Nincs engedélyezve a javascript.

Zsoldos-díj 2023 – 4 könyv a shortlistről, amelyeket nem szabad kihagyni

b24_blogcikkek_600x400_jpeg-1.jpg

Kihirdették a Zsoldos-díj 2023-as shortlistjének jelöltjeit, amelyek között regények, novellák és a legjobb fordításban megjelent regények szerepelnek a sci-fi, a fantasy és a fantasztikum más területéről. Könyvajánlónkba 4 olyan könyvet gyűjtöttünk össze, amelyeket nem szabad kihagyni a 2021. december 1. és 2022. december 1. között megjelent művek közül.


A Zsoldos-díjat 1997-ben alapította az Avana Egyesület és a család Salgótarján városának támogatásával Zsoldos Péter magyar sci-fi író és zeneszerző halálának évében.

A Zsoldos-díj története

Az alapítás után 3 évvel a Zsoldos család átvette a díj gondozását az egyesülettől és új alapokra helyezte egy szakmai testület segítségével, amelynek létszáma a korábbi ötről 7 főre emelkedett. A megújult díjat először 2021-ben adták át a legkiemelkedőbb alkotóknak, és ekkor kerültek be a válogatásba először a legjobb fordításban megjelent regények is.

A díj átadását és a szakmai zsűri döntését megelőzi egy shortlist, amelyre nemcsak szakemberek jelöléseit veszik figyelembe a szervezők, de kikérik az olvasók véleményét is.

A díj odaítéléséről, amely irodalmi szervezetektől, kiadóktól és intézményektől független elismerés, egy háromtagú szakmai tanácsadó testület dönt.

És most lássuk az egyes kategóriákban versengő kötetek közül a kedvenceinket!

A legjobb regény kategóriájából Lőrinczy Judit – Az utolsó tanú című könyvét hoztuk. A fantasy, a krimi és az eastern elemeit egyesítő könyv történéseihez a magyar Alföld biztosítja a hátteret a nem is olyan távoli jövőben. A 2052-ben játszódó történetben a múlt és a jövő találkozik egymással egy kettős gyilkosság kapcsán. A porlepte vidéken, a kiszáradt Tisza partján egy új katasztrófa készülődik, amelyet néhány különleges, a jövőbe látó ember próbál meg minden erejével feltartóztatni.

Az utolsó tanú

Az utolsó tanú

Lőrinczy Judit
Gabo Kiadó, 2022.

A shortlistre beválogatott novellák közül a mi választásunk Az év magyar science fiction és fantansynovellái 2022 című kötetre esett a Gabo Kiadótól. A kiadványban 16 novellát gyűjtöttek össze a szerkesztők ismert és új szerzőktől, akik olyan témákat dolgoztak fel, mint az eltérő sebességgel élő emberek világa, a valóságviharok és érzelemszabályozás vagy egy kívánságteljesítő alapítvány. Egy biztos: izgalomban nem lesz hiány!

Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2022

Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2022

Gabo Kiadó, 2022.11.10.

A legjobb fordításban megjelent regények közül kettőt szeretnénk kiemelni. Az első Kim Stanley Robinson – A Jövő Minisztériuma című könyve, amelyet az Agave könyvek közül választottunk. A mű középpontjában a klímaváltozás kérdésköre áll, de egy olyan jövőképpel, amelyet eddig elképzelni sem tudtunk. A szerző kiindulási évként 2025-öt határozza meg, amikor is feláll egy új szervezet, amelynek célja minden élőlény védelme a földön. A regény, ellentétben a jelenleg oly gyakran megjelenő posztapokaliptikus világképpel, egy olyan reményteli jövőt villant fel az emberiség előtt, ahol még az is előfordulhat, hogy sikerül megoldást találni a napról napra nyomasztóbb klímakatasztrófa problematikájára.

A Jövő Minisztériuma

A Jövő Minisztériuma

Kim Stanley Robinson
Agave Könyvek, 2023.01.23.

Listánk negyedik kötete Jeff VanderMeer – Kolibri szalamandra című thrillere, amely szintén az Agave Könyvek Kft. kiadványa. A történet bizarr felütéssel indul: Jane Smith biztonsági tanácsadó egy borítékot kap, amelyben egy raktárkulcs rejtőzik. A raktárban egy kitömött kolibri és egy kitömött szalamandra várja Jane-t. A jeleket egy halott nő, Silvina hagyta hátra, aki életében hírhedt ökoterrorista volt és nem mellesleg egy argentin iparmágnás lánya.

Jane magához veszi Silvina „örökségét”, de ekkor még fogalma sincs, milyen erőket és veszélyeket szabadított ezzel a világra és önmagára. Miközben az idő vészesen fogy, Jane-nek mihamarabb rá kell jönnie: mit és miért akart üzenni neki Silvina a túlvilágról és mi köze mindennek a klímaváltozáshoz.

Kolibri szalamandra

Kolibri szalamandra

Jeff VanderMeer
Agave Könyvek, 2022.08.30.