Nincs engedélyezve a javascript.
Kötelezők emelt szinten Dantétól Lázár Ervinig

Kötelezők emelt szinten Dantétól Lázár Ervinig

Sorozat:

Szállítás:
1-3 munkanap
Készleten
Korábbi ár:
3 591 Ft
Borító ár:
3 990 Ft
Rendeléskor fizetendő online ár:
3 591 Ft
Árakkal kapcsolatos információk:

Borító ár: A könyvön szereplő, a könyv kiadója által meghatározott ár

Korábbi ár: Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára

Rendeléskor fizetendő online ár: A rendeléskor fizetendő ár

Bevezető ár: Megjelenés előtt leadott megrendelésre érvényes ár

Aligha van sürgetőbb feladat, mint úgy megújítani a középiskolai irodalomoktatás tematikai, szerkezeti és módszertani összetevőit, hogy azokat összehangoljuk az új irodalomtudományi szemléleti formákkal, szövegelemző gyakorlatokkal és a közoktatásban az elmúlt években bekövetkezett változásokkal egyaránt.
Leírás
Raktári kód:
217746
EAN:
9789636460365
Megjelenés:
2023.10.10.
Kötésmód:
puhatáblás
Oldalszám:
274
Nyelv:
magyar
Aligha van sürgetőbb feladat, mint úgy megújítani a középiskolai irodalomoktatás tematikai, szerkezeti és módszertani összetevőit, hogy azokat összehangoljuk az új irodalomtudományi szemléleti formákkal, szövegelemző gyakorlatokkal és a közoktatásban az elmúlt években bekövetkezett változásokkal egyaránt. 2020-tól az új NAT és a kötelezően választható irodalomkönyvek bevezetésével egymást érték a változásokról szóló műhelybeszélgetések, tudományos vagy sajtócikkek.

A kötet részben ezekhez a vitákhoz szól hozzá, de elsősorban a Kötelezők emelt szinten Balassitól Borbély Szilárdig kötet folytatásaként az emelt szintű magyar érettségi irodalmi témaköreinek az elemzéséhez nyújt szakmai segítséget. A tanulmánykötet a kötelező szerzők - Ady, Babits, Kosztolányi és József Attila - mellett a 2024-től bevezetett változásokra is figyelmet fordít Jókai Mór Az arany ember filmes adaptációjának és Herczeg Ferenc Az élet kapuja című regényének elemző vizsgálatával, de a világirodalom fontos alkotásairól és a 20. századi modernség jelentős szerzőiről is tartalmaz fejezeteket. Mindemellett a több éve mozdulatlan kánont is próbálja mozgásba hozni: a kortárs irodalomból Lázár Ervin, a határon túli irodalomból Kós Károly prózájának a vizsgálatával! A kötet az emelt szintű érettségi szóbeli tételeihez nyújt hasznos segítséget, de néhány tanulmány tágabb művelődés- és kortörténeti háttértudást is ad, ezért a középiskolai tanárok, a magyar szakos hallgatók és az egyes téma kutatói, vagyis a szűkebb szakma számára is hasznos olvasmány lehet. (Sebők Melinda)
Vélemények