászos című könyvében a legfinomabb kelt tésztás, péksüteményes recepteket veszi sorra a hétköznapi túrós batyutól az ünnepi barheszig. A Házisáfrány néven is ismert blogger, író kovásszal készült finomságai az egészséges életmódba is beilleszthetőek, hiszen a fermentált tésztából készült sütemények egészségesebbek és könnyen emészthetőbbek, mint élesztővel készült társaik.

Ki kér egy kis kovászos kakaós csigát?

Mit esztek ti otthon, mannát?

Mit esztek ti otthon, mannát?

Gasztroerotikus utazás

Rubin Eszter
Pesti Kalligram Kft.

Házisáfrány klasszikusabb gasztronómiai könyve után üssük fel Rubin Eszter Mit esztek ti otthon, mannát? című kötetét, amelyben megtapasztalhatjuk a szépirodalom találkozását a tudatos étkezéssel, mindezt a világ különböző konyhai hagyományain keresztül a zsidótól a grúz gasztronómiáig.

Rubin Eszter nem egyszerűen kémiai pontosággal megírt recepteket ad át nekünk, hanem egy olyan gasztrozófiai szakácskönyvet, amelyben egy irodalmi-történelmi kulináris utazásra indulhatunk a világ közeli és távoli szegletei felé és megérthetjük, hogy a főzés nem csupán az ételről szól.

Gasztro Bookazine - Gasztro Ünnep 2022

Gasztro Bookazine - Gasztro Ünnep 2022

IQ Press Lapkiadó Kft., 2022.12.08.
Bookazine

Egy ilyen élmény után mi más lehetne a következő választásunk, mint a fantasztikus receptek mellett csodálatos képi világot is asztalunkra varázsoló Gasztro Bookazine – Gasztro Ünnep 2022 című kiadvány.

A kötetnek már a borítóképe elvarázsol és egyetlen képben elmond mindent a tartalomról: ízig-vérig ünnepi receptek az egyszerűektől az összetettebbekig, sós és édes változatok, laktató fogások és mentes ételköltemények a téli ünnepkör jegyében.

Adjuk meg a módját!

Adjuk meg a módját!

Dragomán György
Magvető Kiadó, 2022.12.05.

Utolsónak hagytuk Dragomán György legújabb irodalmi szakácskönyvét, az Adjuk meg a módját! című kiadványt. Ez a kötet méltó folytatása a 2020-ban megjelent Főzőskönyvnek. Az író által megosztott új receptek, újabb konyhai praktikák, újabb irodalmi szövegek mind azt sugallják, hogy főzni jó, egy olyan közös örömforrás, aminek egyetlen célja van, hogy az étkezésnek és az ételeknek megadhassuk a módját. Ahogy azt kell!