Nincs engedélyezve a javascript.

Teremts zöldet magad körül! – Könyvajánló a kertészkedés szerelmeseinek

b24_blogcikkek_600x400_jpeg_1.jpg

A kertészkedés napjainkban már nemcsak egy kihívást jelentő tevékenység, hanem sok ember számára életstílus. Ha te is szereted a kertészkedést, vagy csak érdekel a növények világa, akkor ezt a válogatást ne hagyd ki, amelyet a kert könyv kínálatunkból készítettünk.

A növényekkel való foglalkozás a legtöbb ember számára örömforrás. Akár kertben, akár lakásban, vagy épp egy városi balkonon termesztünk növényt, nevelünk virágokat, a kertészkedés lehetőséget nyújt a természet közelségének megélésére, a kreativitásunk kibontakoztatására.

Miért jó kertészkedni?
A növényekkel való foglalkozás lehetőséget teremt arra, hogy kilépjünk a mindennapok rohanó világából és átéljük a zöld környezet adta nyugalmat. A növénynevelés megnyugtató élménnyel ajándékozza meg az embert, segíthet csökkenteni a hétköznapi stresszt és feszültséget. Ugyanakkor ez a tevékenység nemcsak a növények szeretetéről szól, hanem lehetőséget ad a kreatív önkifejezésre is.

A kertünk, a balkonunk, vagy a lakáson belüli növénysarok megtervezése, a növények összeválogatása lehetőséget ad a saját ízlésünk kibontakoztatására. Egy kert, egy növényekkel teli erkély vagy lakás egyfajta művészeti alkotás, amely reprezentálhatja egyéni stílusunkat, személyiségünket.

Miért olvassunk kertészeti könyveket?
A kertészkedésről szóló könyvekből tudást és tapasztalatot szerezhetünk olyan témákban, mint pl. a kerttervezés, a növények szakszerű gondozása, a kertépítés technikái, a tájépítészet vagy épp a balkonkertészkedés fortélyai. A szerzők által megosztott információk és útmutatások segítenek fejleszteni a sikeres növényneveléshez szükséges készségeinket.

Inspiráció és kreativitás
Egy kertészkedés könyv nagyszerű inspirációforrás lehet: a kertekről, balkonokról, növényekről készített képek ötleteket adhatnak arra, hogyan tervezzük meg a saját zöld oázisunkat, milyen növényeket vásároljunk, hogyan és hova telepítsük őket.

Környezettudatosság és fenntarthatóság
A kertészkedésről szóló könyvek segíthetnek közelebb vinni a környezettudatossághoz és a fenntarthatósághoz is. Elsajátíthatjuk belőlük a fenntartható kertészkedés gyakorlatait, ötleteket meríthetünk a komposztáláshoz, a víztakarékos öntözéshez, a természetes kártevő- és gyomirtáshoz. Megtanulhatjuk belőlük, hogyan alkalmazzunk tudatosabb növénytermesztési módszereket, amelyekkel kímélhetjük a környezetünket és hozzájárulhatunk a természet megőrzéséhez.

Tapasztalatcsere, élménymegosztás
A növénynevelés szerelmeseinek szóló könyvek ösztönzik az élménymegosztást és a tapasztalatcserét. A könyvekben olvasott információk, ötletek révén kapcsolatba kerülhetünk más kertészekkel, tapasztalatokat cserélhetünk és erősíthetjük a zöld oázisokért rajongók közösségét.
Stresszcsökkentés és relaxáció

Talán furcsán hangozhat, hogy a növénytermesztésről szóló könyvek lapozgatása, olvasása, tanulmányozása stresszcsökkentő tevékenység lehet. Pedig így van! Mert lehet-e annál bármi megnyugtatóbb egy stresszes nap végén, mint gyönyörű kertekről, erkélyekről, növényekről készült fotókat nézegetni?

Katie Elzer-Peters – Konyhakert hulladékmentesen című könyve a konyhai növényi hulladékokra fókuszál. A szerző megmutatja, hogyan hasznosíthatjuk újra a sárgarépa levágott végét, a koriander szárát, vagy épp a saláta- és káposztafélék torzsáját. A könyvből megtanulhatjuk, miként lesz mindig friss növény az asztalunk anélkül, hogy újra és újra megvennénk bizonyos zöldségeket, gyümölcsöket. Az írónő nemcsak időt és pénzt segít megtakarítani, de megosztja velünk azokat a kertészeti ismereteit is, amelyekkel még a gyerekeket is bevonhatjuk a növénytermesztés csodálatos világába.

Konyhakert hulladékmentesen

Konyhakert hulladékmentesen

Katie Elzer-Peters
Gabo Kiadó, 2020.

Heinrich Beltz, Uwe Jakubik – Metszés egyszerűen című kiadványa tele van praktikus tanácsokkal azoknak, akik maguk szeretnék végezni gyümölcs- és díszfáik metszését, de még nincs benne kellő tapasztalatuk. A művelet elvégzését egyértelmű leírások, képek és kiemelt magyarázatok segítik, de a szerzők magáról a metszésről is megosztanak fontos és alapvető ismereteket.

Metszés egyszerűen

Metszés egyszerűen

Heinrich Beltz, Uwe Jakubik
Sziget Könyvkiadó, 2022.

A következő könyvajánlatunk egy sokakat érintő kérdésre igyekszik mindenre kiterjedő választ adni. Veronica Peerless – Hogyan ne nyírjuk ki szobanövényeinket? című kötete a beltérben nevelt növényekkel kapcsolatos leggyakoribb problémákat veszi górcső alá. Azok, akik elolvassák a könyvet és megfogadják a szerző tanácsait sikerrel teremthetnek egészséges növényekkel teli zöld oázist az otthonukban.

Hogyan ne nyírjuk ki szobanövényeinket?

Hogyan ne nyírjuk ki szobanövényeinket?

Veronica Peerless
HVG Kiadó Zrt., 2023.02.13.

A fűszer- és gyógynövények konyhában, teraszon, kertben című kiadvány kettő az egyben: egyszerre fűszer könyv és gyógynövény könyv. A kiadvány fókuszában azok a növények állnak, amelyekkel egyrészt megreformálhatjuk az étkezésünket, másrészt pedig segíthetnek kiváltani bizonyos készítményeket a házipatikában gyógytea formájában. A szerkesztők bemutatják ezeknek a fűszer- és gyógynövényeknek a legegyszerűbb termesztési és szaporítási lehetőségeit, megtanítják a sikeres gondozási stratégiájukat. A könyvből megtanulhatjuk azt is, melyik növény mire való, illetve milyen hatással van a szervezetünkre.

Fűszer- és gyógynövények

Fűszer- és gyógynövények

konyhában, teraszon, kertben

Ezermester 2000 Kft., 2022.

A kertészkedésről szóló könyvek többféle módon hasznosíthatók a mindennapokban. Segítenek bővíteni a növénytermesztésről való tudásunkat, kreatív gondolkodásra inspirálnak, fejlesztik a környezettudatosságunkat, csökkentik a stresszt és lehetőséget adnak a közösségi kapcsolataink bővítésére is.

Merülj el te is a zöld könyvek csodálatos világában és tedd még élvezetessebbé a kertészkedést akár kertben, akár városi erkélyen, akár lakásban nevelsz növényeket!