Nincs engedélyezve a javascript.
Korrajz /1971-1974
23.png
23.png

Szállítás:
1-3 munkanap
Készleten
Korábbi ár:
4 491 Ft
Borító ár:
4 990 Ft
Rendeléskor fizetendő online ár:
3 643 Ft
Árakkal kapcsolatos információk:

Borító ár: A könyvön szereplő, a könyv kiadója által meghatározott ár

Korábbi ár: Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára

Rendeléskor fizetendő online ár: A rendeléskor fizetendő ár

Bevezető ár: Megjelenés előtt leadott megrendelésre érvényes ár

A  magyar grafikában különálló terrénumot alkotó,  az Élet és Irodalomban hasábjain 1971-1974 között...
Leírás
Raktári kód:
913253
ISBN:
9789631189629
EAN:
9789631189629
Megjelenés:
2011.
Kötésmód:
keménytáblás
Oldalszám:
144
Nyelv:
magyar

A  magyar grafikában különálló terrénumot alkotó,  az Élet és Irodalomban hasábjain 1971-1974 között megjelent Réber-rajzok, a kiváló grafikus művészi meggyőződése szerint a művek megszületésének időszakáról és jelenségvilágáról alkotnak átfogó összképet.


„Jóllehet a Réber László grafikusművész által elképzelt rajzkönyv címében a Korrajz megjelölés csak az 1971 és 1974 közötti évekre vonatkozik, elmondható, hogy e rajzok pontosan tükrözik a megjelölt periódust megelőző és az azt követő évek valóságát, jelenségvilágát, lényegi jellemzőit, atmoszféráját is. Mert ha most, a rajzok megszületése után három évtizeddel próbáljuk felfejteni a grafikák jelentésköreit, ha faggatóra fogjuk a művek üzenetét, akkor mondandójuk, érvényességük, intenzitásuk nem fakuló voltára és jellegére ismerhetünk. Réber László a magyar grafika aranykorának alkotójaként tevékenykedett, de a hagyományos grafikai műfajok és formák kategóriáin kívül munkálkodott, korábban és akkor ismeretlen, új területeket fedezett fel. Rajzművészete önálló, különös szépségeket megcsillantó fejezet a magyar művészet XX. századi történetében.” (...)


A rajzokat kísérő tanulmányt Wehner Tibor írta.  
A kötet magyar és angol nyelvű. Angolra fordította  Elisabeth Szász.

A szerzőről
Réber László
Réber László

Réber Lászó
(1920. május 21- 2001. november 2.)

A rajz az őskor óta úgy születik, hogy közben fogy a nyomot hagyó rajzeszköz, a rajzszén, az okker, az ólom- és ezüstvessző, a tus vagy a modern grafit-rudacska faköpenyben, vagyis a ceruza. Egy ceruza az élet mélységeiben, börtönben vagy fogolytáborban drága kincs, vagy épp tiltott jószág. Réber László már fiatalon tehetségesen rajzolt, de művészete nem főiskolai-egyetemi órákon és gyakorlatokon fejlődött ki, hanem egy azerbajdzsáni hadifogolytábor kőfejtőjében, ahol az életben maradás fontos kelléke volt az a plusz adag "komiszkenyér", amit az őrökről készített rajzokért kapott. Talán ebben a világban vált benne belső paranccsá, hogy nincs más, csak a vonal, hogy nem lehet satírozni, mismásolni, próbálkozgatni, mert nincs papír és ceruza, csak annyi, amennyi feltétlenül szükséges. Ezt a parancsot a kiszabadulása utáni évtizedekben is követte, akár független grafikusként, akár újságkarikatúristaként, akár könyvillusztrátorként. (Hiszen ki ne ismerné a Janikovszky Éva által írt bölcs képeskönyvek családját, kisfiúval, húggal, szülőkkel, rokonokkal, kutyával-macskával?) Ha színeket használt, akkor is így tett: mintha egy iskolás gyerek gombfesték-készletével kellene ábrázolnia a trópusi őserdő összes madarának szárnytollait. És – sikerült. Korlátok közt válik el, ki a mester, valahogy így jellemezte Goethe a művész tehetségét. Ő ugyan a formai szabályok gúzsába kötött táncra gondolt, de érvényes a tétel a hazai és világtörténelem által ránk parancsolt megkötésekre is. A tiszta vonal és színvilág képes felülemelkedni mindenen, minél szűkszavúbban, minél egyszerűbb eszközökkel fejezi ki mondandóját, annál inkább. Ezt bizonyítja Réber László életművének fél évszázada.
Székely András

Vélemények