Nincs engedélyezve a javascript.

Szívmelengető könyvek a februári elszürkülés ellen – tél végi bestseller könyvajánló

kep_1.jpeg

Február a szív és az érzelmek hónapja. Elég csak a Valentin-napra gondolni, vagy arra, hogy mennyire vágyunk már a szívünk mélyén arra, hogy véget érjen a tél és a szürkeség. Könyvajánlónkba épp ezért a bestseller könyvek kínálatából olyan könyveket válogattunk, amelyek tele vannak érzelmekkel és témájukkal megérintik szívünket, lelkünket.


A szív a lelki és a fizikai erő letéteményese, a bátorság és az akarat megtestesítője. A szeretet középpontja.

Miért épp a szív a szeretet jelképe?

Ha arra a kérdésre keressük a választ, mi köze van a szívnek a szeretethez, egészen az ókori Görögországig kell visszautaznunk az időben. A Kr. e. 7. században Szapphó görög költőnő volt az, aki költeményeiben gyakran kapcsolta össze a saját, szenvedéllyel megélt érzelmeit az emberi szívvel.

Vele értettek egyet a görög filozófusok is, akik szerint a szív az a szerv, amely a legerősebb emberi érzelmekhez – egyebek között a szeretethez is – kapcsolható. Platón például azzal támasztotta alá ezt az elméletet, hogy amikor erős érzelmek tolulnak fel az emberben, akkor épp a szíve tájékán érez szorítást, nyomást, fájdalmat.

Az ókori világ másik nagy birodalmában, Rómában is egyértelmű volt, hogy a szív és a szerelem összetartozik: Vénusz, a szerelem római istennője fia, Cupido segítségével lobbantotta fel a szerelem lángját az emberek szívében.

A szívikon megjelenése

A ma ismert szívikon első ábrázolását egy, Nagy Sándor életét bemutató képeskönyvből ismerjük: a közös pontban végződő két lebeny egy nő kezében tűnik fel, aki mintegy ajándékként fogadja el azt a vele szemben ülő férfitól. Innentől kezdve a szívbéli érzelmeknek semmi nem szabhatott határt: a szívikon elindult világhódító útjára.

Bár a sematikus ábrázolás nem tudja kifejezni a szeretetből és a szerelemből fakadó megannyi érzelem széles skáláját, de egy valamit mégiscsak tud: emlékeztetni arra, hogy mennyire jó szeretni és szeretve létezni.

Egy ilyen bevezető után mi mással is kezdődhetne sikerlista könyvajánlónk, mint egy vérbeli romantikus könnyvel, ami egyszerre szól csalódásról és egy új szerelem ígéretéről. Kővágó Sára – Római ajánlat című regényének főszereplője Sophie, akinek látszólag tökéletes élete van egyetemi szerelme mellett. A biztonságosnak hitt hétköznapok azonban egy szempillantás alatt megváltoznak, amikor a munkája miatt Rómába kell utaznia, ahol megismerkedik Jamesszel, akivel elsőre teljesen félreismerik egymást. De a sorsát senki nem kerülheti el, még Sophie és James sem.

Római ajánlat
Bestseller könyvek

Római ajánlat

Kővágó Sára
NewLine Kiadó, 2022.

Folytassuk a sort egy érzelmekkel átszőtt, életrajzi ihletésű könyvsorozattal Náray Tamás tollából. Az utolsó reggel Párizsban – Valóságos regény I-II. kötet című mű egy fordulatokkal átszőtt karrierregény, amely azt mutatja meg nagyon plasztikusan, hogyan válhatsz a sorsod tükrében önmagad ellenségévé, ha feladod az álmaidat, céljaidat.

Az utolsó reggel Párizsban - Valóságos regény I-II. kötet
Bestseller könyvek

Az utolsó reggel Párizsban - Valóságos regény I-II. kötet

Náray Tamás
Libri Könyvkiadó, 2020.

Julia Quinn – Tisztességtelen ajánlat című könyve, amely a Bridgerton család 3. kötete, szintén nem fukarkodik az érzelmekkel. Az újrafogalmazott Hamupipőke történetben a szolgálósorsba kényszerített, grófi származású lány egy főúri bál forgatagában megismerkedik Benedict Bridgertonnal, akit azonnal rabul ejti és onnantól fogva nem is ereszti a fiatal nő szépsége. De ott van egy szolgálólány is, aki szintén megérinti Benedict szívét. De miért olyan ismerős a szolgálólány? És kicsoda a titokzatos báli táncpartner? És mi köze a két nőnek egymáshoz?

Legutoljára hagytuk B. E. Belle - Társkeresők című erotikus könyvét, amely a modernkori párválasztás bugyraiba vezeti el az olvasókat. A könyv lapjain két barátnő tökéletesen eltérő életszemléletére vetítve látjuk a párkeresést kísérő érzelmek és értékek szembenállását és összecsapását. A sors fricskája, hogy minden látszat ellenére mindkét nő ugyanazt akarja: párt találni és boldognak lenni. A hogyan a nagy kérdés.

Társkeresők

Társkeresők

B. E. Belle
Maraton Kiadó, 2022.