Nincs engedélyezve a javascript.

Tudományos, tudományos? Fantasztikus! - 4 vérbeli sci-fi Avatar-rajongóknak

b24_blogcikkek_600x400_jpeg_4.jpg

2022. december 15-én érkezett meg a magyar mozikba James Cameron 2009-es Avatarjának a második része, a fantasy univerzum rajongóinak legnagyobb örömére. Ha az embert beszippantja ez a világ, nehezen szabadul belőle. Összegyűjtöttünk 4 vérbeli sci-fi könyvet Avatar-rajongóknak, hogy a film megnézése után se maradjon bennük hiányérzet.


Senki sem vonja kétségbe, hogy a fantasy könyveknek, filmeknek van egyfajta varázsereje, ami odaszögezi az embert a kanapéjához vagy épp a mozi székéhez. A történetvezetés, a való életben nem, vagy nem a megszokott formában létező karakterek és környezet, mind-mind olyan részlet, amely segít felülemelkedni a hétköznapok – olykor nyomasztónak és szürkének látott - világán. És ez igazi varázslat!

Fantasy könyvek

Maga a fantasy világa, amely elsősorban a lehetetlent jeleníti meg, a hosszú álom végén az ébredés előtti pillanat – mondta egyszer George R. R. Martin.

A műfaj történetei olyan világba viszik el az olvasót, ahol az új, korábban soha nem látott, nem tapasztalt környezet mágikus erővel ragadja meg az ember fantáziáját.

Az utazás során pedig jöhet minden: véres csaták, ősi hagyományok, jó és rossz szembenállása, birodalmak felemelkedése és bukása, a fennmaradásért való küzdelem a különböző fajok között, misztikus erők harca a hatalomért, és a végpont: élet és halál ütköztetése.

Könyvajánlónk első kötete Rafal Kosik – g.A.I.a című regénye. A történet kiindulópontja, hogy a lakhatatlanná vált Föld helyett az emberek az űrben keringő, független városokban élnek. Életüket egy mesterséges intelligencia felügyeli, amely mindenkit értékel a társadalom szempontjából, és felruház egy Potenciális Veszély (PV) mutatóval. Harpad különleges képessége révén rá tud csatlakozni a mesterséges intelligenciára és fel tudja mérni, hogy ki milyen PV-vel rendelkezik. Tudása olyan örvénybe rántja magával, ahol már a lánya élete a tét és a világé, amelyről senki sem tudja az igazságot.

g.A.I.a.

g.A.I.a.

Rafal Kosik
Metropolis Media Group Kft., 2022.12.07.

Alexander Weinstein – Az Új Világ gyermekei és más történetek című könyvének 13 novellájában már megérkezett a jövő. A jövő, amely mindannyiunkra vár: gazdasági válság, klímakatasztrófa, menekültkérdés, virtuális valóság, vagy épp a család megváltozott fogalma. A komor hangulatú gyűjtemény egyszerre él a sci-fi és a szépirodalom eszközeivel, hogy megmutassa a jövő kérdéseit, amelyeket nem söpörhetünk az asztal alá, és egyben vigaszt is nyújtson, hogy mindig, mindenhol ott van a remény szikrája, ha tudjuk, kik vagyunk és miért küzdünk.

Az Új Világ gyermekei és más történetek

Az Új Világ gyermekei és más történetek

Alexander Weinstein
Agave Könyvek, 2022.

Harmadik könyvként a robotika atyjaként számon tartott Isaac Asimovnak A mezítelen nap című kötetét ajánljuk.

Az író Robot sorozatának 2. kötetében egy sötét bűntény rázza meg Solaria telepeseinek az életét. Halva találják az egyik telepest, aki senkivel sem érintkezett, mindenkitől teljesen elzárva élte mindennapjait. Egy ilyen környezetben a gyilkosság önmagában véve is hátborzongató, de hogy a telepesek igényeit kiszolgáló robotszolgálók nem léptek közbe, az még ennél is misztikusabb. Hogyan történhetett meg mindez?

A mezítelen nap

A mezítelen nap

Isaac Asimov
Gabo Kiadó, 2022.10.18.
Robot-sorozat

Mi mással is zárhatnánk a sort, mint Stanislaw Lem – Solaris című világhírű regényével, amelyből 3 film is készült. A mű főszereplője Kris Kelvin pszichológus, aki egy nap megérkezik egy távoli bolygó, a Solaris felett lebegő űrállomásra. A Solaris különleges intelligencia jeleit mutatja, de mindeddig minden kommunikációs kísérlet meghiúsult a bolygóval. A pszichológus lassan kiismeri az entitást és rájön, hogy a kapcsolatfelvétellel veszélyes játékot űznek a tudósok: a Solaris legnagyobb belső félelmeiket szabadítja rájuk, az őrületbe kergetve őket.

Solaris

Solaris

Stanislaw Lem
Helikon Kiadó, 2021.