Nincs engedélyezve a javascript.
Torkolatcsönd

Torkolatcsönd
(E-könyv)

Szállítás:
Azonnal
Elérhető nálunk:
.ePub formátumban
Borító ár:
1 699 Ft
Rendeléskor fizetendő online ár:
1 614 Ft
Árakkal kapcsolatos információk:

Borító ár: A könyvön szereplő, a könyv kiadója által meghatározott ár

Korábbi ár: Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára

Rendeléskor fizetendő online ár: A rendeléskor fizetendő ár

Bevezető ár: Megjelenés előtt leadott megrendelésre érvényes ár

Mi van a nyelv előtt? Mi lehet a beszéd alatt? Szóra lehet-e bírni a csendet? A Torkolatcsönd lapjain Fehér Renátó arra a kérdésre keresi a választ, hogy mire és hogyan használja a nyelvet a társadalom. Egyáltalán kié a nyelv? És mi van azokkal, akiktől elvették a megszólalás lehetőségét Waldseetől Tatárszentgyörgyig?
Leírás
Raktári kód:
224686
ISBN:
9789631442052
EAN:
9789631442052
Gyártó kód:
36851
Megjelenés:
2022.
Oldalszám:
80
Nyelv:
magyar
Mi van a nyelv előtt? Mi lehet a beszéd alatt? Szóra lehet-e bírni a csendet? A Torkolatcsönd lapjain Fehér Renátó arra a kérdésre keresi a választ, hogy mire és hogyan használja a nyelvet a társadalom. Egyáltalán kié a nyelv? És mi van azokkal, akiktől elvették a megszólalás lehetőségét Waldseetől Tatárszentgyörgyig? Fehér Renátó nem helyettük beszél, a rá jellemző szelíd radikalizmussal veti el a tolmácsolás, a más helyetti képviselet zavarbaejtő gyarmati hagyományát. A nemzedéki megszólalás lehetőségeit számbavevő első kötet (Garázsmenet) és a határsávokat, nem-helyeket konok kíváncsisággal meglátogató Holtidény után a Torkolatcsönd az afázia és az amnézia vidékein jár. A költő ezekre a terepekre kalauzol minket - adná magát a fülszöveges formula, csak éppen szembemenne a kötet tétjeivel, mert itt nincs iránytű és nincs kalauz (se bolgár, se magyar), és nincsenek bevett fordulatok sem; kivetett honfitársak, elfelejtett kortársak, kísérletek és kísértetek vannak, megtörtént esetek, elképzelt helyzetek és fordított mítoszok. Rutin helyett reflexek, nyelvjáték helyett ellenbeszéd. A Torkolatcsönd a megszólalás előtti nyelv lehetőségeit keresi egy olyan társadalmi közegben, amikor a szavakat már sokan sokféle módon használták fel és ki. Ekképpen lehet maga a nyelv híd, kapaszkodó, korlát és rács. Lehet beszédes a hallgatás, és hallgatólagos a beszéd. Az örvénylő versek olvasása után mást jelent hallgatni, és talán másmilyen lesz megszólalni is. Szegő János
A szerzőről
Fehér Renátó
Fehér Renátó

Fehér Renátó magyar költő, író.

Egyetemi tanulmányait az ELTE Bölcsészettudományi Karán végezte irodalom- és kultúratudomány szakon, majd 2014-től ugyanitt volt doktorandusz. 2012–2013-ban és 2015-ben a prágai Károly Egyetem vendéghallgatója. 2016 őszén a prágai Václav Havel Könyvtár ösztöndíjas kutatója volt.

2017-től a Hévíz folyóirat munkatársa, majd 2018-tól a lap szerkesztője, 2022-től pedig a főszerkesztője. 2017 augusztusa és 2018 augusztusa között a Litera.hu szerkesztője, a Csirimojó Kiadó szerkesztője és a Ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatás szakmai kidolgozója és kurátora volt.

2007 óta publikál. Verseit angol, cseh, francia, lengyel, német, norvég, orosz, román, szlovák és szlovén nyelvre is fordították.

Első verseskötete 2014-ben jelent meg a Magvető Kiadónál Garázsmenet címmel, amelyért Zelk Zoltán-díjat kapott.

A Torkolatcsönd című harmadik kötete 2022 tavaszán látott napvilágot, amelyért Városmajor 48 Emlékérmet kapott, és felkerült a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj hármas shortlistjére. A kötetből készült koncertet, melyen Balogh Máté és Fekete Gyula művei hangzottak el, 2022. májusában mutatták be a budapesti FUGA Budapesti Építészeti Központban.

Vélemények