Nincs engedélyezve a javascript.
Az adatvédelmi ombudsman intézménye Magyarországon - A kezdet és a vég 1995-2011

Az adatvédelmi ombudsman intézménye Magyarországon - A kezdet és a vég 1995-2011

Szállítás:
1-3 munkanap
Készleten
Korábbi ár:
2 691 Ft
Borító ár:
2 990 Ft
Rendeléskor fizetendő online ár:
2 691 Ft
Árakkal kapcsolatos információk:

Borító ár: A könyvön szereplő, a könyv kiadója által meghatározott ár

Korábbi ár: Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára

Rendeléskor fizetendő online ár: A rendeléskor fizetendő ár

Bevezető ár: Megjelenés előtt leadott megrendelésre érvényes ár

Jelen kötet az adatvédelmi ombudsman történetét mutatja be, a kezdetektől az intézmény megszűnésééig. A könyv a Harmadik Magyar Köztársaság fontos időszakát (1995-2011) ismerteti. A szerző az intézmény megszűnésének tizedik évfordulóján tisztelegni szeretne az intézmény emlékének.
Leírás
Raktári kód:
211517
EAN:
9789634148760
Kötésmód:
kartonált
Oldalszám:
154
Nyelv:
magyar
Jelen kötet az adatvédelmi ombudsman történetét mutatja be, a kezdetektől az intézmény megszűnésééig. A könyv a Harmadik Magyar Köztársaság fontos időszakát (1995-2011) ismerteti. A szerző az intézmény megszűnésének tizedik évfordulóján tisztelegni szeretne az intézmény emlékének. A könyv három fő részből áll. Az I. rész az adatvédelmi ombudsman intézményének politikai-történeti és jogtudományi előzményeit dolgozza fel. Az intézménytörténetet mintegy keretbe foglalja a III. rész, amely az intézmény megszűnésének alkotmányjogi következményeit és európai uniós jogi relevanciáját vizsgálja. A III. rész külön kitér az ombudsman, az adatvédelmi hatóság és a független jogállású szervek megítélésére az uniós jogban, különösen az Európai Unió Bíróságának gyakorlatára. A könyv középső része, a II. rész, az adatvédelmi ombudsman helyét keresi a magyar közjogi rendszerben. Központi állítása, hogy az adatvédelmi ombudsman független jogállású alkotmányvédő szerv, amely eljárásában az Alkotmánynak (és a törvényeknek) van (illetve volt) alávetve. Mint ilyennek a hatalommegosztásban elfoglalt helye indexálható, helyértéke megragadható: minél jobban elválik egy alkotmányos szerv a többi hatalmi ágtól, annál függetlenebb eljárásában, joggyakorlatában és annál kevésbé kiszolgáltatott a végrehajtó hatalomnak. Reményeink szerint a kötet érdekes olvasmányul szolgálhat a jelenkori jogtudomány művelői és tágabb körben, az érdeklődő olvasók számára.

A szerző jogász, egyetemi oktató, a TK Jogtudományi Intézetének munkatársa. Több évtizedes gyakorlata van az emberi jogok hazai és nemzetközi védelmében. Számos tanulmány, szakcikk és jogi elemzés szerzője. Tanulmányait az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán folytatta, majd a Yale Egyetem jogi karán szerzett mesterdiplomát. Társadalomtudományos érdeklődésének egyik fókusza az információs jogok hazai és nemzetközi védelme.
Vélemények