Nincs engedélyezve a javascript.

Szerencse lánya – Egy film, amit könyvben is el kell olvasnod!

b24_blogcikkek_600x400_jpeg_szl.jpg

A könyvadaptációk virágkorát éljük: kedvenc történeteinket egyre többször nézhetjük és olvashatjuk egyszerre filmen és könyvformátumban.

A súlyos társadalmi problémákat feszegető, a Netflixen 2022. október 7-én debütált, Mila Kunis főszereplésével készült Szerencse lánya című thriller egyike azoknak a történeteknek, amelyet filmen és könyvben is mindenkinek látnia, olvasnia kellene.

Szerencse lánya

Szerencse lánya

Jessica Knoll
Libri Könyvkiadó, 2022.11.04.

A film Jessica Knoll azonos című regényén alapul, a film forgatókönyve is az ő nevéhez fűződik. A megrázó történet középpontjában a bántalmazás, a nemi erőszak, az iskolai mészárlás és a társadalmi felelősségvállalás tematikája áll egy sikeresnek látszó, az élet napos oldalán élő nő múltjának és jövőjének összefonódásával.

A főszereplő, Ani FaNelli irigylésre méltó életet él, olyat, amilyenről mások csak álmodoznak. Tökéletes állása van, menő ruhákban járja New York utcáit, jóképű vőlegényével épp pazar esküvőjükre készülnek.

Ebbe az idilli képbe lép be egy filmrendező, aki bűnügyi dokumentumfilmet szeretne forgatni egy régi történetről, ami a Brentley iskolához fűződik és amelyhez Aninak is köze volt. A trauma képkockáról képkockára tárul fel előttünk: csoportos nemi erőszak, bántalmazás, majd egy iskolai mészárlás, amely halálos áldozatokat is követelt. Ki a bűnös és az áldozat? Lehet-e elkövetőből áldozat és áldozatból bűnös? És kié a felelősség?

A történet több idősíkon mozog, folyamatosan kilépünk a jelenből, hogy a múlt kockáiból lassan összeálljon a jelen traumája, amellyel Aninak szembe kell néznie és el kell döntenie: fel tudja-e vállalni, hogy nincs minden rendben az életében, el tudja-e fogadni azt az általános vélekedést, hogy a traumákon egy idő után túl kelllépni. Vagy inkább mást utat választ.

A film olyan súlyos, messzire mutató és összetett témát boncolgat, amelynek feldolgozásához, értelmezéséhez egy film másfél órája nem feltétlenül elegendő. Ráadásul a látottak rengeteg további kérdést is felvetnek a nézőben, amire a film az idő szűkössége miatt talán nem tud választ adni. De a könyvben minden ott van, a legapróbb részletekig!

A PTSD (poszttraumás stressz szindróma), a traumafeldolgozás, az áldozathibáztatás, a megbélyegzés minél pontosabb megértéséhez és a társadalmi felelősségvállalásban, hozzáállásban való érdemi változás elindításhoz a filmen túl érdemes elmélyedni a film alapjául szolgáló könyvben is, hogy a jövőben minél kevesebb ilyen megrázó, az összes szereplő életét tragikusan befolyásoló eset fordulhasson elő.