Nincs engedélyezve a javascript.
Simon, a boldog pap

Szállítás:
1-3 munkanap
Készleten
Korábbi ár:
4 491 Ft
Borító ár:
4 990 Ft
Rendeléskor fizetendő online ár:
4 491 Ft
Árakkal kapcsolatos információk:

Borító ár: A könyvön szereplő, a könyv kiadója által meghatározott ár

Korábbi ár: Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára

Rendeléskor fizetendő online ár: A rendeléskor fizetendő ár

Bevezető ár: Megjelenés előtt leadott megrendelésre érvényes ár

Simon József római katolikus káplánt 1919. augusztus 28-án Marcaliban a fehérterror Prónay Pál vezette tiszti különítménye előbb megkínozza, majd tizenhetedmagával kivégzi.
Leírás
Raktári kód:
220909
EAN:
9786156759023
Megjelenés:
2024.04.26.
Kötésmód:
keménytáblás
Méret [mm]:
140 x 200 x 20
Nyelv:
magyar
Simon József római katolikus káplánt 1919. augusztus 28-án Marcaliban a fehérterror Prónay Pál vezette tiszti különítménye előbb megkínozza, majd tizenhetedmagával kivégzi.

Száz évvel később a Múlt a Jelenben filmstúdió alkotógárdája filmet készül forgatni a pap életéről, meggyilkolásáról, felfejtve a tanácsköztársaság időszakát követő, halálos megtorláshoz vezető történelmi eseményeket és okokat, valamint feldolgozva és értelmezve az azóta eltelt évszázad, emlékezet és feledés ellentmondásos kevercseként megkövesedett legendáriumot.

Az egykori iskolatársakból, egymással bonyolult viszonyban álló stáb tagjai - a rendezőnő, a bölcsész filmforgatókönyvíró-nő, a nyugdíjas tűzoltó és egy pap - periratok, memoárok, naplók, újságcikkek, egyházi krónikák, beszámolók, visszaemlékezések, történészi, politikai és társadalmi értékelések útvesztőjében próbálnak tájékozódni és rendet vágni, és nemcsak arra a kérdésre megfelelni, miért kellett a szenyéri születésű segédplébánosnak meghalnia 27 évesen, de arra is, hogy mindezt miként lehet, vagy hogyan szükséges bemutatni a filmvásznon. Ahogy abban is elhatározásra kell jutniuk, mennyiben engedik, hogy újbóli találkozásuk a közös munka során sorsfordító hatást gyakoroljon az életükre.

Patak Márta "történelmi krimije" - lenyűgöző mértékű, fejhajtásra késztető histográfiai, eszmetörténeti és szociográfiai tudást összegyűjtve - elmélyülten, a maga irodalmilag is formabontó, drámaian tagolt, filmnaplószerűen pergő jelenetezésével egyszerre vallatja a Nagy Háború utáni, zavarosnak tűnő időszak kortárs magyar társadalmának hőseit, és lépteti ugyanakkor párbeszédbe velük jelenünk éppen ebben a múltban gyökerező valóságának alakjait. Izgalmas és intenzív élménnyel megajándékozó olvasmány - mindazoknak, akiknek van merszük szembenézni saját magukkal, a saját múltjukkal.
Vélemények