Nincs engedélyezve a javascript.

Vissza a múltba! – 4 könyv, amely visszarepít a történelmi múltba

b24_blogcikkek_600x400_jpeg.jpg

Néha jólesik mindannyiunknak merengeni, feldolgozni, át- vagy újraértékelni a múlt eseményeit, levonni belőlük a tanulságokat, felvértezni általuk magunkat új tudással, friss szempontokkal. Ha téged is érdekel, mit tudsz a múlt tapasztalatából a javadra fordítani, legfrissebb könyvajánlónk, amelyet a legjobb történelmi könyvekből állítottunk össze, neked szól.


A múlt fontos ahhoz, hogy megértsük a jelenünket és felkészüljünk a jövő adta kihívásokra. Ezzel a kijelentéssel természetesen nem arra biztatunk, hogy ragadj a múltban, hanem hogy emeld ki belőle, ami értékes, ami továbbvihető a jelenbe vagy akár a jövőbe, ami hozzásegít ahhoz, hogy jobb és teljesebb életet tudj élni.

Miért fontos a múlt?

Elcsépelt gondolatnak hangozhat, de a múlt kihat a jelenünkre. És ha képesek vagyunk egy kicsit tovább tekinteni, akkor a jövőnkre is. Ahhoz, hogy ne kövessük el ugyanazokat a hibákat akár az egyéni életünkben, akár nagyobb társadalmi szinten, jól kell ismernünk elődjeink életét, gondolkodásmódját, elköteleződéseiket, vállalásaikat.

Ahhoz, hogy ténylegesen tanulni tudjunk a korábbi eseményekből, magunkévá kell tenni azt a tényt, hogy a múlttal együtt kell élni és az avval való viszony rendezése mindennek a kulcsa.

A múlt tapasztalata

Ha csupán két szót kellene kiemelni, miért fontosak a ma embere számára a korábbi korok történései, eseményei, akkor ez a két szó nem lenne más, mint az indítékok és az arra adott válaszok. Ha ismerjük a múltbéli eseményeket, tudni fogjuk, hogyan folytatódnak bizonyos eseménysorok, az akciók milyen reakciókat fognak kiváltani. Ennek nagyon egyszerű oka van: az emberi természet, viselkedés alapvetően évezredek óta változatlan (a technológia fejlődése csak a lehetőségek tárházat bővítette ki), így a történelmi mintázatok egyes elemei is ismétlődnek. Ahogy azt Mark Twain is mondta: „a történelem nem ismétli önmagát, de rímel”.

Egy ilyen bevezető után mi más is lehetne a jelszavunk, mint „Vissza a múltba!”. Könyvválogatásunk első kötete Andrew Morton – Erzsébet és Margit című életrajzi regénye, amely a Windsor nővérek intim világába kalauzolja el az olvasót. A kötet végigkíséri a testvérek életútját, az örök lázadó Margit és a kötelességek és felelősségtudat világában élő Erzsébet olykor össze-, máskor meg épp széttartó pályáját, azt, hogy hogyan küzdöttek meg a személyiségükből, valamint a rájuk osztott szerepekből fakadó nehézségekkel és kihívásokkal. A könyv valódi csemege a Korona című sorozat rajongóinak, illetve mindenkinek, akit kicsit is érdekel, milyen egy nagy múltú királyi családba születni és élni.

Erzsébet és Margit

Erzsébet és Margit

A Windsor nővérek intim világa

Andrew Morton
Kossuth Kiadó, 2022.

Ne szakadjunk még el az angol királyi háztól! Sarah Ferguson yorki hercegné - A szív iránytűje című romantikus könyvének főszereplője Margaret - a való életben a hercegné üknagynénje -, aki csupán egyetlen dolgot nem akar egy agyonszabályozott világban: megfelelni a kor társadalmi elvárásainak. Lázadása, ami szembefordítja előkelő családjával és barátaival, Londonból egész a tengerentúlra viszi, ahonnan visszatérve hozzálát ahhoz, hogy kialakítsa azt az életet, amelyre mindig is vágyott és végre megtalálja az igaz szerelmet.

A szív iránytűje

A szív iránytűje

Sarah Ferguson yorki hercegné
Művelt Nép Könyvkiadó, 2022.11.21.

Boris Johnson – A Churchill-tényező című könyve a 20. század talán egyik legmeghatározóbb személyiségének állít emléket. Winston Churchill angol miniszterelnök megkerülhetetlen szereplője volt a modernkori Európa történelmének. A könyv alapjául a Churchill unokájával való beszélgetés szolgál, amelyből egy alapjában véve hétköznapi ember képe rajzolódik ki, aki azonban egyáltalán nem volt az. Többet írt, mint Shakespeare és Dickens együtt véve, irodalmi Nobel-díjat nyert, 4 kontinensen küzdött katonaként, 2 világháborúban is elvitathatatlan szerepe volt a győzelem megszerzésében. Ki volt hát valójában Winston Churchill és mi volt a titka?

A Churchill-tényező

A Churchill-tényező

Hogyan alakítja egy ember a történelmet?

Boris Johnson
Lazi Könyvkiadó, 2022.11.18.

Lucy Adlington – Divatszalon Auschwitzban – A haláltábor varrónőinek igaz története című kötete a Harmadik Birodalom ellentmondásosságát mutatja be 25 nő sorsán keresztül, akik egyszerre tapasztalhatták meg a csillogást és a kegyetlenséget az auschwitz-birkenaui haláltábor közvetlen szomszédságában. 25 nő, akik az életükért varrtak és látták el pazarabbnál pazarabb ruhakölteményekkel a náci elit asszonyait és lányait. Az írónő történelmi forrásokra, személyes beszámolókra támaszkodó műve egy olyan szeletét mutatja meg a náci Németország kíméletlen világának, amelyre eddig kevés fény vetült.

Divatszalon Auschwitzban - A haláltábor varrónőinek igaz története

Divatszalon Auschwitzban - A haláltábor varrónőinek igaz története

Lucy Adlington
HVG Könyvek, 2022.10.20.
HVG Könyvek