Nincs engedélyezve a javascript.
Kísérletezzünk és gondolkozzunk! II.

Kísérletezzünk és gondolkozzunk! II.

Hőtan és fénytan

Jelenleg nem rendelhető
Korábbi ár:
1 883 Ft
Borító ár:
2 190 Ft
Rendeléskor fizetendő online ár:
1 883 Ft
Árakkal kapcsolatos információk:

Borító ár: A könyvön szereplő, a könyv kiadója által meghatározott ár

Korábbi ár: Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára

Rendeléskor fizetendő online ár: A rendeléskor fizetendő ár

Bevezető ár: Megjelenés előtt leadott megrendelésre érvényes ár

A fény- és hőjelenségek végigkísérik mindennapjainkat, attól a pillanattól kezdve, hogy reggel a nap fényére ébredünk, és aztán a forró tűzhelyen készítjük el a teát vagy a kávét. Mégis ritkán nézünk a hétköznapi jelenségek mögé, nem kutatjuk fizikai okukat, hátterüket. 
Leírás
Raktári kód:
913192
ISBN:
9789631184792
EAN:
9789631184792
Megjelenés:
2008.
Kötésmód:
keménytáblás, cérnafűzött
Oldalszám:
128
Nyelv:
magyar
A fény- és hőjelenségek végigkísérik mindennapjainkat, attól a pillanattól kezdve, hogy reggel a nap fényére ébredünk, és aztán a forró tűzhelyen készítjük el a teát vagy a kávét. Mégis ritkán nézünk a hétköznapi jelenségek mögé, nem kutatjuk fizikai okukat, hátterüket. Vajon elgondolkodunk a meleg víz megnyitásakor azon, hogy a bojler hőszabályozója a hőtágulás elvén működik? Vagy eszünkbe jut tévénézés közben, hogy amit messziről képnek látunk, az nem több világító pontok sokaságánál? Aki végigolvassa ezt a könyvet, máshogy fogja nézni az őt körülvevő világot, mint addig. A főzőlapon melegített víz, az eső után feltűnő szivárvány, az ablaküvegen megcsillanó napfény fontos fizikai fogalmakat juttat majd az eszébe: a hőenergiát, a színre bontást vagy a fényvisszaverő képességet. Öveges professzor közérthető magyarázatok, könnyen elvégezhető kísérletek segítségével tanít a jelenségek mögé látni, a törvényszerűségeket felismerni. Képes arra, amire csak a legnagyobb pedagógusok: játszva, szórakoztatva tud komoly ismereteket átadni.
A szerzőről
oveges_web.jpg
Öveges József

/1895-1980/

Öveges professzor 1895-ben született Pákán, egy kis dunántúli faluban. A győri bencéseknél tanult, később piarista növendék lett, és a rend kecskeméti gimnáziumában érettségizett. Miután Budapesten matematika–fizika szakos tanári diplomát szerzett, vidékre ment tanítani. 1920-ban pappá szentelték. 1945 után először a Közgazdaságtudományi Egyetem, később pedig a Budapesti Pedagógiai Főiskola tanára lett, innen ment nyugdíjba 1955-ben, a főiskola megszűnésekor. A Kossuth-díj alapításának évében, 1948-ban a legelsők között kapta meg az elismerést, az indoklás szerint „fizikai kísérleti eszközök olcsó előállításáért”.

Öveges József volt Magyarországon az első televíziós pedagógus, ő teremtette meg az ismeretterjesztő adás műfaját. A rádióban 1946-tól, a televízióban pedig 1958-tól tartott rendszeresen előadásokat, amelyekben magával ragadó stílusban népszerűsítette a fizika tudományát, és tucatnyi kísérlettel ismertette meg és bűvölte el lelkes közönségét.

32 könyv, 223 cikk, 256 rádióadás és 135 televíziós felvétel: ez Öveges József páratlan életműve. Könyveire volt a legbüszkébb, írott művei közül leghíresebbek a kísérleteket tartalmazó kötetek, de sikeres könyveket jelentetett meg többek között az elektromosságról, a fegyverek fizikájáról és az atomfizikáról is. 1953-tól az Élet és Tudomány hetilap egyik szerkesztője volt, önálló rovata a „Kísérletezzünk és gondolkozzunk” címet viselte, akárcsak legnépszerűbb könyve. A „fizika varázslója” – ahogy Öveges Józsefet akkoriban nevezték – valójában nem tudósi, hanem tanári babérokra vágyott. Amikor 1958-ban Miskolcra hívták tanszékvezető egyetemi tanárnak, azért utasította vissza a felkérést, hogy teljesen ismeretterjesztői munkájára koncentrálhasson, és így – az ő szavaival – „a nép tanítója” lehessen.

Öveges József nyolcvanöt éves korában hunyt el, egy kísérlet bemutatása közben. Nevét őrzi több középiskola, valamint egy iskolai fizikaverseny is. A fáradhatatlan szorgalmú, legendás munkabírású professzornak 2005-ben különleges emlékművet állítottak tudós kollégái: róla nevezték el a Nap körül keringő 67 308-as sorszámú kisbolygót.

Vélemények